Pse bllokohet vetëm njëra vrimë e hundës gjatë një ftohjeje?

Nuk ka është asgjë shqetësuese hunda e zënë. Në fund të fundit, të gjithë jemi përballur me ftohjet dhe alergjitë e bezdisshme. Por nëse jeni duke përjetuar vazhdimisht mbingarkesë në njërën vrimë të hundës, një çështje strukturore - ndoshta e lidhur me një dëmtim - mund të jetë përgjegjës. Por nëse po, do të vini re simptoma shtesë përtej kongjestionit të hundës.

Me siguri në vrimën e hundës lart ndjeni simptomat më të bezdisshme ndonjëherë. Jo vetëm që ndjeni se jeni të ngarkuar, por këtë ngarkesë e ndjeni posaçërisht vetëm  në njërën anë! Është sikur je pothuajse në kthjellim, por vetëm njëra vrimë është e bllokuar dhe nuk ia dilni dot të lëvizni.

Me siguri të gjithë kemi përjetuar hundë të bllokuar në një moment. Por pse po ndodh kjo? A nuk janë të gjitha vrimat e hundës të njëjta? Siç rezulton, bllokimi në njërën anë të hundës ndodh për një arsye – për të ndihmuar në balancimin e rrjedhës së ajrit midis rrugëve tuaja të hundës. Por në disa raste, mund të jetë një shenjë e kushteve të tjera mjekësore.

Otolarinolaringologu Mishel Beninger, në mënyrë plotësuese sqaron se pse në shumë raste na bllokohet njëra vrimë e hundës, çfarë duhet të kemi kujdes dhe si të gjejmë zgjidhje.

Pse na bllokohet vetëm njëra vrimë hundës?

Së pari, është e rëndësishme të dini se bllokimi në njërën anë të hundës është në fakt një pjesë normale e ciklit tuaj të hundës. Ky është cikli i mbingarkesës dhe dekongjestionit që kalojnë rrugët nazale të hundës për të menaxhuar rrjedhën e ajrit.

“Shumë njerëz nuk e kuptojnë se çdo katër deri në gjashtë orë, njëra anë e hundës bëhet më e mbingarkuar dhe ana tjetër dekongestohet”, shpjegon Dr Beninger. “Ata kalojnë përpara dhe mbrapa në një cikël normal.”

Konkat nazale të hundës janë të veshura me enë gjaku të njohura si turbinat e hundës, të cilat ndihmojnë në rregullimin e rrjedhës së ajrit dhe filtrimin e grimcave. Këto turbina gjithashtu mund të fryhen dhe tkurren në mënyrë alternative në secilën vrimë të hundës. Kështu, për shembull, nëse hunda juaj e djathtë ka rritur rrjedhjen e gjakut dhe bëhet pak më e mbingarkuar, tjetra do të hapet për frymëmarrje më të lehtë.

Në thelb, nëse ky cikël po funksionon pa probleme, dhe ju as nuk duhet ta vëreni që ky ndërrim po ndodh. Por ndonjëherë, ndjenja është më e dukshme. Dhe, në disa raste, bllokimi i njërës hundë mund të ketë një arsye tjetër.

Çfarë tjetër shkakton bllokimin e hundës në njërën anë?

Është e rëndësishme të dini se shkaqet e bllokimit të vrimave të hundës mund të ndryshojnë shumë në varësi të situatës suaj ose të ndonjë gjendjeje tjetër mjekësore që keni. Gjëra të tilla si alergjitë, sëmundjet dhe ftohjet mund të përshpejtojnë bllokimin e çdo lloji.

Ja disa arsye të mundshme pse bllokohet vetëm një vrimë e hundës:

Gjumi në pozicionin anash

Ashtu sikur se në njërën anë të krahut mund të keni ndjesi shpimi gjilpërash kur flini, edhe hunda juaj mund të përjetojë njëfarë asimetrie nga zakonet tuaja para gjumit. Është e zakonshme të keni të bllokuar njërën vrimë të hundës posaçërisht kur jeni më fytyrë poshtë jastëkut kur flini në anën tuaj të preferuar. Nëse mbingarkimi zvogëlohet menjëherë pasi zgjoheni dhe filloni të ecni përreth, shanset janë që fjetja në anën tuaj të preferuar është fajtori.

