15 shenja që ju ndihmojnë të dalloni një një psikopat dhe një vrasës të mundshëm

Psikopatët mund të jenë kudo. Këto 15 shenja mund t'ju ndihmojnë t'i dalloni ato. Edhe njerëzit më inteligjentë vështirë se mund t'i njohin psikopatët, sepse ata krijojnë lehtësisht miq, manipulojnë lehtësisht të tjerët dhe janë të shkëlqyer për shoqëri. Megjithatë, hulumtoni mirë se me kë shoqëroheni dhe nga kush rrethoheni. Kushtojini vëmendje edhe mënyrës sesi psikopatët i trajtojnë ata nga të cilët nuk kanë asnjë përfitim.

Psikopatët mund të jenë kudo. Këto 15 shenja mund t’ju ndihmojnë t’i dalloni ato. Edhe njerëzit më inteligjentë vështirë se mund t’i njohin psikopatët, sepse ata krijojnë lehtësisht miq, manipulojnë të tjerët dhe janë të shkëlqyer për shoqëri. Megjithatë, hulumtoni mirë se me kë shoqëroheni dhe nga kush rrethoheni. Kushtojini vëmendje edhe mënyrës sesi psikopatët i trajtojnë ata nga të cilët nuk kanë asnjë përfitim.

Psikologjia duhet të kryej kërkime serioze shkencore se kush dhe sa nga popullata sillet në këtë mënyrë. Disa studime thonë se vetëm 1% e popullsisë e ka këtë gjendje psikologjike, ndërsa të tjera thonë se kjo përqindje rritet në 10% të popullsisë së përgjithshme. Statistikat thonë se 50-75% e të burgosurve kanë sjellje antisociale ose një nivel psikopatie.

 1. Mbi të gjitha kujdes nga fjalët e ëmbla dhe sharmi sipërfaqësor. Psikopatët mbajnë vazhdimisht një “maskë” për t’ju kënaqur dhe për t’ju bërë të qetë. Psikopatët janë të mirë për të fituar besimin e “viktimave” të tyre.
 2. Vëreni që kanë shumë vetëbesim. Psikopatët shpesh besojnë se janë më të zgjuar se të tjerët dhe më të dobishëm se sa janë në të vërtetë.
 3. Ata kanë një nevojë të madhe për stimulim. Paqja, qetësia dhe thjeshtësia nuk janë karakteristikë e psikopatëve. Ata vazhdimisht kanë nevojë për stimulim, aktivitet dhe argëtim.

Kujdes, ata janë gënjeshtarë patologjikë. Psikopatët thonë vazhdimisht gënjeshtra por edhe shfaqje të mëdha për të përfituar ose për të pasur ndonjë përfitim.

 1. Ju gjykoni nëse mund të manipuloheni. Psikopatët janë të mirë në manipulimin e njerëzve dhe kanë aftësinë t’i bëjnë njerëzit të bëjnë gjëra që normalisht nuk do t’i bënin. Ata përdorin fajin dhe forcën si metoda manipulimi. Ata shpesh mund t’ju bëjnë të ndiheni në faj ose të ndjeni se po ju ndihmojnë, edhe pse në realitet nuk keni arsye ta besoni këtë.
 2. Ndjenja e fajit. Pothuajse të gjithëve u mungon ndjenja e fajit. Ky është simboli më i qartë i psikopatëve. Kini kujdes, ata mund të tregojnë një ndjenjë të rreme faji për të manipuluar njerëzit. Për shembull, ata mund të shfaqin ndjenja faji ndaj “viktimës” së tyre në mënyrë që ta bëjnë viktimën t’i vijë keq dhe ta ngushëllojnë.
 3. Nuk ka emocione dashurie apo trishtimi. Ata demonstrojnë reagime emocionale atipike gjatë vdekjes, lëndimit ose ngjarjeve që do të shkaktonin ndjenja të thella negative tek njerëzit normalë. Hulumtimet tregojnë se, ndryshe nga autikët, psikopatët nuk kanë ndjenja të thella.

