Në studimin e publikuar në “Journal of Epidemiology & Community Health” thuhet se ushqimi, i cili është i pasur me makarona dhe oriz, shoqërohet me menopauzë më të hershme krahasuar me fillimin mesatar të menopauzës rreth moshë 51 vjeçare.
Hulumtimi i Universitetit të Leeds tregoi se ushqimi i pasur me peshk të yndyrshëm, me bizele, fasule dhe thjerrëza, mund të shtyj menopauzën për një vit e gjysëm.
Por ekspertët shtojnë se shumë faktorë të tjerë, përfshirë gjenet, ndikojnë në fillimin e menopauzës, thotë “BBC”.
Autorët e studimit theksojnë se studimi i tyre është vetëm një vëzhges dhe se nuk i dëshmon shkaqet, por ofron shpjegime të mundshme të cilat qëndrojnë prapa zbulimeve të tyre.
Për shembull, bishtajoret përmbajnë antioksidantë të cilat mund të vazhdojnë ciklin menstrual më gjatë.
Karbohidratet e rafinuara rrisin rrezikun e rezistencës ndaj insulinës, çka mund të ndikonë në hormonet seksuale dhe të rris nivelin e estrogjenit.