Пиперката е зачин направен од суви пиперки на растението Capsicum annuum. Доаѓа во слатки, чадени и топли сорти, како и во различни бои, како црвена, портокалова и жолта. Папраката се користи ширум светот, особено во јадења и чорби со ориз. Не само што е богат со антиоксиданси, туку и со витамини и минерали. Еве 8 научно поддржани здравствени придобивки од пиперката.
1. Полни се со хранливи материи
Пиперката е преполна со микронутриенти и корисни соединенија, со 1 лажица (6,8 грама) обезбедувајќи:
Калории: 19
Протеини: помалку од 1 грам
Масти: помалку од 1 грам
Јаглехидрати: 4 грама
Влакна: 2 грама
Витамин А: 19% од дневната вредност (ДВ)
Витамин Е: 13% од ДВ
Витамин Б6: 9% од ДВ
Железо: 8% од ДВ
Имено, оваа мала количина може да се пофали со речиси 20% од дневните потреби за витамин А.
Овој зачин содржи и различни антиоксиданси, кои се борат против оштетувањето на клетките предизвикани од реактивни молекули наречени слободни радикали.
Оштетувањето од слободните радикали е поврзано со хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања и рак. Како таква, јадењето храна богата со антиоксиданси може да помогне во спречување на овие состојби.
Главните антиоксиданси во пиперката припаѓаат на семејството каротеноиди и вклучуваат бета каротен, капсантин, зеаксантин и лутеин (3, 4, 5, 6).
РЕЗИМЕ
Пиперката е богата со неколку витамини, минерали и антиоксиданси. Поточно, 1 лажица (6,8 грама) може да се пофали со 19% од дневните потреби за витамин А.
2. Пиперката помага за здрав вид
Пиперката содржи неколку хранливи материи кои можат да го зајакнат здравјето на очите, вклучувајќи витамин Е, бета каротен, лутеин и зеаксантин.
Всушност, студиите го поврзаа високиот диететски внес на некои од овие хранливи материи со намален ризик од макуларна дегенерација (AMD) и катаракта поврзана со возраста.
Особено, лутеинот и зеаксантинот, кои делуваат како антиоксиданти, може да спречат оштетување на вашите очи.
Во една студија во повеќе од 1.800 жени, оние со највисок внес на лутеин и зеаксантин во исхраната имале 32% помали шанси да развијат катаракта од оние со најмал внес.
Друга студија во 4.519 возрасни исто така забележа дека повисоките дози на лутеин и зеаксантин се поврзани со намален ризик од AMD (8).
РЕЗИМЕ
Хранливите материи во пиперката, особено лутеинот и зеаксантинот, се поврзани со подобро здравје на очите и помал ризик од катаракта и AMD.
3. Може да го намали воспалението
Одредени сорти пиперка, особено топлите, го содржат соединението капсаицин.
Се смета дека капсаицинот се врзува за рецепторите на вашите нервни клетки за да го намали воспалението и болката.
Затоа, може да заштити од различни воспалителни и автоимуни состојби, вклучувајќи артритис, оштетување на нервите и дигестивни проблеми.
Неколку студии покажуваат дека топичните креми со капсаицин помагаат во намалување на болката предизвикана од артритис и оштетување на нервите, но истражувањето на таблетите капсаицин е поограничено.
Во една студија во 376 возрасни со гастроинтестинални заболувања, додатоците на капсаицинот помогнаа да се спречи воспаление и оштетување на желудникот.
Друга студија кај стаорци откри дека 10 дена додатоци на капсаицин го намалуваат воспалението поврзано со автоимуна нервна состојба.
Сепак, потребни се конкретни истражувања за пиперката.
РЕЗИМЕ
Антиинфламаторното соединение капсаицин во пиперката може да ја третира болката и да се бори против воспалението поврзано со различни состојби, иако се потребни повеќе студии.
4. Може да го подобри нивото на холестерол
Пиперката може да биде од корист за нивото на холестерол.
Особено, капсантинот, каротеноид во овој популарен зачин, може да го подигне нивото на HDL (добар) холестерол, што е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања.
Една двонеделна студија покажа дека стаорците хранети со диети со пиперка и капсантин доживеале значително зголемување на нивото на HDL, во споредба со стаорците на контролна диета.
Каротеноидите во пиперката, исто така, може да помогнат во намалувањето на нивото на вкупниот и ЛДЛ (лошиот) холестерол, кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања.
Во 12-неделна студија во 100 здрави возрасни лица, оние кои земале додаток кој содржи 9 mg каротеноиди од пиперка дневно имале значително пониски нивоа на LDL (лош) и вкупен холестерол од оние кои примале плацебо .
