10 здравствени придобивки од јагнешкото месо (и комплетен нутритивен профил)

Поради неговиот импресивен профил на храна, тоа е можеби најздравото најчесто достапно месо.Оваа статија ќе ги анализира целосните хранливи вредности на јагнешкото месо. Дополнително, ќе ги испитаме здравствените придобивки од јагнешкото месо поддржани од науката за да покажеме зошто тоа е една од најздравите намирници наоколу.

Поради неговиот импресивен профил на храна, тоа е можеби најздравото најчесто достапно месо.Оваа статија ќе ги анализира целосните хранливи вредности на јагнешкото месо. Дополнително, ќе ги испитаме здравствените придобивки од јагнешкото месо поддржани од науката за да покажеме зошто тоа е една од најздравите намирници наоколу.

Што е јагнешко?
Јагнешкото месо се однесува на месо од овца во првата година.

Месото од овие животни обично се произведува кога овцата е на возраст од 1 до 12 месеци.
Јагнешкото месо е еден вид црвено месо бидејќи има висока содржина на миоглобин, протеин богат со железо кој се наоѓа во мускулите на животните.

Миоглобинот содржи хем, кој е пигмент кој му дава црвена боја на месото.

Секое месо и живина содржат миоглобин, но говедското и јагнешкото содржат многу поголеми концентрации, па оттука и нивната класификација како црвено месо.

Јагнешкото месо е храна богата со хранливи материи и е богата со протеини, витамини и есенцијални минерали.
Разликата помеѓу јагнешкото и овчо месо
Пред да почнеме да ги разгледуваме здравствените придобивки, многу луѓе се прашуваат како јагнешкото се споредува со овчо месо во исхраната.

 

Дефиницијата е прилично едноставна;

Јагнешко месо: Месо од овца помлада од 12 месеци.
Овчо месо: Месо од овца на возраст над една година.
Иако сето ова звучи многу едноставно, постојат дополнителни клучни разлики помеѓу двата вида месо. Јагнешкото месо ужива многу поголема популарност од овчо поради неговата нежност и поблаг вкус.

Истражувањата покажуваат дека текстурата на јагнешкото јагне се влошува со возраста. Како резултат на тоа, некои фармери произведуваат јагнешко на возраст од само еден месец.

Овчо месо
Бидејќи овците јадат големи количини трева во текот на нивниот живот, овчо месо станува многу масно и дава многу посилен вкус.

Дополнително, месото е поџвакачко и ја нема нежноста на јагнешкото.

Сепак, некои луѓе претпочитаат вкус за поголема содржина на маснотии и посилен вкус.


Нутриционистички факти
Хранливата вредност на јагнешкото е импресивна; содржи низа корисни хранливи материи, вклучувајќи протеини, здрави масти, витамини и минерали.

Табелите подолу го прикажуваат целосниот опсег на хранливи материи во варено домашно јагнешко месо (нога) на 100 грама.

Калории и макронутриенти на јагнешкото месо

Јагнешкото масно ткиво главно доаѓа од еднакви делови заситени и мононезаситени масти. Меѓу масните киселини, најдоминантна е олеинската киселина.

За оние кои не се свесни, оваа мононезаситена масна киселина е исто така примарна маст во маслиновото масло.

Во споредба со повеќето месо, јагнешкото месо исто така има многу поголема содржина на омега-3.

Одлучете се за јагнешко одгледани на пасишта за уште подобро обезбедување на омега-3.

Витамини
Еве го витаминскиот профил; како што е прикажано, јагнешкото месо е одличен извор на витамини Б – особено витамин Б12.

Минерали
Јагнешкото месо е неверојатно богато со минерали, особено со железо, фосфор, селен и цинк.

Jагнешкото месо има многу други нутритивни придобивки.

Еве десет добри причини да јадете јагнешко месо.

1. Јагнешко месо содржи Л-карнозин

Л-Карнозин е соединение кое содржи две амино киселини (протеини) поврзани заедно; бета-аланин и хистидин.

Само одредени видови храна содржат карнозин во големи количини, а јагнешкото е едно од нив.

На 100 грама, јагнешкото месо содржи – во просек – 400 mg карнозин, што е малку повисоко од говедското месо (365 mg).

Здравствени придобивки на Л-Карнозин
Прво, карнозинот е класифициран како несуштинска хранлива материја бидејќи нашите тела можат да го направат внатрешно.

Сепак, неодамнешните истражувања покажуваат дека повисоките количини на карнозин од надворешни извори може да понудат дополнителни здравствени придобивки.

Меѓу нив, се чини дека карнозинот има анти-атеросклеротични ефекти, што значи дека може да помогне во заштитата од кардиоваскуларни болести .

Имено, карнозинот, исто така, помага да се намали гликацијата на шеќерите и протеините во нашето тело.

Гликацијата води до формирање на напредни гликациски крајни производи (AGEs).

