Лимфоцити-вид бели крвни зрнца кои му помагаат на имунолошкиот систем да се бори против ракот

Лимфоцитите се еден вид бели крвни зрнца. Тие се дел од вашиот имунолошки систем, кој му помага на вашето тело да се бори против болести и инфекции. Вашиот број на лимфоцити може да се земе за време на нормален тест на крвта во канцеларијата на вашиот давател на здравствена заштита. Ако вашиот број на лимфоцити е поголем или помал од просекот, може да бидете загрижени што значи тоа. Многу пати, високиот или нискиот број значи дека вашето тело ви помага да се борите со инфекција. Ако сте загрижени, контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита за да може да ја утврди основната причина и да ве врати во нормала.

Лимфоцитите се еден вид бели крвни зрнца. Тие му помагаат на имунолошкиот систем на вашето тело да се бори против ракот и странските вируси и бактерии. Вашиот број на лимфоцити може да се земе за време на нормален тест на крвта во канцеларијата на вашиот давател на здравствена заштита. Нивоата на лимфоцитите варираат во зависност од вашата возраст, раса, пол, надморска височина и начин на живот.

 
Што се лимфоцити?
Лимфоцитите се еден вид бели крвни зрнца. Тие играат важна улога во вашиот имунолошки систем, кој му помага на вашето тело да се бори против болести и инфекции. Вашиот имунолошки систем е составен од сложена мрежа на имунолошки клетки, лимфни јазли, лимфно ткиво и лимфни органи. Лимфоцитите се вид на имунолошки клетки. Постојат два главни типа на лимфоцити:

Т-лимфоцити (Т-клетки): Т-клетките го контролираат одговорот на имунолошкиот систем на вашето тело и директно ги напаѓаат и убиваат заразените клетки и клетките на туморот.
Б-лимфоцити (Б-клетки): Б-клетките создаваат антитела. Антителата се протеини кои се насочени кон вируси, бактерии и други странски напаѓачи.

Функција
Што прават лимфоцитите?
Лимфоцитите му помагаат на имунолошкиот систем на вашето тело да се бори против ракот и странските вируси и бактерии (антигени). Лимфоцитите му помагаат на вашиот имунолошки систем да го запомни секој антиген со кој доаѓа во контакт. По средбата, некои лимфоцити се претвораат во мемориски клетки. Кога мемориските клетки повторно ќе налетаат на антиген, тие го препознаваат и брзо реагираат. Ова е причината зошто не добивате инфекции како мали сипаници или сипаници повеќе од еднаш. Тоа е и причината поради која вакцинирањето може да спречи одредени болести.

Како функционираат Т-клетките и Б-клетките?
Вашите Т-клетки и Б-клетки работат заедно. Секој од нив има различна улога во вашиот имунолошки систем.

Вашите Т-клетки помагаат да се убијат заразените клетки и да се контролира имунолошкиот одговор на вашето тело на туѓи супстанции. На повеќето од вашите Т-клетки им е потребна помош од друга имунолошка клетка за да се активираат. Откако вашите Т-клетки се активираат, тие се размножуваат и се специјализираат во различни типови на Т-клетки. Овие типови вклучуваат:

Цитотоксични (убијци) Т-клетки: Цитотоксичните Т-клетки се прикачуваат на антигени на инфицирани или абнормални клетки. Потоа, тие ги убиваат заразените клетки со правење дупки во нивните клеточни мембрани и вметнување ензими во клетките.
Помошни Т-клетки: Помошните Т-клетки им помагаат на другите имунолошки клетки. Некои помошни Т-клетки им помагаат на Б-клетките да направат антитела против странските напаѓачи. Други помагаат да се активираат цитотоксичните Т-клетки.
Регулаторни (супресорни) Т-клетки: Регулаторните Т-клетки создаваат супстанции кои помагаат да се стави крај на одговорот на вашиот имунолошки систем на напад. Понекогаш, тие спречуваат појава на штетни реакции.

Б-клетките имаат рецептори на нивните површини каде што се прикачуваат антигените. Б-клетките учат да ги препознаваат различните антигени и произведуваат специфични антитела за да го нападнат секој од нив. Б-клетките реагираат на антигени на два начина:

Примарен имунолошки одговор: Кога антигенот се прицврстува на рецепторот, вашите Б-клетки се стимулираат. Некои Б-клетки се менуваат во мемориски клетки. Другите Б-клетки се менуваат во плазма клетки. Плазма клетките создаваат антитело специфично за конкретниот антиген што го стимулирал. Производството на доволно од тоа специфично антитело може да потрае неколку дена.
Секундарен имунолошки одговор: Ако вашите Б-клетки повторно се сретнат со тој антиген, мемориските клетки го паметат и се размножуваат. Тие се менуваат во плазма клетки и брзо произведуваат точни антитела.

