10 здрави рецепти зготвени во тепсија што треба да ги пробате

Без разлика дали ја подготвувате вечерашната вечера или го подготвувате оброкот за неделата, еве 10 здрави рецепти за тепсија кои вреди да ги додадете во вашиот готвачки репертоар.

Без разлика дали како главно јадење, гарнир или дури и десерт, тепсијата се врвна храна за удобност. Нема храна толку утешна како тепсија. Тие се топли,  вкусни  и споделени, и лесно се приспособуваат и подготвуваат. Плус, нивната природа на едно јадење овозможува лесно чистење и складирање, што ги прави особено практични за луѓето со зафатен живот (наречено, сите ние).

Без разлика дали ја подготвувате вечерашната вечера или го подготвувате оброкот за неделата, еве 10 здрави рецепти за тепсија кои вреди да ги додадете во вашиот готвачки репертоар.

Нахранете го целото семејство


Без разлика дали готвите за еден или подготвувате оброци за многумина, рецептот за пилешко со едно тенџере и тепсија од кафеав ориз може да се удвои или дури тројно во зависност од големината на вашата екипа за време на вечерата. Тоа е одличен начин да внесете протеини, зеленчук и здрави житарки во само едно јадење.

Одете подалеку од супа


Ако сакате шолја супа од пилешки тестенини кога се чувствувате мрсно или кога сакате само да се чувствувате пријатно, тепсијата со пилешки тестенини со малку маснотии ќе биде вашата нова омилена храна. Има супер кремаста основа, но со помалку натриум, помалку калории и ни приближно толку масти како другите тепсија од тој вид. Плус, таа е преполна со зеленчук.


Борете се со здодевноста што понекогаш ја носат остатоците, претворајќи ги во тепсија од див ориз со остатоци од Турција. Овој рецепт добро функционира и со пилешко – и ако немате остатоци, но сакате да го подготвите ова јадење, наместо тоа, земете потполно зготвена птица роса од вашата локална самопослуга. Тоа ќе го направи трикот исто толку вкусно.

Јадете како Англичанец
Shepherd’s Pie With Beef е полесна верзија на ова обилно јадење, кое е особено популарно во Обединетото Кралство. Полн е со вкус, но без сите масти и калории типични за оброкот, благодарение на посното месо, обезмастеното млеко и говедската супа без маснотии со намален натриум. Но, не грижете се: сè уште е полн со класични, меки добрини од пире од компири!

Направете оброк со пченка
Питата со тенџере е во основа само тркалезна тепсија, нели?! Пита со тенџере со пилешко и пченка, е удобна храна инспирирана од Мексико за срцето, со крцкава кора од пченкарно брашно и шампанско фил кој вклучува пилешко, чиле, доматиљи, зачини за загревање, па дури и малку златно суво грозје за навестување на сладост.

Држете го сирењето, ве молам
Сакате Mac ‘n’ сирење, но не можете (или не сакате) да ги правите сите тие млечни производи? Mac ‘n’ Cheese-less е здрав пресврт на класична храна за удобност, направена со крем сос на база на кашу што го правите пред време и го оставате да отстои преку ноќ. Послужете го топло и шампанско со зеленчук на страна, како бриселско зелје печено со сол, бибер и маслиново масло.

Одете по златото
Канални семејни јадења и суштински јужни грицки со Лесна тепсија од пченкарно брашно без глутен. Направено со златно нијанса пченкарно брашно, солен путер, јајца и млеко, тоа е вкусен додаток на вечера наместо компири, ориз или тестенини. Можете дури и да ги претворите остатоците (ако имате!) во крцкави крутони.

Останете слатки (но не премногу слатки!)
Не мора да го чекате Денот на благодарноста за да уживате во тепсија со благ сладок компир, многу помалку слатка варијација на традиционалното празнично јадење. Слаткиот компир е природно, добро, сладок, така што нема потреба од бел слез и захаросани ореви одозгора. Наместо тоа, овој рецепт вклучува цимет, ванила и малку кафеав шеќер за да го однесете на следното ниво.

Навлезете во десерт
Да, тепсија за десерт е целосно нешто. Зимски овошен гратин е топол десерт за ладен ден. Бартлет крушите, гала јаболката и свежите брусница се фрлаат во мешавина од кафеав шеќер и ликер од портокал, а потоа се прелива со мешавина од овес, брашно и бадеми зачинета со цимет. Резултатот е задоволувачки, сладок и пријатен крај на секој оброк.