Një vërejtje: Nëse keni kongjestion të përgjithshëm nga alergjitë ose një ftohje, ndoshta është më mirë të flini në shpinë, ose madje ta mbani kokën pak më të ngritur.

Septumi i prolapsuar

Nëse keni një bllokim në njërën vrimë të hundës që nuk largohet, mund të jetë rezultat i një septumi të devijuar. Kjo është kur septumi juaj – kërci që ndan zgavrat tuaja të hundës – është jashtë qendrës. Për shkak të kësaj asimetrie, njerëzit mund të përjetojnë më shumë mbingarkesë, e cila shpesh është më e dukshme në njërën anë.

Inflamacion dhe polipe në hundë

“Në disa raste, ka njerëz që kanë inflamacion kronik dhe polipe të hundës”, sqaron Dr Beninger. Infeksionet e shpeshta ose kronike të sinuseve mund të lidhen gjithashtu me probleme strukturore që pengojnë drenazhimin e

Shkaktarët mjedisor

Alergjitë dhe moti i ftohtë mund të shkaktojnë ënjtje në njërën anë të vrimës së hundës, duke çuar kështu në një ndjenjë të bllokimit vetëm në njërën anë. Edhe nëse nuk jeni të ekspozuar ndaj ndonjë alergjeni, irrituesit si tymi, aroma e fortë dhe kimikatet mund të çojnë në bllokim të hundës duke irrituar konkat e hundës dhe duke shkaktuar inflamacion. Për më tepër, ajri i thatë, veçanërisht në ambiente të brendshme të ngrohta, mund të thajë kanalet tuaja të hundës dhe të çojë në bllokim.

Objektet e huaja në hundë

Ndonjëherë, një hundë e mbingarkuar mund të shkaktohet nga një bllokim i dukshëm. Sidomos te fëmijët e vegjël, bllokimi i njërës vrimë të hundës mund të jetë për shkak të futjes së një objekti të huaj në hundë (konkretisht: makina të vogla, ngjyra ose perime).

Së pari, provoni të shikoni brenda vrimës së hundës së fëmijës tuaj me një dritë dore dhe të shihni nëse ai mund të fryjë hundën dhe ta shtyjë objektin jashtë. Por Dr. Beninger paralajmëron se nëse shihni një kullim të trashë ose qelb që del, është koha të telefononi mjekun tuaj.

Është bllokim apo diçka tjetër?

Një hundë e mbingarkuar herë pas here zakonisht nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Në fund të fundit, të gjithë jemi përballur me ftohjet dhe alergjitë e këqija. Por nëse jeni duke përjetuar vazhdimisht mbingarkesë në njërën anë të hundës, një çështje strukturore – ndoshta e lidhur me një dëmtim – mund të jetë përgjegjës. Por nëse po, do të vini re simptoma shtesë përtej kongjestionit të hundës.

Ja disa nga shenjat e tjera që duhet të kujdeseni për hundën e mbingarkuar:

Vështirësi në frymëmarrje.

Tingull fishkëllimë gjatë frymëmarrjes.

Gërhitja.

Gjakderdhje ose rrjedhje nga hunda.

Dhimbje ose presion në fytyrë.

Shqisa e dobësuar e nuhatjes.

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga simptomat e mësipërme që lidhen me mbingarkesën tuaj, mund të jetë koha më e mirë të shkoni në vizitë të shërbimet shëndetësore.

Si të shpëtojmë nga mbingarkimi i hundës

Kur bëhet fjalë për mbingarkesën, ka shumë trajtime të mundshme që mund të provoni (si dhe shumë për të shmangur). Këtu janë disa mënyra se si mund të lehtësoni mbingarkesën në vrimën e hundës suaj:

Përdorni një lagështues.

Bëni një dush të nxehtë.

Përdorni një sprej me ujë dhe kripë.

Mbajeni kokën lartë.

Në fund të fundit

Mbingarkimi është një simptomë nëpër të cilën kalojnë shumë prej nesh. Dhe ndërsa mund të ndihet e bezdisshme, në shumicën e rasteve, një hundë e bllokuar nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Por sigurohuni t’i kushtoni vëmendje çdo simptome tjetër që mund të shfaqet së bashku me hundën tuaj të mbingarkuar. Nëse hunda juaj e mbingarkuar nuk largohet ose përkeqësohet, është mirë të vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor për opsione të tjera trajtimi.