дома Стручни совети

Стручни совети

Д-р Лилјана Тевдовска: Кога и зошто се прави ехо на стомак

Пишува: Д-р Лилјана Тевдовска Интернист Ултразвучниот преглед на стомакот (ЕХО на абдомен) е дијагностичка метода која се прави и кај возрасни, како и кај деца, и има за цел прикажување на структурата на различните органи во...

Д-р Васко В. Хаџиев: Зошто ХРОМОТ е важен за метаболизамот на  jаглехидратите, липидите и...

Пишува: Д-р Васко В. Хаџиев специјалист по интерна медицина Хромот е есенцијален минерал, широко присутен во природата, но во човечкото тело се присутни само мали количини. Како и останатите олигоелементи, во оптимални количини, тровалентниот хром, кој...

М-р спец. д-р Горан Колевски: Зошто е важно навреме да се дијагностицира стеснувањето или...

Пишува: М-р спец. д-р Горан Колевски Специјалист невролог, субспецијалист по васкуларна неврологија Во секојдневната невролошка практика честопати се среќаваме со пациенти кои имале мозочен удар. Една од најчестите причини за мозочен удар претставува стеснувањето (стеноза) или...

Д-р Венцо Јовевски: ГРИП – како да си помогнеме

Пишува: Д-р Венцо Јовевски Општ лекар Грип или инфлуентио е вирусно заболување предизвикано од вирусите на рибонуклеинската киселина (од фамилијата на вирусите на грип), кој најчесто ги напаѓа птиците и цицачите. Меѓутоа, грипот е непријатен и...

Д-р Ванчо Спиров: Што треба да направите кога ќе ви се јави оток на...

Пишува: Д-р Ванчо Спиров Специјалист по орална хиругија во ЈЗУ Стоматолошки клинички центар “Св. Пантелејмон“ - Скопје Забот е еден од најчестите причинители за појава на оток и болка во орофацијалната регија. Бактериите кои се нормално ...

Асс. д-р Христијан Дума: Зошто е важен редовниот очен преглед кај пациентите со дијабет

Пишува: Асс. д-р Христијан Дума Офталмолог, директор на Клиниката за очни болести во Скопје Дијабетесот, станува глобална епидемија и е четврта најчеста причина за морбидитет од не – заразните  болести во светот, веднаш по кардиоваскуларни заболувања,...

Д-р Мартин Ивановски: Како се откриваат стрептококите и зошто е важно инфекцијата брзо да...

Пишува: Д-р Мартин Ивановски Специјалист по медицинска биохемија Бактеријата стрептококус пиогенес (streptococcus pyogenes), односно бета хемолитичка стрептокока од групата А, е најчестиот бактериски причинител на воспаление на грлото (фарингитис). Стрептококи во грло најчесто се јавуваат кај...

Д-р Влатко Цветановски: На мозочниот удар му претходат предупредувачки знаци кои ги снемува за...

Пишува: Д-р Влатко Цветановски Кардиоваскуларен хирург Мозочниот удар е болест што е се почеста во докторските извештаи и во лекарските статистики, а според смртноста веќе е на третото место, веднаш зад срцевите и малигните заболувања. Мозочниот...

Проф. д-р Јордан Минов: Како може да се превенираат бронхиектазиите

Пишува: Проф. д-р Јордан Минов, специјалист пулмолог Раководител на Одделот за физиологија на трудот при Институтот за медицина на трудот на Р.Македонија Превенцијата на бронхиектазиите се состои од мерките на примарна, секундарна и терцијарна превенција ПРИМАРНА...

Д-р Филип Ѓоршевски: Зошто толку често заболуваме од инфективни болести на горните дишни патишта?

Пишува: Д-р Филип Ѓоршевски Специјалист -оториноларинголог во Клиничка болница Битола Инциденца на горно – респираторни болести, причини и физиологија Едни од најчестите заболувања од кои речиси и да нема човек што не се разболел во текот на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