Shtatë shenjat paralajmëruese të kancerit të testikujve

Edhe pse kanceri i testikujve është i rrallë, ai prek më së shpeshti meshkujt nën moshën 44 vjeç dhe është kanceri më i shpeshtë i diagnostikuar tek meshkujt dhe meshkujt të moshës 15 deri në 34 vjeç. Është pothuajse gjithmonë i shërueshëm nëse detektohet herët dhe zakonisht është i shërueshëm edhe kur është në një fazë të mëvonshme. Pra, është e rëndësishme të njihni shenjat dhe simptomat.

Shenja më e zakonshme e kancerit të testitit është një gungë në testikul. Por kjo nuk është e vetmja shenjë e kësaj sëmundje. Meshkujt që kanë kancer testikular mund të përjetojnë disa lloje të ndryshme simptomash, thotë onkologia Shillpa Gupta, MD.

Edhe pse kanceri i testikujve është i rrallë, ai prek më së shpeshti meshkujt nën moshën 44 vjeçare dhe është kanceri më i shpeshtë i diagnostikuar tek meshkujt e moshës 15 deri në 34 vjeçare. Është pothuajse gjithmonë i shërueshëm nëse detektohet herët, thotë doktor Gupta, dhe zakonisht është i shërueshëm edhe kur është në një fazë të mëvonshme. Pra, është e rëndësishme të njihni shenjat dhe simptomat.

Ja cilat janë shenjat e mundshme të kancerit të testikujve të cilat mund të mos i keni ditur.

Cilat janë shenjat e kancerit të testikujve?

Shumë nga këto simptoma zakonisht ndodhin në kushte të tjera. Nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të bëni një takim me një ofrues të kujdesit shëndetësor.

Një gungë që nuk shkakton dhimbje

Një nga shenjat e hershme të kancerit të testikujve është një gungë. Shumicën e kohës, ajo gungë nuk të shkakton dhimbje, por disa njerëz kanë raportuar dhimbje dhe parehati.

“Mënyra e duhur për të bërë një vetëkontroll të testitit është të kapni njërin testikul duke përdorur të dyja duart gjatë ose pas një banje ose dushi të ngrohtë. Ju mund të ekzaminoni zonën duke rrotulluar testikulin midis gishtit të madh dhe gishtërinjve me presion të lehtë,” shpjegon Dr Gupta.

“Takoni kordonin spermatik dhe epididimin, të cilat janë ngushtime tubulare që lidhen me pjesën e pasme të çdo testikuli. Ndjeni gunga, ndryshime në madhësi ose parregullsi. Është normale që njëri testikul të jetë pak më i madh se tjetri”.

Një ndjenjë rëndese ose presioni në skrotumin tuaj

Ndoshta ju mund të filloni të vini re se testikujt tuaj ndihen të ndryshëm ose edhe më të rënda. Një testikul mund të ndihet më i fortë se tjetri.

“Është e rëndësishme të mos injoroni asnjë nga ato simptoma”, thekson ajo.

Ënjtje ose grumbullim i papritur i lëngjeve në skrotum

Skrotumi dhe testikujt tuaj mund të jenë të fryrë. Ato mund të duken të kuqe dhe të duken më të mëdha. Dhe gjithashtu mund të keni rezerva lëngjesh në skrotum.

“Gjithmonë kontrollohuni nëse ndjeni një grumbullim të papritur të lëngjeve në skrotum,” këshillon Dr Gupta.

Një ndryshim në madhësinë ose ngurtësinë e testitit

Disa lloje të tumoreve testikulare mund të ulin testosteronin ose të rrisin estrogjenin në trup, gjë që mund të rezultojë në një ndryshim në madhësinë ose qëndrueshmërinë e testikujve. Kjo mund të përfshijë një tkurrje të testitit, të njohur si atrofi testikulare.

“Është e rëndësishme të bëni një vetëkontroll dhe të kontrolloheni nga një mjek nëse vëreni ndonjë ndryshim në konsistencën e testikujve”, thotë doktor Gupta.

Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Këto janë simptoma të kancerit të testikulit të avancuar, që do të thotë se kanceri është përhapur në nyjet limfatike prapa barkut tuaj. Frymëmarrja mund të sinjalizojë gjithashtu se kanceri është përhapur në mushkëri, gjë që mund ta bëjë të vështirë lëvizjen e ajrit brenda dhe jashtë.

“Sëmundja më e avancuar mund të shfaqet me simptoma më të përgjithësuara,” thekson Dr. Gupta. “Është e rëndësishme të mos i injoroni këto.”

Rritje ose ndjeshmëri e gjirit

Në raste të rralla, ndryshimet hormonale mund të shkaktojnë gjithashtu ndjeshmëri të gjirit ose rritje të indeve të gjirit. Disa tumore mund të sekretojnë nivele të larta të një hormoni të quajtur gonadotropinë korionike njerëzore (HCG), i cili stimulon zhvillimin e gjirit.

“Nëse meshkujt vërejnë ndjeshmëri ose ënjtje të papritur të gjoksit, rekomandohet që ata të kontrollohen”, thotë ajo.

Kur duhet të bisedoni me një mjek

Nëse përjetoni ndonjë nga shenjat dhe simptomat e kancerit të testikujve, lini menjëherë një takim me një ofrues të kujdesit shëndetësor, këshillon Dr. Gupta.

Gjatë takimit tuaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të dëshirojë të bëjë një ekzaminim fizik dhe të pyesë për historinë tuaj mjekësore. Testet e zakonshme përfshijnë ultratinguj dhe biopsi.

Nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ju diagnostikon me epididymitis ose orkit dhe simptomat nuk zgjidhen shpejt me antibiotikë, kërkoni një ultratinguj për të qartësuar atë nëse bëhet fjalë për për një tumor testikular.

Është e rëndësishme të flisni nëse nuk ndiheni më mirë. Opsionet e trajtimit për kancerin e testikujve përfshijnë:

Kirurgjinë, duke përfshirë orkiektominë radikale inguinale.

Terapinë me rrezatim.

Kimioterapinë.

“Derisa 95% e meshkujve me kancer të testikujve shërohen, është e rëndësishme që të reagoni shpejt nëse keni simptoma, sepse kanceri i testikujve zakonisht rritet shpejt”, thekson Dr. Gupta. “Nëse ka një sëmundje, sa më herët të trajtohet, aq më të mëdha janë shanset për sukses”.