Зошто се урмите добри за здравјето

Урмите содржат 23 видови на аминокиселини. Една од најважните е аминокиселината триптофан, која го спречува стареењето на клетките на телото. Исто така, е од суштинско значење за добрата функција на мозокот и одржувањето на психата во нормална состојба. Затоа оние кои страдаат често од стрес и депресија мораат да јадат урми.

Урмите содржат 23 видови на аминокиселини. Една од најважните е аминокиселината триптофан, која го спречува стареењето на клетките на телото. Исто така, е од суштинско значење за добрата функција на мозокот и одржувањето на психата во нормална состојба. Затоа оние кои страдаат често од стрес и депресија мораат да јадат урми.

Витамини и минерали

Урмите се ризница на корисни супстанци како што се бакар, цинк, железо, магнезиум, калиум, манган, фосфор, натриум, протеини, витамини А, Ц, Б 

Го подобруваат варењето

Благодарение на моќниот ефект на чистење, ова овошје е исклучително корисно за варењето. Ефикасно е и во случај на запек.

Не дебелеат

Со оглед на фактот дека урмите се благи, многу луѓе мислат дека се многу богати со калории, така што одбегнуваат да ги консумираат во полза на други јаглехидрати. Но нутриционистите велат дека урмите содржат помалку калории отколку традиционалните житарки, вклучувајќи го овесот, хељдата, оризот. Интересно е дека многу нутриционисти препорачуваат специјално урми, како здрава и многу корисна алтернатива за слатки. Содржината на калории на урмите изнесува 274 калории на 100 г.

Корисни за бремените жени

Урмите се препорачуваат за жени пред и по породување, бидејќи во составот на овие плодови се наоѓаат супстанци кои придонесуваат за брзи и безболни контракции на матката за време на породувањето. Исто така, употребата на урмите помага во намалување на крвавењето после породувањето и помага во целокупното заздравување на женското тело.

Урмите се исклучително хранливи плодови кои нудат многу здравствени придобивки. Еве комплетен нутриционистички осврт за урмите:

Нутритивна вредност (на 100 грама суви урми):

  • Калории: 282 kcal
  • Јаглехидрати: 75 грама (од кои 63 грама се шеќери)
  • Влакна: 8 грама
  • Протеини: 2,5 грама
  • Масти: 0,4 грама
  • Калиум: 696 мг
  • Магнезиум: 54 мг
  • Железо: 0,9 мг
  • Витамин Б6: 0,2 мг

Клучни хранливи состојки и нивните придобивки:

  • Природни шеќери: Урмите се богат извор на природни шеќери како гликоза, фруктоза и сахароза, што ги прави одличен извор на брза енергија.
  • Влакна: Високата содржина на влакна помага во регулирање на дигестивниот систем, спречува запек и промовира здравје на цревата.
  • Антиоксиданти: Урмите содржат разни антиоксиданти, вклучувајќи флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини, кои помагаат во заштита на клетките од оштетување предизвикано од слободни радикали.
  • Калиум: Калиумот е важен минерал кој помага во регулирање на крвниот притисок и одржување на здравјето на срцето.
  • Магнезиум: Магнезиумот игра клучна улога во многу телесни функции, вклучувајќи ја функцијата на мускулите и нервите, регулацијата на шеќерот во крвта и контролата на крвниот притисок.
  • Железо: Железото е неопходно за формирање на црвени крвни клетки и пренос на кислород во телото.
  • Витамин Б6: Витаминот Б6 е важен за функцијата на мозокот и нервниот систем, како и за формирање на црвени крвни клетки.

Здравствени придобивки:

  • Подобрување на дигестивното здравје: Високата содржина на влакна помага во спречување на запек и промовира редовно празнење на цревата.
  • Зголемување на енергијата: Природните шеќери во урмите обезбедуваат брз и одржлив извор на енергија.
  • Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот и антиоксидантите во урмите помагаат во одржување на здрав крвен притисок и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
  • Зајакнување на коските: Урмите содржат минерали како магнезиум и калиум, кои се важни за здравјето на коските.
  • Подобрување на функцијата на мозокот: Антиоксидантите и витаминот Б6 во урмите можат да помогнат во заштита на мозокот и подобрување на когнитивната функција.

Важни напомени:

  • Поради високата содржина на шеќери, урмите треба да се консумираат во умерени количини, особено од лица со дијабетес.
  • Сувите урми се поконцентриран извор на калории и шеќери во споредба со свежите урми.

Урмите се вкусен и хранлив додаток на исхраната, но важно е да се консумираат во рамките на балансирана и разновидна исхрана.