Një test që shpëton jetë, duhet ta dijë çdo prind

Nëse e shtypni skuqjen apo ndezjen momentale që ka fëmija me gisht dhe ngjyra e lëkurës nuk ndryshon, kjo mund të nënkuptojë se fëmija ka sëmundje meningokokale, e cila mund të shkaktojë septicemi fatale.

Infermierja Niki Jurkuc zbulon se ekziston një test që shpëton jetën që mund t’i përgjigjet pyetjes nëse një fëmijë vuan nga një sëmundje e rëndë kur ka skuqje. Nëse e shtypni skuqjen me gisht dhe ngjyra e lëkurës nuk ndryshon, kjo mund të nënkuptojë se fëmija ka sëmundje meningokokale, e cila mund të shkaktojë septicemi fatale.

“Kjo është një metodë që duhet përdorur kur fëmija juaj zhvillon një skuqje. Nëse skuqja zbehet ose ndryshon ngjyrën kur shtypet, kjo është një shenjë qetësuese. “Nëse nuk zbehet, pra nëse ngjyra e lëkurës nuk ndryshon nën presion, mund të jetë shenjë e një sëmundjeje më të rëndë”, thotë ajo.

Në rastin e dytë, është e nevojshme të vizitoni një mjek që do të ekzaminojë fëmijën tuaj.

Sëmundja meningokokale shkaktohet nga bakteri Neisseria meningitidis. Mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh, duke përfshirë meningjitin dhe infeksionet e qarkullimit të gjakut si septicemia. Septicemia meningokokale ndodh kur bakteret hyjnë në gjak, ku ato shumohen dhe prodhojnë toksina.

Simptomat përfshijnë ethe dhe të dridhura, lodhje, të vjella, duar dhe këmbë të ftohta. Dhimbje të forta të muskujve, kyçeve, gjoksit ose barkut, frymëmarrje të shpejtë, diarre dhe në fazat e mëvonshme mund të shfaqen gjithashtu një skuqje të purpurt të errët. Është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse një fëmijë ka këto simptoma.