Pankreatiti akut

Pankreatiti akut është një gjendje ku pankreasi inflamohet (ënjtet) për një periudhë të shkurtër kohore. Pankreasi është një organ i vogël i vendosur prapa stomakut që ndihmon në tretje. Shumica e njerëzve me pankreatit akut fillojnë të ndihen më mirë në rreth një javë dhe nuk kanë probleme të mëtejshme. Por disa njerëz me pankreatit akut të rëndë mund të vazhdojnë të zhvillojnë komplikime serioze.

Pankreatiti akut është një gjendje ku pankreasi inflamohet (ënjtet) për një periudhë të shkurtër kohore. Pankreasi është një organ i vogël i vendosur prapa stomakut që ndihmon në tretje. Shumica e njerëzve me pankreatit akut fillojnë të ndihen më mirë në rreth një javë dhe nuk kanë probleme të mëtejshme. Por disa njerëz me pankreatit akut të rëndë mund të vazhdojnë të zhvillojnë komplikime serioze.

Pankreatiti akut është i ndryshëm nga pankreatiti kronik, ku pankreasi dëmtohet kohë të gjatë nga inflamacioni për shumë vite.

Simptomat e pankreatitit akut

Simptomat më të zakonshme të pankreatitit akut përfshijnë:

Papritmas keni dhimbje të forta në qendër të barkut (stomak)

ndjenjë apo sëmundje

një temperaturë e lartë 38 C ose më shumë (ethe)

Lexoni më shumë rreth simptomave të pankreatitit akut dhe diagnostikimit të pankreatitit akut.

 

Kur duhet të kërkoni ndihmë mjekësore

Vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm menjëherë nëse keni dhimbje të forta në stomak.

Shkaqet e pankreatitit akut

Pankreatiti akut më së shpeshti shoqërohet me:

gurët e tëmthit

konsumi i shumti i alkoolit

Por ndonjëherë arsyeja nuk dihet.

Duke reduktuar sasinë e alkoolit që pini dhe duke ndryshuar dietën tuaj për të zvogëluar gjasat e gurëve të tëmthit, ju mund të zvogëloni shanset për të zhvilluar pankreatitin akut.

Lexoni më shumë rreth shkaqeve dhe si të parandaloni pankreatitin akut.

Si trajtohet?

Trajtimi për pankreatitin akut synon të ndihmojë në kontrollin e gjendjes dhe menaxhimin e çdo simptome.

Kjo zakonisht përfshin shtrimin në spital. Mund t’ju jepen lëngje direkt në venë (lëngje intravenoze), lehtësim dhimbjeje, ushqim të lëngshëm përmes një tubi në stomak dhe oksigjen përmes tubave në hundë.

Shumica e njerëzve me pankreatit akut përmirësohen brenda një jave dhe janë mjaft mirë që të largohen nga spitali pas disa ditësh.

Shërimi mund të zgjasë më shumë në raste të rënda, pasi disa njerëz mund të zhvillojnë komplikime.