дома Настани

Настани

Прашалник за проценка на опременоста на здравствените работници и соработници со лични заштитни средства...

Колаборативниот центар на Светската здравствена организација при Институтот за медицина на трудот  - Скопје, изготви прашалник за здравствените работници и соработници чија цел е да се процени нивната опременост со лични заштитни средства за...

Венко Филипче:Ви благодарам колеги што сте херои во моменти кога сме исправени пред најголемиот...

Министерот за здравство Венко Филипче со емотивна порака на своите колеги, лекари, медицински сестри, лаборанти и сите останати здравствени работници им го честиташе Светскиот ден на здравјето - 7. Април. “ Во овие моменти исправени...

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО 7. АПРИЛ: Покажете солидарност со медицинските сестри, акушерки и сите...

Светскиот ден на здравјето 2020. година ја нагласува значајната улога на медицинските сестри и акушерки во пружањето здравствена заштита ширум светот и повикува на подигање на капацитетите со цел да се обезбеди подобра поддршка...

СПИСОК НА МЕРКИ И ЗАБРАНИ: Што препорачува Министерството за здравство за спречување на ширењето...

Денес, Владата во координација со Комисијата за заразни болести донесе дополнителни мерки за справување со коронавирусот во земјава. МЕРКИТЕ, ПРЕПОРАКИТЕ И ЗАБРАНИТЕ СЕ:  Да се прекине наставата и воспитно-образовниот процес во сите градинки, основни и...

Директорка на Клиниката за дерматовенерологија е нова заразена со коронавирус

Доцна синоќа на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје, дијагностициран е уште еден, нов случај на коронавирус во земјава. Станува збор за лекар, односно за директор на Клиниката за дерматовенерологија или...

Доделена највисоката државна награда “Св. Климент Охридски“

Со пригодна свеченост, денес во Собранието беа врачени највисоките државни награди “Св. Климент Охридски“, и тоа за долгогодишни остварувања во областа на здравството, културата, уметноста, заштита и унапредување на човековата околина и со социјалната...
video

Премиерно прикажан првиот краткометражен филм за мултипла склероза во Македонија

Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза вечерва во Кинотеката на Македонија, Скопје премиерно го прикажа првиот краткометражен филм за мултипла склероза насловен „Роденденски подарок“. “‘Роденденски подарок’ е прва соработка помеѓу...

Во Охрид заврши 6. Национален конгрес на Македонското здружение по кардиологија

Со сесија за предизвиците и можностите во кардиоваскуларната превенција,  денес во Охрид заврши тридневниот 6. Конгрес за кардиологија со меѓународно учество. Според претседателката на Македонското здружение по кардиологија, проф д-р Елизабета Србиновска-Костовска, стручниот собир ја...

Превенцијата на кардиоваскуларното здравје во фокусот на 6. Кардиолошки конгрес во Охрид

“Кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смртност  и инавлидитет кај луѓето, како последица на кои годишно умираат  17,9 милиони лица. Нашата земја и натаму е земја со висок ризик од овие болести, што укажува...

Почна третиот симпозиум за новини во алергологијата и клиничката имунологија 2019

Со неколку предавања на домашни и странски експерти од областа на имунологијата, вечерва во Скопје, почна третиот симпозиум “Новини во алергологијата и клиничката имунологија 2019“, во организација на Македонското здружение за алергологија и клиничка...

НАЈНОВИ ВЕСТИ