Анатомија
Каде се наоѓаат лимфоцитите?
Лимфоцитите се развиваат во вашата коскена срцевина. Потоа, тие созреваат и излегуваат во вашиот крвоток. Зрели лимфоцити се наоѓаат во вашата крв и во сите делови на вашиот лимфен систем. Некои лимфоцити патуваат до вашата тимусна жлезда. Овие лимфоцити стануваат Т-клетки. Другите лимфоцити патуваат до вашите лимфни јазли и органи. Овие лимфоцити стануваат Б-клетки.

Како изгледаат лимфоцитите?
Лимфоцитите се поголеми од црвените крвни зрнца, но сепак се микроскопски. Секој мал лимфоцит има големо јадро во својот центар. Јадрото е темно виолетово. Околната течност слична на желе (цитоплазма) е виолетова.

Состојби и нарушувања
Кој е нормалниот опсег на лимфоцити?
Нивоата на лимфоцитите варираат во зависност од вашата возраст, раса, пол, надморска височина и начин на живот.

Кај возрасните, нормалниот опсег на лимфоцити е помеѓу 1.000 и 4.800 лимфоцити на секој 1 микролитар крв. Кај децата, нормалниот опсег на лимфоцити е помеѓу 3.000 и 9.500 лимфоцити на секој 1 микролитар крв. Околу 20% до 40% од вашите бели крвни зрнца се лимфоцити.

Што значи ниско ниво на лимфоцити?
Ниските нивоа на лимфоцити во вашата крв се нарекуваат лимфоцитопенија (или лимфопенија). Грипот или други благи инфекции може да предизвикаат лимфоцитопенија, но исто така може да бидат предизвикани од посериозна болест или состојба, вклучувајќи:

ХИВ или СИДА.
Туберкулоза или тифусна треска.
Вирусен хепатитис.
Крвни заболувања како што е Хочкиновата болест
Автоимуни болести како лупус.
Ретки наследни состојби како што се тешка комбинирана имунодефициенција (SCID), атаксија-телеангиектазија, синдром Ди Џорџ и синдром Вискот-Олдрич.

Третмани со зрачење или хемотерапија.
Кои се вообичаените тестови за проверка на здравјето на моите лимфоцити?
Постојат неколку тестови на крвта кои можат да ви го кажат бројот на лимфоцити во вашата крв. Овие тестови вклучуваат:

Апсолутен број на лимфоцити: Апсолутниот број на лимфоцити е дел од комплетната крвна слика (CBC). Апсолутниот број на лимфоцити ви го кажува бројот на клетки како апсолутен број наместо како процент. Помножете го вкупниот број на бели крвни зрнца со процентот на бели крвни зрнца кои се лимфоцити за да го добиете вашиот апсолутен број на лимфоцити.
Проточна цитометрија: Со проточна цитометрија, вашата крв се обработува во посебна лабораторија. Техничар ја суспендира вашата крв во течност и ја испраќа преку ласерски инструмент наречен проток цитометар. Светлината на ласерот ги распрснува вашите крвни зрнца во обрасци што ги прават различните типови на клетки лесно да се видат и избројат.

Кои се вообичаените симптоми на лимфоцитни состојби?
Лимфоцитозата и лимфоцитопенија сами по себе обично не предизвикуваат никакви симптоми. Но, ако некое нарушување на крвта или рак предизвикува висок број на лимфоцити, може да имате симптоми поврзани со болеста. Овие симптоми може да вклучуваат:

Отечени лимфни јазли.
Ноќно потење.
Треска.
Стомачна болка.
Губење на апетит.
Скратен здив.

Лимфоцитите се еден вид бели крвни зрнца. Тие се дел од вашиот имунолошки систем, кој му помага на вашето тело да се бори против болести и инфекции. Вашиот број на лимфоцити може да се земе за време на нормален тест на крвта во канцеларијата на вашиот давател на здравствена заштита. Ако вашиот број на лимфоцити е поголем или помал од просекот, може да бидете загрижени што значи тоа. Многу пати, високиот или нискиот број значи дека вашето тело ви помага да се борите со инфекција. Ако сте загрижени, контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита за да може да ја утврди основната причина и да ве врати во нормала.