SIMPTOMAT E COVID vazhdojnë të ndryshojnë – disa prej tyre do t’ju befasojnë

Që nga fillimi i pandemisë, ne të gjithë i kujtojmë simptomat e COVID-19, por me ndryshimin e virusit, ndryshojnë edhe simptomat e reja.

Sot, simptomat e COVID duket se janë më të ngjashme me të ftohtin e zakonshëm, ndërsa raporti i simptomave vjen nga aplikacioni shëndetësor Zoe, i cili është projekt i shkencëtarëve nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit, Universitetet e Londrës dhe Universiteti i Stanfordit. Ata publikuan listën e simptomave që pacientët do të përjetojnë së pari dhe disa prej tyre janë befasuese.

CILAT JANË SIMPTOMAT AKTUALE TË COVID?

Në raportin e aplikacionit ZOE, për të cilin janë mbledhur të dhëna për 30 ditë, ka simptoma për të cilat shkencëtarët kanë konstatuar se janë më të zakonshmet dhe për rrjedhojë do të shfaqen të parat.

 • Dhimbje të fytit
 • Rrjedhje hundësh
 • Hundë të zëna
 • Teshtitje
 • Kolle e thate
 • Dhimbje koke
 • Kollë produktive
 • Zëri i ngjirur
 • Dhimbje muskulore
 • Ndryshimet në shije dhe nuhatje

Si duket lista e simptomave të Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve? Sipas tyre, por edhe lista që është publikuar për herë të fundit në tetor të vitit të kaluar, këto janë simptomat që shfaqen:

 • Temperatura dhe ethet
 • Frymëmarrje dhe vështirësi në frymëmarrje
 • Dhimbje muskulore
 • Dhimbje koke
 • Humbja e nuhatjes dhe shijes
 • Rrjedhje hundësh
 • Nauze dhe të vjella
 • Diarreja

ÇFARË THONË MJEKËT?

Dr. Thomas Russo, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin në Buffalo, tha se ishte pak i befasuar nga simptomat e reja të raportuara në raport. “Lodhja nuk është as ndër 10 më të mirat, por të gjithë ata që kanë pasur COVID-19 e përmendin gjithashtu atë simptomë”, thekson ai.

Por ekspertët thonë se pjesa tjetër e simptomave janë të ngjashme me ato që shihen te pacientët. Humbja e nuhatjes dhe shijes ndodh rrallë me omicron, por më shpesh me variantet alfa dhe delta, thotë Russo.

Dr. Amesha A. Asalja, specialist i sëmundjeve infektive, thotë se të njëjtat simptoma i vë re edhe te pacientët.

“Duket se njerëzit sot kanë më shumë gjasa të raportojnë dhimbje të fytit dhe simptoma respiratore”, thotë ai. Ai beson se kjo mund të jetë për faktin se varianti omikron “sulmon” rrugët e sipërme respiratore.

ÇFARË TË BËNI NËSE KENI SIMPTOMA?

Dr. William Schaffner, specialist i sëmundjeve infektive, beson se sot është e vështirë të dallohen simptomat e COVID nga gripi apo ftohja dhe shton se është vërtet e vështirë t’i dallosh ato.

Nëse shfaqni simptoma, ai këshillon të bëni test në shtëpi, kështu që edhe pse dhimbja e fytit dhe rrjedhja e hundës janë simptoma të kushteve të ndryshme, duhet të bëni fillimisht test për COVID dhe më pas të shkoni te mjeku. Nëse testi është negativ dhe nuk ndiheni mirë, vizitoni mjekun tuaj për të kontrolluar nëse është grip. Dr. Schaffner arrin në përfundimin se simptomat e reja të COVID janë reflektim i variantit omicron, i cili zakonisht shkakton infeksione më të lehta.