10 одлични ефекти на магичната аронија

Експанзијата на аронијата како плод се врзува за периодот по нуклеарната катастрофа во Чернобил и во Украина, каде населението од овие области во голема мера ја користеле за да го ублажат дејството од радијацијата.

Аронијата е овошје со горчлив вкус, со темновиолетова, скоро црна боја, кое според обликот потсетува на рибизла. Поради своите лековити својства, научниците со право ја нарекуваат „супер овошје“. Пред се, треба да се напомене дека плодот од аронија содржи голем процент антиоксиданти, кои се исклучително важни во борбата против ракот. Професорите од Универзитетот во Мериленд, САД, напоменуваат дека аронијата е особено добра во борбата против рак на дебелото црево.

Покрај антиканцерогеното дејство, со користење на сокот од аронија може:

  • Да го регулирате нивото на шеќер во крвта, како и нивото на холестерол,
  • Да спречите појава на чир и други гастроваскуларни проблеми,
  • Да го заштитите и исчистите црниот дроб, како и да ја поттикнете регенерацијата на неговите клетки,
  • Да го регулирате крвниот притисок, да го намалите ризикот од инфаркт на миокардот, да го намлите нивото на триглицериди во крвта, односно да ја подобрите комплетната крвна слика,
  • Да ја исчистите крвта, да ја поттикнете циркулацијата, да ја подобри еластичноста на крвните садови и да спречи нивно зачепување,
  • Да се заштитите од разни болести, затоа се препорачува кај деца и спортисти, како и кај стари и болни лица,
  • Да се исфрлат тешките метали, како и некои радиоактивни елементи од организмот.
  • Да се спречат уринарни инфекции и воспаленија на простатата,
  • Да се заштитат очите од оштетување и катаракта.
  • Да се заштити кожата од тешки изгореници од сонце.

Научно е докажано дека антоцијаните, кои се присутни во аронијата, го штитат организмот од радиоактивнито значење, и имаат значајна улога во лекување на лица кои биле изложени на радиоактивни честички. Радиоактивните елементи и слободните радикали се причини за оштетување на ДНК ланецот, а токму овие оштетувања се главни виновници за појава на рак и други генетски аномалии. Антиоксидантите од аронијата имаат улога на „мршојадци“ – го собираат целиот отпад и буквално го јадат, штитејќи го нашиот организам од таложење на штетни материи.