Сепак, потребни се поопсежни истражувања.
РЕЗИМЕ
Студиите сугерираат дека каротеноидите во пиперката може да помогнат во намалувањето на нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол и да го зголемат ХДЛ (добриот) холестерол, со што го подобруваат здравјето на срцето.
5. Може да има антиканцерогени ефекти
Бројните соединенија во пиперката може да штитат од рак.
Се покажа дека неколку каротеноиди од пиперка, вклучувајќи бета каротен, лутеин и зеаксантин, се борат против оксидативниот стрес, за кој се смета дека го зголемува ризикот од одредени видови на рак.
Имено, во една студија во речиси 2.000 жени, оние со највисоки нивоа на бета каротен, лутеин, зеаксантин и вкупни каротеноиди во крвта имале 25-35% помали шанси да развијат рак на дојка.
Уште повеќе, капсаицинот во пиперката може да го инхибира растот и опстанокот на клетките на ракот со влијание на експресијата на неколку гени.
Сепак, потребни се поопсежни истражувања за антиканцерогениот потенцијал на овој зачин.
РЕЗИМЕ
Соединенијата во пиперката, вклучувајќи ги каротеноидите и капсаицинот, може да го блокираат растот на клетките на ракот и да се борат со оксидативниот стрес поврзан со ризикот од рак. Сепак, потребни се повеќе студии.
6. Може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта
Капсаицинот во пиперката може да помогне во справувањето со дијабетесот.
Тоа е затоа што капсаицинот може да влијае на гените вклучени во контролата на шеќерот во крвта и да ги инхибира ензимите кои го разградуваат шеќерот во вашето тело. Исто така, може да ја подобри инсулинската чувствителност.
Во 4-неделна студија кај 42 бремени жени со дијабетес, земањето додаток на капсаицин од 5 mg дневно значително го намалило нивото на шеќер во крвта после оброк, во споредба со плацебо.
Друга 4-неделна студија во 36 возрасни покажа дека диетата со чили пиперка која содржи капсаицин значително го намалува нивото на инсулин во крвта после оброците, во споредба со диетата без чили. Пониските нивоа на инсулин обично укажуваат на подобра контрола на шеќерот во крвта.
Сепак, потребно е дополнително истражување.
РЕЗИМЕ
Капсаицинот во пиперката може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер и инсулин во крвта, што може да биде особено корисно за луѓето со дијабетес.
7. Важна е за здрава крв
Пиперката е богата со железо и витамин Е, два микронутриенти од витално значење за здрава крв.
Железото е клучен дел од хемоглобинот, протеин во црвените крвни зрнца кој помага да се носи кислород низ вашето тело, додека витаминот Е е потребен за создавање здрави мембрани за овие клетки.
Затоа, недостатоците во која било од овие хранливи материи може да го намалат бројот на црвените крвни зрнца. Ова може да предизвика анемија, состојба означена со замор, бледа кожа и отежнато дишење.
Всушност, една студија во 200 млади жени го поврзала нискиот внес на железо со речиси 6 пати зголемен ризик од анемија, во споредба со адекватен внес.
Уште повеќе, студиите за животни сугерираат дека витаминот Е е многу ефикасен во поправка на оштетувањето на црвените крвни зрнца – и дека недостатокот на овој витамин може да доведе до анемија.
РЕЗИМЕ
Пиперката е богата со железо и витамин Е, кои помагаат во создавањето здрави црвени крвни зрнца и може да делуваат на спречување на анемија.
8. Лесно се додава во вашата исхрана
Пиперката е разновиден зачин кој може да се вгради во мноштво јадења.
Доаѓа во три главни сорти кои се разликуваат по вкус и боја врз основа на одгледувањето и преработката на пиперката.
Покрај својата сладост, слатката пиперка има и мирис на чад. Може да се користи како зачин за месо, салата од компири и јајца.
Од друга страна, лутата пиперка нуди позачинет удар и често се додава во супи и чорби како унгарскиот гулаш.
Конечно, слаткиот, зачаден вкус на чадената пиперка најдобро функционира со јадења од ориз, леќа и грав.
Можете исто така да додадете пиперка во едноставни, секојдневни оброци со попрскување на тврдо варени јајца, сецкан зеленчук, сосови, варен ориз, печени компири и салати.
Додека додатоците на пиперката се исто така достапни, има многу ограничени истражувања за нивната безбедност и ефикасност.
РЕЗИМЕ
Трите варијанти на пиперка – слатка, топла и чадена – може да се додадат во триење со месо, супи, јајца, грав, ориз и многу други јадења.