дома Здравје

Здравје

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИВААТ ЗА ШТО СТАНУВА ЗБОР: Очите може да покажат дека нешто не е...

Очите директно се поврзани со нашиот мозок и може да дадат важни податоци за нашето здравје и когнитивните функции. “Приближно околу 70 отсто од мозокот е поврзано со мозокот, а околу 80 проценти од сите...

НОВИ СОЗНАНИЈА ЗА КОВИД-19: Омикрон нема штетно влијание на здравјето на срцето кај младите

Омикрон варијантата на коронавирусот не влијае негативно на здравјето на срцето и крвните садови кај младите возрасни лица кои се вакцинирани, покажале резултатите на помала американска студија. Студијата дошла со заклучок дека претходните варијанти на...

ЛЕКАРИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ КАДЕ НАЈЧЕСТО ГРЕШИМЕ: Дали и како треба да се чисти папокот?

Дали е доволно папокот само да се чисти кога се тушираме или на него треба да обрнеме повеќе внимание? Дерматолозите велат дека не е се така едноставно. ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ЧИСТИ ПАПОКОТ? “Да, секако, тој...

ПОЛОВИ ХОРМОНИ: Како да препознаете кога се во дисбаланс кај жените, а кога кај...

Хормоните се природни супстанци што ги произведува телото, а се задолжени за важни процеси. Половите хормони играат важна улога во организмот, а заслужни се за половиот развој и репродукција. Двата главни женски хормони се естроген...

ОВИЕ СОВЕТИ ЌЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ЈА ПРЕПОЗНАЕТЕ РАЗЛИКАТА: Дали сте само настинати или...

Ако ви тече носот, сигурно претпоставувате дека се работи за настинка. Но, ако состојбата не престанува или се чувствувате уште полошо, можеби е во прашање воспаление на синусите. Важно е да знаете дека, иако може...

Камењата во жолчка може да предупредуваат на ризик од рак на панкреас

Нова студија нуди надеж за порана дијагноза на рак на панкреасот. Имено, откриена е поврзаност помеѓу неодамнешна болест на жолчни камења и дукталниот аденокрацином на панкреасот (PDAC). Пациентите со дијагноза на дуктален аденокарцином на...

ЦРВЕНИЛО ПОД ПАЗУВИТЕ: Причина, симптоми и заради кој проблем морате на лекар?

Црвенилото под пазуви може да се појави од повеќе причини и може да трае од неколку часа до неколку месеци. За да се третира потребно е да се открие што точно го предизвикува. Во некои...

СВЕТСКИ ДЕН НА ХИПЕРТЕНЗИЈАТА: Дури 50 отсто од граѓаните не знаат дека ја имаат...

По повод Светскиот ден на хипертензијата, 17 мај, лекарите предупредуваат дека од хипертензивни болести боледува една третина од населението, а дека околу 50 проценти од лицата со хипертензија и не знаат дека имаат зголемен...

Дали коронавирусот е поврзан со мистериозните случаи на тежок хепатитис кај децата?

Необјаснивите случаи на тежок хепатитис кои се пријавени кај речиси 400 деца во светот, може да бидат последица на низа проемни во организмот поттикнати од непрепознаена инфекција со коронавирусот SARS-CoV2, велат научниците. Кај децата заболени...

НОВА СТУДИЈА: Огромен пораст на зачестеноста на рак на хранопроводот кај помлади лица

Ракот на хранопроводот, познат и како “тивок убиец“ е во пораст помеѓу средовечните Американци, покажуваат резултати од нова студија. Имено, стапката на овој карцином речиси двојно се зголемила помеѓу луѓето на возраст од 45...

НАЈНОВИ ВЕСТИ