10 најефикасни совети за чистење на организмот на здрав начин

На секој процес на чистење на организмот потребно е да се пристапи индивидуално, земајќи ја предвид постоечката здравствена состојба и нутритивно-енергетска потреба на поединецот.

Токсините во телото се внесуваат на различни начини: преку облека, детергенти, козметика итн. На такви извори на штетни материи и не можеме да влијаеме премногу, но кога станува збор за храната, имаме огромно влијание врз изборот.

Кога организмот долгорочно се оптеретува си токсини, доаѓа до оштетување на органите кои учествуваат во филтрацијата на крвта и на тој начин се слабее имунитетот, се развива подложност за разни алергени, кожни промени и развој на несакана микрофлора во дигестивниот систем.

На секој процес на чистење на организмот потребно е да се пристапи индивидуално, земајќи ја предвид постоечката здравствена состојба и нутритивно-енергетска потреба на поединецот.

  1. Преку ден внесете доволна количина на течност (вода, благи билни чаеви, супи);
  2. Изберете сезонска храна со проверено потекло, по можност од органско производство, бидејќи овие намирници се многу помалку или воопшто не се третирани со пестициди и средства за зреење;
  3. Како извор на протеини предност дајте на рибата (барем 2-3 пати неделно) и живината, како извор на масти изберете ладно цедено растителни масла и семиња (лен, сусам, сончоглед, тиква, коноп);
  4. Избегнувајте грицкање меѓу оброците, освен она што ви е планирано. Консумирајте ги главните оброци секој ден во приближно исто време;
  5. Дневно обезбедете си доволно движење и соодветна физичка активност како и валитетен одмор;
  6. Престанете да консумирате цигари, алкохол и кофеин и минимизирајте ја храната што содржи адитиви;
  7. Избегнувајте храна која содржи транс-масни киселини, како што е пржената храна, брзата храна, пекарски производи, чипс, имитации на сирење, на путер;
  8. Избегнувајте рафинирани јаглехидрати и храна која содржи едноставни јаглехидрати (пекарски производи, слатки, бонбони, колачи, безалкохолни пијалаци, слатки пијалаци, овошни сокови);
  9. Избегнувајте засладена на храната било со шеќер или со вештачки засладувачи, како и со досолување на храната. Избегнувајте конзервирана храна и закиселен зеленчук, а ако одберате житарки, одберете ги оние што имаат полно зрно;
  10. Внесот на овошје ограничете го на максимално 1-2 плода дневно, со големина на јаболка.