За жал, AGES се штетни соединенија кои директно предизвикуваат воспаление и оксидативен стрес и се верува дека тие се еден од клучевите за процесот на стареење.

2. Јагнешкото месо е значаен извор на целосни протеини

Една од најголемите позитивни страни од јадењето јагнешко месо е содржината на протеини.

Јагнешкото месо е исклучително богато со протеини и во зависност од резот содржи помеѓу 25 – 30 грама на 100 грама .

Иако е општо познато дека јагнешкото месо е одличен извор на протеини, не сите протеини се направени исто.

Со други зборови; ефикасноста со која нашето тело може да користи протеини се разликува во зависност од специфичната храна и амино киселините што ги содржи.

Од позитивна страна, јагнешкото јагне ја содржи секоја аминокиселина, и затоа можеме да го класифицираме како „целосен“ протеин.

Оваа комплетност значи дека нашето тело може да користи јагнешки протеин поефикасно од „нецелосните“ протеини во растителната храна.

Протеините се неверојатно важни за нашето здравје и ја поттикнуваат чистата мускулна маса, растот и поправката на клетките и повисоките нивоа на ситост.

3. Јагнешкото месо е неверојатно густо со хранливи материи
Додека некои луѓе сакаат да ја проценуваат храната врз основа на тоа колку калории содржи, калориското оптоварување не кажува малку за релативните здравствени заслуги на храната.

Најдоброто мерење на здравствените својства на одредена храна е густината на хранливи материи.Јагнешкото месо го поминува тестот за хранлива густина со летечки бои, а еве брзо резиме зошто;Јагнешкото месо содржи големи количини на здрави масти, вклучувајќи повеќе омега-3 од повеќето копнени животни и високо ниво на олеинска киселина.
Високи концентрации на био-достапни, високо сварливи протеини.
значителна количина на витамини и минерали; особено витамини од групата Б и цинк.
Низа корисни соединенија вклучувајќи креатин, глутатион, конјугирана линолеинска киселина, карнозин и таурин.

4. Изненадувачки извор на омега-3 масни киселини
Во современиот свет, повеќето луѓе консумираат премногу омега-6, а недоволно омега-3. Ова прашање е важно бидејќи омега-3 масните киселини имаат антиинфламаторно дејство, додека омега-6 е проинфламаторно.

Со оглед на тоа што овие две есенцијални масни киселини се релативно избалансирани, тие се и корисни и корисни. Сепак, некои луѓе сега јадат диета која се приближува до 20:1 во корист на омега-6 до омега-3.

Отстранувањето на омега-6 растителни масла, како што е маслото од соја е одличен начин да се промени ова. Дополнително, консумирањето омега-3 масни киселини од морската храна (особено мрсната риба) ни помага да добиеме повеќе омега-3.

Сепак, и копнените животни можат да бидат богати со омега-3.

Ова е особено случај за животните кои се одгледуваат на пасишта. Како едно такво животно, јагнешкото месо има тенденција да биде одличен извор на омега-3.

Кај јагнешкото месо кое се одгледува на пасишта, нивоата на омега-3 се повисоки од животните со жито.

Како пример, 100 грама јагнешко ребро хрането со трева содржи 580 mg омега-3 и 750 mg омега-6; речиси сооднос 1:1.

5. Важен извор на хем железо
Дијаграм што ја прикажува структурата на молекуларното соединение хем.

Многу различни намирници содржат железо и го има во се, од спанаќ и кељ до банани и домати.

Меѓутоа, исто како што сварливоста на протеините се разликува, не се прави целото железо исто.

Кога станува збор за варење и апсорпција, хем железото е крал.

Всушност, можеме да апсорбираме приближно 15-35% од хем железото (се наоѓа во храната од животинско потекло), но оваа стапка на апсорпција паѓа на 10-15% за нехемските извори на железо (растителна храна) (19).

Жално е да се види порастот на анемија со дефицит на железо.

Во периодот помеѓу 2004 и 2013 година, стапката на анемија со дефицит на железо кај населението во САД речиси двојно се зголеми на 5,6%. Во текот на истата деценија, потрошувачката на црвено месо падна за 19% (21, 22).

Поважно е тоа што јагнешкото месо содржи богат извор на хем железо во количини слични на другото црвено месо, како што е говедското месо.

6. Јагнешкото месо содржи значителна количина на креатин
Креатинот ќе биде добро познат на секој што има интерес за вежбање и/или спортски перформанси.

Очигледно, креатинот може да помогне за зајакнување на мускулната издржливост, сила и – потенцијално – мускулна маса.

Додека додатоците на креатин се многу популарни, ова соединение природно се наоѓа и во различни видови храна.

Црвеното месо е најзначајниот диететски извор на креатин и јагнешкото месо содржи приближно 300-500 mg на 100 грама (24).

Иако ова не е блиску до истото ниво како дозите на додаток на креатин (3 – 5 грама на ден), сепак треба да има физиолошка придобивка – особено за оние кои јадат поголеми количини јагнешко и говедско месо.

