Për shkak të këtij zakoni plakeni shpejt

Nëse punoni në zyrë ose nga shtëpia, me siguri e dini shumë mirë se çfarë ndjesie është të ulesh për orë të tëra pa kohë për pushim në mes. Nëse kjo është përvoja juaj e përditshme, me siguri do të ndjeni dhimbje dhe ngurtësi gjatë gjithë ditës. Për më tepër, hulumtimet sugjerojnë se koha e gjatë e kaluar ulur mund të kontribuojë në komplikime shtesë shëndetësore.

Një raport i publikuar nga JAMA Cardiology zbulon sesi qëndrimi ulur për një kohë të gjatë ndikon te njerëzit nga 21 vende të ndryshme. Edhe pse ky studim është një nga më të mëdhenjtë e publikuar mbi këtë temë, nuk është i pari që zbulon të vërtetën e vështirë se çfarë mund të bëjë mënyra e të qëndruarit ulur e jetesës për shëndetin tuaj. Ky dhe studime të tjera mbi këtë temë të publikuara gjatë dekadës së fundit kanë zbuluar se qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore çdo ditë pa pushim mund të plak shpejt trupin tuaj në një sërë mënyrash.

Si e përshpejton plakjen qëndrimi i gjatë ulur?

Puna në zyrë ka qenë gjithmonë kërcënim për të gjetur kohë për të lëvizur gjatë ditës. Duke marrë parasysh se puna nga shtëpia është bërë më e zakonshme vitet e fundit, ndërsa veçanërisht me fillimin e pandemisë së Covid-it, edhe më shumë njerëz qëndrojnë ulur me orë të tëra në karriget e tyre të punës ose në shtrat. Fatkeqësisht, kjo mund të shkaktojë pasoja të rënda për shëndetin e popullatës.

Studimi i JAMA Cardiology zbuloi se të gjitha popullatat që ata studiuan kishin rezultate që tregonin se sa më shumë kohë e kaluar ulur përbënte rrezik më të madh të komplikimeve shëndetësore. Qëndrimi ulur ndërmjet gjashtë dhe tetë orë në ditë “rrit rrezikun relativ të sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes së parakohshme me rreth 12-13 për qind, krahasuar me njerëzit që qëndrojnë ulur për më pak se katër orë në ditë”. Rriteni atë kohë në tetë orë ose më shumë, ndërsa rreziku relativ rritet në 20 përqind.

Klinika Mayo gjithashtu paralajmëron njerëzit për rreziqet e qëndrimit ulur për orë të tëra pa pushim për të lëvizur, duke pretenduar se kjo mënyrë e punës si zakon rutinë mund të lidhet me komplikime shëndetësore si presioni i lartë i gjakut, obeziteti, sheqeri i lartë në gjak, por edhe yndyra e organeve të brendshme, e cila është një lloj yndyre që grumbullohet rreth organeve tuaja pranë barkut. Në fakt, pas rishikimit të 13 studimeve që shikonin kohën e qëndrimit ulur në lidhje me sasinë e aktivitetit ditor, studiuesit e Klinikës Mayo arritën në përfundimin se “ata që rrinin ulur për më shumë se tetë orë në ditë pa aktivitet fizik kishin një rrezik vdekjeje të ngjashme me atë të mbipeshës dhe pirjës së duhanit”.