Целерот денес се користи како додаток во јадењата, а во минатото имал сосема поинаква улога. Оваа билка има меснат, вретенест корен и стебло, во 17 век се појавила во европските мочурливи појаси и тогаш се користела исклучиво во медицински цели. Целерот се користи цел, и тоа од коренот до листовите, а сите негови делови се многу здрави и нискокалорични.
Како делува на здравјето?
Оваа билка е одлична доколку имате висок крвен притисок, а позната е и како чистач на организмот бидејќи е одличен диуретик. Помага во спречувањето на надуеноста и проблемите со варењето на храната. Целерот е богат со влакна, но е и одличен извор на витамините К, Ц, потоа витамините од Б-групата, калциум и фолна киселина.
Енергетска и нутритивна вредност на 100 г:
Енергетска вредност | 14 кцал |
Масти | 0,17 г |
Јаглехидрати | 2,97 г |
Влакна | 1,60 г |
Протеини | 0,69 г |
Три едноставни начини за консумирање корен од целер:
- Салата од целер;
- Омлет со целер;
- Свеж корен од целер – грицкајте го коренот, добро е да знаете дека со неговото џвакање ќе потрошите повеќе калории од што содржи тој.