дома Исхрана

Исхрана

7 видови храна за добар сон

Спиењето е еден од најважните делови од нашиот секојдневен живот. Добриот сон е критичен за нашето здравје, давајќи им време на нашите тела да се одморат, поправат и обноват. Недостатокот на сон може да...

Смоквите-цвеќе кое го јадеме мислејќи дека е овошје

Луѓето мислат на смокви како на овошје, но тие се всушност кластери од цвеќиња кои растат во мешунка. Технички наречени сикониум (наместо овошје), смоквите се во облик на сијалица и малку крцкави. Внатрешното месо...

Зошто е добро да јадете кефир во лето

Кефир или кепир е ферментиран млечен пијалак кој потекнува од Кавказските планини направени со кефир "зрна", ферментиран стартер. Се подготвува со инокулација на кравјо, козјо или овчо млеко со кефирски зрна. Традиционалниот кефир бил направен во...

ШЕЌЕРОТ ПРЕДИЗВИКУВА ДИЈАБЕТЕС, А СОЛТА ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК

Кога се размислува за здравјето на срцето, крвниот притисок е еден од најзначајните фактори на ризик. И ако имате висок крвен притисок, големи се шансите дека можеби размислувате за намалување на внесот на сол....

Најлетното овошје-неговото величество кокосот

Kокосот е плод на кокосовата палма (Cocos nucifera), која најчесто се користи за нејзината вода, млеко, масло и вкусно "месо"(внатрешност). Со ниско ниво на јаглехидрати и богат со влакна и масти, кокосот е одличен избор...

Што е Инфламаторна болест на цревата (IBD)?

Инфламаторна болест на цревата (IBD) е хронична состојба која предизвикува воспаление на различни делови од дигестивниот тракт. Постојат две главни форми на IBD: 1. Улцерозен колитис Улцерозниот колитис предизвикува долготрајно воспаление и улцерации (рани) во слузницата...

Маслиново масло-масло на боговите

Маслиновото масло е разноврсна маст која се создава со дробење, мелење и лупење на маслинките за да се добие нивното масло. Ова хранливо масло е богато со заштитни соединенија кои позитивно влијаат на здравјето на...

Природен лек на дофат на раката-куркума корен

Куркумата и неговата активна состојка куркумин може да имаат антиинфламаторни, антиканцерогени, антиоксидантни и други придобивки. Зачинот познат како куркума можеби е најефективниот додаток во исхраната што постои. Многу висококвалитетни студии покажуваат дека куркумата има...

Грозјето како извор на здравје-но дали смее да се јаде секој ден?

Истражувачите откриле дека кога здравите возрасни јаделе еквивалент на три порции грозје дневно во текот на две недели, разновидноста на бактериите во цревата не била засегната, но некои видови цревни бактерии се зголемуваат, додека...

Куркума-природен лек против воспаленија

Лековитите својства на куркумата (Curcuma longa) одамна се познати во кинеската и индиската медицина, каде најчесто се користела како природен лек против различни воспаленија. Овој зачин кој уште се опишува и како „чистач на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