дома Интервјуа

Интервјуа

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р НАДЕ МИСОВСКА: Бубрежната болест во раните стадиуми не предизвикува никакви симптоми...

„Хроничната бубрежна болест (ХББ) е состојба која е сè почеста во сите земји во светот, претставува значаен глобален предизвик бидејќи е и доста скапа болест, поврзана е со огромен морбидитет и морталитет и претставува...

Интервју со доц. д-р Тања Анѓушева: КАРДИОПУЛМОНАЛЕН СТРЕС ТЕСТ Т.Н. ЕРГОСПИРОМЕТРИЈА е високобезбедна процедура...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Индикационото подрачје за кардиопулмонален стрес тест (СРЕТ) т.н. ергоспирометрија е доста широко, а примената на тестот за проценка на здравствената состојба на пациентите е влезена во голем број медицински водичи за...

Интервју со д-р Дејан Ставриќ по повод меѓународниот офталмолошки симпозиум „ГЛАУКОМ КАКО КОМОРБИДИТЕТ, КОМОРБИДИТЕТИ...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Здружението на офталмолози на Македонија организира меѓународен офталмолошки симпозиум „ГЛАУКОМОТ КАКО КОМОРБИДИТЕТ, КОМОРБИДИТЕТИ КАЈ ГЛАУКОМОТ“, кој ќе се одржи на 16 март во хотелот „Double Tree by Hilton“ во Скопје. „Глаукомот...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ЛИЛЈАНА БРАЈЕВИЌ И Д-Р ЅВОНКО АТАНАСОВ: Карциномот на бели дробови, за...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Ракот на белите дробови е водечка причина за смртни случаи од рак во светот. Луѓето кои пушат имаат најголем ризик од рак на белите дробови, иако болеста може да се појави...

ВЛИЈАНИЕ НА СТРЕСОТ ВРЗ ВАШИОТ ИМУНИТЕТ

За повеќето од нас, стресот е само дел од животот. Може да трае неколку часа, како времето што води до последниот испит. Или може да биде подолгорочно, како кога се грижите за болна сакана...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ВИОЛЕТА НИКОЛОВ: Редовноста на менструалниот циклус е еден од главните показатели...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   „Релативната енергетска дефициенција во спортот (RED-S) е всушност нарушена рамнотежа меѓу енергетскиот внес и енергетската потрошувачка кај спортистот. Дефиницијата која ја дава ИОК од 2014 год. е: „Синдромот RED-S се однесува на нарушени...

МЕГАИНТЕРВЈУ СО Д-Р М-Р ВЕРА ЈОВАНОВСКА-ТИПКО: Никој не е имун на депресија

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   „Живееме во време на ментална пандемија. Психодемија на национално и глобално рамниште, со изразена продукција на ментални нарушувања. Депресија на колективно и индивидуално ниво која подеднакво атакува на сите генерации“, вели...

ИНТЕРВЈУ СО МЕД. СЕСТРА СОЊА РУСЕВСКА, ЕДИНСТВЕНАТА СЕРТИФИЦИРАНА СЕСТРА ВО ДРЖАВАТА ЗА ПОДГОТОВКА НА...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   ТАВИ (Trans catheter Aortic Valve implantation) е сложена хибридна интервенција за поставување на аортна валвула без операција на отворено срце. Секоја валвула се порачува и изработува согласно индивидуални параметри. „Самиот момент...

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р ВИЛМА АМПОВА-СОКОЛОВ, ПРВАТА ЖЕНА-ИНТЕРВЕНТЕН КАРДИОЛОГ ВО ДРЖАВАТА: Изложеноста на рендген зраците за...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска - Димовска   Да се биде жена во светот на интервентната кардиологија, поле во кое доминираат мажите е вистински предизвик. Патот кој треба да се изоди, заедно со сите пропратни искушенија ја става на...

Интервју со м-р Гордана Бешлиовска по одржувањето на Вториот конгрес на медицинските сестри со...

„СЕКОЈА СЕСТРА Е РОДЕН ОРИГИНАЛ ЗА СЕБЕ И СЕКОЈА СЕСТРА МОЖЕ ДА ГИ ПОМЕСТИ РАБОТИТЕ ОД МЕСТО КОН НАПРЕД. САМО ТРЕБА ДА БИДЕМЕ ЕДИНСТВЕНИ И ДА БИДЕМЕ ЗАЕДНО. САМО ТАКА ЌЕ УСПЕЕМЕ.“ - М-р Гордана...

НАЈНОВИ ВЕСТИ