SEZONI I GRIPIT SHUMË PRANË: Ekspertët kanë frikë se mund të jetë shumë i rëndë

Në raportin e fundit në faqen e Institutit të shëndetit publik të RMV-së, gjatë javës së 44-të të vitit 2022 (nga data 31.10-06.11.2022), janë raportuar 14 raste në grup për ata që vuajnë nga gripi/sëmundje të ngjashme me gripin.

Ka një gjë për të cilën askush nuk është i emocionuar gjatë kësaj kohe, dhe ai është gripi. Ndonëse kujtojmë se kulmi i sezonit të gripit është zakonisht në dhjetor dhe janar, ekspertët thonë se piku i këtij sezoni do të jetë shumë më herët. Sipas raporteve nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), sezoni i gripit të këtij viti mund të jetë më i keqi në 13 vitet e fundit.

Ekspertët në SHBA vlerësojnë se këtë vit ka pasur tashmë rreth 880,000 raste të gripit, 7,000 shtrime në spital dhe 360 ​​vdekje. Javën e kaluar është shënuar rasti i parë i vdekjes së një fëmije nga gripi. Ata mendojnë se kjo është shumë e pazakontë, por se ndoshta është rezultat i një pandemie edhe më të pazakontë për shkak të sëmundjes COVID, e cila ndikoi shumë në gripin, si dhe sëmundje të tjera virale, shpjegon epidemiologia Lynette Brammer, shefe në CDC.

Edhe pse këtë vit u shfaq në numrin më të madh në Amerikën Qendrore, aktualisht gripi është përhapur në të gjithë vendin. CDC raporton se shkalla e shtrimit në spital është më e lartë se në të njëjtën periudhë në sezonet e mëparshme të gripit që nga viti 2010. Në fakt, shtrimet në spital nuk kanë qenë kaq të larta që nga shfaqja e virusit të gripit të derrit H1N1 në 2009.

Agjencioni thekson rëndësinë e vaksinimit kundër gripit, sepse është mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin dhe çdo vit duhet të vaksinohen të gjithë mbi 6 muaj, por theksojnë edhe se ka ilaçe antivirale që mund të përdoren për trajtimin e sëmundjes.

Epidemiologët paralajmërojnë se edhe këtë vit në Australi sezoni i gripit ka nisur para periudhës së zakonshme dhe në muajt e parë është regjistruar pothuajse gjysma e numrit total të rasteve të raportuara gjatë gjithë sezonit 2020. Numri i rasteve u dyfishua në dy javë dhe arriti në gati 90,000 raste të raportuara deri në fillim të qershorit (që korrespondon me nëntorin në sezonin e gripit të hemisferës veriore).

SITUATA NË MAQEDONI

Në raportin e fundit me shkrim në faqen e Institutit të shëndetit publik të RMV-së, gjatë javës së 44-të të vitit 2022 (nga data 31.10-06.11.2022), në vend janë raportuar 14 raste (0.76/100.000 banorë) me raportime grupore për grip/ sëmundjet e ngjashme me gripin, përkatësisht për këtë periudhë të sezonit, në të njëjtin nivel krahasuar me sezonin e kaluar dhe me mesataren.

Të sëmurët janë regjistruar në Tetovë – 7, Dibër – 4 dhe Gostivar – 3. Për sa i përket moshës janë regjistruar 10 persona nga 15-64 vjeç, nga 5-14 vjeç – 2 dhe në grupmoshat nga 0- 4 dhe mbi 65 vjeç nga 1 secili.

Gjithsej 76 raste (4.1/100 000 banorë) janë raportuar në mënyrë kumulative nga 40-44 javë. Numri më i madh është raportuar në Tetovë (36) dhe Gostivar (20). Për sa i përket moshës, numri më i madh është raportuar në grupmoshën më të madhe 15-64 vjeç – 49 pacientë.

Vaksinimi kundër gripit sezonal është mbrojtja më efektive ndaj kësaj sëmundjeje, theksojnë nga Instituti i shëndetit publik dhe rekomandojnë vaksinimin e të gjithë popullatës, veçanërisht të personave që i përkasin grupeve të rrezikut (sipas rekomandimeve të OBSH):

  • Të moshuar (mbi 65 vjeç)
  • Fëmijët e moshës 6-59 muaj
  • Personat mbi 6 muaj me sëmundje kronike
  • Gratë shtatzëna
  • Punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Për sezonin 2022/2023, Ministria e Shëndetësisë ka ofruar një vaksinë katërvalente falas në sasi totale prej 40 mijë dozash, e destinuar për grupet prioritare të popullsisë.

6000 doza shtesë vaksinash komerciale sigurohen nga Qendrat e shëndetit publik, pasi vaksinat për pjesën tjetër të popullsisë që nuk bëjnë pjesë në grupet e mësipërme, mund të merren me kompensim të caktuar financiar dhe kryhen në qendrat e shëndetit publik. me njësitë e tyre rajonale. Sipas të dhënave nga Administrata elektronike e shëndetësisë, që nga fillimi i vaksinimit dhe deri në mbyllje të këtij raporti, me vaksina falas janë vaksinuar gjithsej 44 793 persona nga kategoritë e rrezikuara të popullatës. Sa i përket vaksinave komerciale, janë vaksinuar 1921 persona. Deri në javën e 44-të, në vend janë vaksinuar gjithsej 46 714 persona me vaksinë falas ose komerciale.

PASOJAT E GRIPIT

Por gripi mund të ketë efekt më shkatërrues sesa mendojnë shumica e njerëzve. Mund të shkaktojë komplikime të rënda, duke rritur rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru dhe pneumonisë, ndaj është e rëndësishme të theksohet vazhdimisht rëndësia e vaksinimit.