Shtatë këshilla për të ulur rrezikun e kancerit

Zgjedhja e një jetë të shëndetshme mund të ulë rrezikun nga kanceri. Me pak fjalë, shumë prej nesh do të preken nga kanceri gjatë jetës- pavarësisht nëse ai diagnostikohet vetë ose kur një person i afërt i tij I diagnostikohet. Megjithëse nuk ekziston asnjë mënyrë e sigurt për të parandaluar kancerin, ne të gjithë kemi aftësinë të bëjmë zgjedhje të stilit të jetesës që mund të na mbrojë dhe të kufizojë rrezikun e kancerit.

Me siguri të gjithë njohim dikë që është prekur nga kanceri. Ndërsa disa lloje kanceri formohen për shkak të faktorëve jashtë kontrollit tonë, disa zgjedhje të stilit të jetesës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kancerit.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, dy milionë njerëz u diagnostikuan me kancer në vitin 2023, dhe rreth 610,000 njerëz vdiqën  nga kanceri. Hulumtimet tregojnë se më shumë se 40% e këtyre rasteve dhe pothuajse gjysma e vdekjeve mund t’i atribuohen shkaqeve të parandalueshme.

  1. Mos pini duhan

Pirja e duhanit i atribuohet 30% të të gjitha vdekjeve të lidhura me kancerin. Është e lidhur me shumë lloje të kancerit, duke përfshirë:

kancerin në mushkëri të bardha

kancerin e gojës

kancerin e ezofagut

kancerin e laringut

Kancerin e pankreasit

kanceri i fshikëzës

kancerin e mitrës

kancerin e veshkave

Asnjë formë e produktit të duhanit nuk është e sigurt. Kjo përfshin cigare, cigare elektronike, puro, duhan dhe nargjile. Produktet e avullit mund të përmbajnë gjithashtu shumë prej kancerogjenëve – megjithëse në nivele më të ulëta – që gjenden në duhanin e djegshëm. Pirja pasive e duhanit gjithashtu rrit rrezikun e kancerit.

Lënia e duhanit është një mënyrë e rëndësishme për të parandaluar shumë lloje të kancerit.

  1. Mbani një peshë të shëndetshme dhe një mënyrë jetese aktive

Qëndrimi aktiv mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit. Të qenit mbipeshë rezulton në prodhimin dhe qarkullimin e më shumtë të estrogjenit dhe insulinës, dy hormone që mund të nxisin rritjen e kancerit. Mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit, prostatës, mushkërive, zorrës së trashë dhe veshkave.

Njerëzit me një indeks më të madh se 30 konsiderohen obezë.

Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit rekomandon të paktën 150 minuta ushtrime të moderuara ose 75 minuta ushtrime energjike çdo javë për parandalimin e kancerit. Një kombinim i ushtrimeve të moderuara dhe të forta është më i miri. Diçka është më mirë se asgjë. Edhe një shëtitje e shkurtër, shëtitje me biçikletë ose lojë me top disa ditë në javë për të lëvizur trupin tuaj mund të ndihmojë.

  1. Kujdes çfarë hani dhe pini

Deri në 50% të kancereve të parandalueshëm janë rezultat i ushqimit që hamë. Ngrënia e një diete me bazë bimore, kufizimi i sasisë së mishit të kuq dhe kufizimi i konsumit të alkoolit mund të ndihmojnë në parandalimin e disa llojeve të kancerit.

Alkooli rrit rrezikun e llojeve të ndryshme të kancerit, duke përfshirë kancerin e gjirit, zorrës së trashë, mushkërive, veshkave dhe mëlçisë. Ata që pinë shumë janë në rrezik më të lartë të kancerit.

Sipas udhëzimeve të Shoqatës Amerikane të Kancerit, është më mirë të shmangni alkoolin krejtësisht. Njerëzit që zgjedhin të pinë alkool duhet të kufizojnë marrjen e tyre në jo më shumë se dy pije në ditë për burrat dhe një pije në ditë për gratë.

  1. Përdorni krem ​​kundër diellit

Kanceri i lëkurës është kanceri më i zakonshëm në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Më shumë se 9,500 amerikanë diagnostikohen me kancer të lëkurës çdo vit, sipas Fondacionit të Kancerit të Lëkurës. Kanceri i lëkurës është gjithashtu kanceri më i parandalueshëm.

Përdorimi i duhur i kremrave kundër diellit është çelësi për reduktimin e rrezikut të dëmtimit të diellit dhe kancerit të lëkurës. Edhe me krem ​​kundër diellit, shmangni qëndrimin jashtë kur dielli është direkt. Kjo është zakonisht ndërmjet orës 10:00 dhe 16:00. Qëndroni larg shtretërve për rrezitje dhe shmangni ekspozimin e zgjatur në rrezet e diellit direkte.

  1. Vaksinohuni

Mbrojtja kundër disa infeksioneve virale mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit. Human Papilloma Virusi (HPV), një infeksion shumë i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm (IST), mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës. Vaksina HPV është e disponueshme për njerëzit e moshës 26 vjeç e lart. Mbron kundër 90% të kancereve të shkaktuara nga HPV.

Hepatiti B është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit B (HBV). Vaksina e hepatitit B është e disponueshme për të gjitha grupmoshat për të parandaluar infeksionin HBV.

  1. Bëni skriningun

Vetë-ekzaminimet e rregullta dhe kontrollet rutinë të kancerit mund të rrisin shanset për zbulimin e hershëm të kancerit. Zbulimi i hershëm është çelësi i trajtimit të suksesshëm të kancerit. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë këto teste shqyrtimi për të parandaluar ose kapur kancerin në fillim:

Skrining i kancerit të gjirit

Skrining për kancerin e qafës së mitrës

Skrining për kancerin kolorektal

Skrining për kancerin e mushkërive

  1. Njihni historinë e familjes suaj

Njohja e sëmundjeve që ndodhin në familjen tuaj luan një rol të rëndësishëm për të kuptuar rrezikun e kancerit. Nëse keni një histori familjare të kancerit të gjirit, vezoreve, mitrës ose zorrës, mund të keni një rrezik më të lartë për të zhvilluar këto kancere.

CDC rekomandon mbledhjen e historisë së shëndetit tuaj familjar nga anëtarët e familjes të lidhur me gjakun. Këtu përfshihen prindërit biologjikë, gjyshërit, hallat, xhaxhallarët, vëllezërit e motrat, mbesat, nipërit dhe fëmijët.

Për të mbledhur historinë tuaj të shëndetit familjar, pyesni ata:

Kush në familje kishte kancer dhe çfarë lloji(e) kishin?

Sa vjeç ishin kur u diagnostikuan me kancer?

A janë ende gjallë? Nëse jo, në çfarë moshe kanë vdekur dhe çfarë e shkaktoi vdekjen e tyre?

Zgjedhja e një stili jetese të shëndetshme mund të bëjë një ndryshim në rrezikun e kancerit

Me pak fjalë, shumë prej nesh do të preken nga kanceri gjatë jetës- pavarësisht nëse ai diagnostikohet vetë ose kur një person i afërt i tij I diagnostikohet. Megjithëse nuk ekziston asnjë mënyrë e sigurt për të parandaluar kancerin, ne të gjithë kemi aftësinë të bëjmë zgjedhje të stilit të jetesës që mund të na mbrojë dhe të kufizojë rrezikun e kancerit.