Ако урината ви е во оваа боја, веднаш на лекар!

Бојата на урината е важен индикатор на здравјето – пресилна обоеност може да значи дехидратација, како и болести на бубрезите или црниот дроб

Здравата урина се состои од 95 % вода – преостанатите 5 проценти се уреа, производи на разградувањето, киселини и соли. Секоја капка крв околу 300 пати дневно се филтрира низ бубрезите, па се издвојуваат материите кои на нашето тело повеќе не му се потребни или му штетат.

Урината има директно влијание врз нашето здравје, па заради тоа треба да се посвети внимание на промените. Додуша, заради мали промени не треба веднаш да се крева паника, но бојата, конзистенцијата и мирисот можат да бидат важни за дијагноза на многу болести.

Поинаква, изразито жолта боја може да значи дека во некој одреден временски период сте зеле премногу течност. Црвената боја може да значи дека имате крв во урината, но и дека сте јаделе обоени продукти како цвекло – но, исто така, дека можеби имате и болест на бубрезите или црниот дроб. За секој случај веднаш појдете на лекар.

Изразито темножолта боја (или боја на мед) може да значи дека многу сте дехидрирани, па веднаш напијте се вода. Ако урината е со боја на пиво, исто така, појдете на лекар – ако таа боја потрае, тоа може да биде индикатор на дехидратација или болести на црниот дроб.

Светложолта, па лесно темножолта боја е всушност нормалната боја на урината. Ако е безбојна или проѕирна, тогаш малку можете да намалите со внесувањето вода. Внимателни бидете и со урината која се пени, и тоа подолг временски период – тоа може  да биде знак за погрешна исхрана или проблеми со бубрезите.