8 закони на исхраната заради кои Јапонците се една од најслабите нации во светот

Само 3 отсто од жителите во Јапонија патат од дебелина, а освен тоа се апсолутни рекордери кога станува збор за должината на животниот век

Јапонците го држат апсолутниот рекорд во должината на животниот век. Покрај тоа, се сметаат за најтенок народ во светот затоа што само 3 проценти од жителите патат од дебелина. Нивниот посебен став кон исхраната има значајна улога во тоа.

Постои посебен систем на исхрана кој го препорачува Владата на Јапонија, а тој систем активно се користи ширум земјата. Тој систем е развиен во 2000 година од страна на неколку министерства и познат е под името „Јапонски водич за храна која се врти“.

Еве што се препорачува за јадење и како треба да се организира исхраната:

1. Доминација на јаглехидратите со мали количества масти

Главна карактеристика на „Јапонскиот водич за храна“ е доминацијата на јаглехидрати со мали количества масти. Исто така, се препорачува намалување на количините на сол, преработена храна, слатки и пијалаци кои содржат многу шеќер.

2. Препорачан број порции

Сите производи се поделени во неколку групи – секој од нив има препорачан број порции дневно (големината на порциите зависи од староста и полот на личноста). Основа на исхраната се житарки и зрна, а потоа зеленчук (свеж, термички обработен и супи), месо и специјалитети од риба. Се препорачуваат и две порции овошје и млечни производи на ден.

3. Јапонците уживаат во оброците

Не само што е важно она што го јадеме, туку и како го јадеме. Традиционално Јапонците уживаат во оброците, а се препорачува да најдете оптимален ритам за вашето тело и да го следите, обидувајќи се да јадете во приближно исто време секој ден.

4. Локални и сезонски производи

Исхраната се фокусира на локални и сезонски производи како што се ориз или риба со ретки исклучоци кои подразбираат вклучување на меѓународни јадења.

5. Секој оброк треба да биде урамнотежен

Секој оброк треба да биде урамнотежен и да содржи производи од неколку групи храна. На пример, типичен школски ручек во Јапонија се состои од ориз, месо или риба, мисо супа, чаша млеко и овошје.

6. Одговорен став кон исхраната 

Одговорниот став кон исхраната се формира уште во основното училиште. Ручекот не е пауза, туку составен дел од образованието. За време на ручекот никој не ги брза децата, а после завршувањето на ручекот децата сами ги чистат масите.

7. Рамнотежа меѓу количините храна и потрошените калории

Важно е да се имаат умерени оброци, како и да се одржува рамнотежа меѓу количеството храна и потрошените калории. Ова се постигнува со различни физички активности.

8. Фокусот секогаш е на свежите производи

Приготвувањето на готовите јадења и готвењето однапред не е нешто што се смета за здраво во Јапонија. Фокусот секогаш е на свежите производи.