7. Јагнешкото месо е извор на „главниот антиоксиданс“ глутатион


Луѓето често го нарекуваат глутатион како „главен антиоксиданс“ поради критичната улога што ја игра во заштитата на нашето здравје и нашите внатрешни антиоксидантни одбранбени системи.

Не можеме да читаме премногу во ова бидејќи нема клиничко истражување за луѓето, но повисоките нивоа на глутатион се следат со подолг животен век во студиите за животни.

Имено, нашето тело го прави соединението глутатион внатрешно од амино киселините цистеин, глутаминска киселина и глицин.

Сепак, истражувањата сугерираат дека консумирањето повеќе егзогено (од надворешни извори; т.е. храна) може да има предности.

На оваа забелешка, дополнителна здравствена придобивка од јагнешкото месо е тоа што содржи глутатион.

Исто така, ги содржи сите три аминокиселини што му се потребни на нашето тело за внатрешно синтетизирање глутатион.

8. Јагнешко месо содржи конјугирана линолеинска киселина (CLA)
Јагнешкото месо содржи извор на природна транс-масна киселина CLA.

Прво, не грижете се за името „транс масти“ бидејќи природната верзија што се наоѓа во храната од животинско потекло е многу различна од синтетичките транс-масти (29).

Всушност, може да има некои здравствени придобивки.

На пример, мета-анализа на 18 контролирани испитувања покажува дека дополнувањето со изолиран CLA „произведува скромна загуба на маснотии кај луѓето“.

Понатаму, истражувањата покажуваат дека луѓето со повисоки ткивни нивоа на CLA имаат намален ризик за миокарден инфаркт (срцев удар).

Сепак, корелацијата не мора да значи еднаква каузалност. За да се илустрира оваа точка, луѓето со повисоки нивоа на CLA веројатно консумирале повеќе месо и млечни производи (и веројатно помалку рафинирани јаглени хидрати).

Со други зборови, тешко е прецизно да се одреди што го намалува ризикот.

Во секој случај, јагнешкото месо е побогато со CLA од кое било друго месо и содржи приближно 4 – 19,0 mg CLA на грам содржина на маснотии.

За споредба, говедското месо обично содржи 1,2 – 4,0 mg додека свинското и живината содржат помалку од 1,0 mg.

9. Извор на здрави масти
Овие списоци на „здравствени придобивки“ генерално не ги спомнуваат мастите.

По години кога здравствените власти демонизираа масти во исхраната, тоа навистина не е големо изненадување.

Како и да е, да му ја дадеме на мастата заслуга што ја заслужува; добрите масти се суштински и здрав дел од човечката исхрана.

Понатаму, две специфични масни киселини во јагнешкото се многу корисни за нас;

Омега-3: Јагнешкото месо од животни одгледани на пасишта има слични нивоа на антиинфламаторни омега-3 масни киселини како некои риби .
Олеинска киселина: Оваа мононезаситена масна киселина е една од најпознатите масти базирани на докази и е нашироко позната како „здрава за срце“ маст во маслиновото масло. Истражувањата постојано ја поврзуваат олеинската киселина со пониски нивоа на воспаление и подобри здравствени маркери

10. Јагнешкото е вкусно!
Ова навистина не е здравствена придобивка, но секогаш е предизвик да уживате во наводно „здрави“ (без вкус) производи со малку маснотии.

Од друга страна, јагнешкото месо е навистина хранливо и здрава храна. Сомнително е дека некој би се пожалил на неговиот вкус.

Едноставно кажано; јагнешкото месо е една од највкусните (и најздравите) намирници во светот.

Дали има загриженост за јагнешкото месо?
Постојат неколку грижи за јагнешкото месо, но ништо не е премногу загрижувачки.

1. Црвено месо и ризик од рак
За почеток, низа епидемиолошки (набљудувачки) податоци сугерираат дека црвеното месо може да го зголеми ризикот од колоректален карцином.

Сепак, не постои силен причински доказ за ова, и има многу збунувачки фактори.

2. Јагнешкото месо содржи холестерол
Некои луѓе сè уште се загрижени за содржината на холестерол во животинските производи поради повеќедецениските предупредувања против холестеролот во исхраната.

Сепак, ригорозните систематски прегледи и мета-анализи покажаа дека холестеролот во исхраната не е хранлива материја за загриженост.

3. Достапност
Во зависност од локацијата, јагнешкото месо може да има разумна цена или може да биде многу скапо.

Како резултат на тоа, достапноста може да биде проблем.

Ако ова е проблем, вреди да се погледнат поевтините парчиња јагнешко месо, како што се вратот, рамењата, па дури и меленото месо.

Јагнешкото месо е многу хранлива храна која е полна со протеини, здрави масти и широк спектар на микронутриенти.

Сè на сè, јагнешкото месо е можеби најдобриот избор на месо за оние кои бараат најмногу здравствени придобивки.