 1. Ata nuk kanë mëshirë. Hulumtimet tregojnë se megjithëse psikopatëve u mungon empatia, ata janë ende të mirë në njohjen e empatisë tek njerëzit e tjerë. Ata nuk kanë ndjeshmëri apo aftësi për ta ndezur dhe “fikur” ndjeshmërinë e tyre. Shkencëtarët thonë se ata janë të aftë për të ashtuquajturën ndjeshmëri njohëse (aftësia për të lexuar dhe kuptuar ndjenjat e njerëzve të tjerë) dhe kanë një efekt të reduktuar të empatisë, domethënë një aftësi të reduktuar për të ndjerë emocionet e tyre.
 2. Mënyra e jetesës mund të tradhtojë edhe psikopatët. Ata shpesh janë parazitë, domethënë u pëlqen të jetojnë në kurrizin e njerëzve të tjerë. Ata përdorin njerëzit, madje edhe ata më të afërt me ta, për të fituar pushtet dhe burime. Ata e kuptojnë se si njerëzit mund ta marrin atë dhe përfshihen lehtësisht në jetën e atyre njerëzve.
 3. Kushtojini vëmendje sjelljes së tyre. Vetëkontrolli i dobët, shthurja seksuale dhe problemet gjatë fëmijërisë mund të jenë shenja që mund të çojnë në një psikopat.

SI NDIKON URREJTJA NË SHËNDETIN E NJERËZVE

 1. Flisni me ta për qëllimet e tyre. Psikopatët shpesh vendosin qëllime afatgjata joreale. Shpesh do të dëgjoni prej tyre për planet e tyre madhështore, të cilat ju e dini se janë të paarritshme. Ata ose nuk vendosin qëllime për veten e tyre ose vendosin qëllime jashtëzakonisht joreale që nuk mund t’i përmbushin me kapacitetin e tyre.
 2. Janë impulsivë dhe të papërgjegjshëm. Këto dy tipare tradhtojnë lehtësisht sjelljen psikopatike.
 3. Mos pranojnë përgjegjësitë. Psikopatët nuk ia pranojnë askujt që e kanë gabim dhe as nuk lejojnë askënd t’i vë në dukje apo t’i gjykojë. Hulumtimet tregojnë se ata mund të pranojnë gabime, por vetëm për të shmangur një problem më të madh ose për të shmangur përballjen me pasojat, apo viktimizuar. Shumë shpesh, nëse i fajësoni ata, ata do ta transferojnë fajin tek ju ose do të përpiqen të pretendojnë se faji është i padrejtë ose i paarsyeshëm. Akuzuesi menjëherë do të fillojë të pyesë veten nëse me të vërtetë po e tepron.

 1. Eksploroni marrëdhëniet e tyre të dashurisë dhe martesës. Nëse doni të njihni mirë një psikopat, duhet të keni informacion për dashurinë dhe marrëdhëniet e tyre martesore. Shpesh kanë martesa ose lidhje të shkurtra. Për prishjen eventuale të martesës fajësojnë gjithmonë bashkëshortët/tet dhe askush nuk mund të thotë se edhe ata kanë luajtur rol në prishjen e martesës.
 2. Hetoni nëse ata ishin delikuent. Psikopatët priren të jenë delikuent kur janë të rinj. Kjo mund të përfshijë faktin që ju prireni të jeni agresiv ndaj fëmijëve të tjerë.
 3. Psikopatët nuk janë të aftë për dashuri. Por kjo nuk i pengon që ata të përfshijnë njerëz që nuk dyshojnë në marrëdhënie romantike të rreme që kanë pasoja katastrofike.

Njihuni me flamujt e hershëm të kuq të një psikopati për të shmangur dëmet serioze që do të sjellin në mënyrë të pashmangshme për ju dhe jetën tuaj. Asnjë nga shenjat në listën e mëposhtme nuk mund të qëndrojë e vetme, por së bashku ato japin një pamje të plotë që shërben si një paralajmërim për t’u marrë parasysh.

Flamujt e kuq

Ai ose ajo janë tepër simpatik, pikërisht në atë mënyrën që ju mund ta paramendoni një person të tillë. Ju duhet një person i sigurt, miqësor dhe i ngrohtë? Një psikopat mund ta bëjë këtë. Keni nevojë për dikë të ndjeshëm dhe pak të zemëruar, por me një zemër të artë? Ai mund ta bëjë edhe atë. Ky sharmë bën që ju – objektivi i tij – të bini nën magjinë e tij, ndërsa ai fokusohet intensivisht tek ju. Fokusi i tij është shumë i këndshëm për mendjen dhe shqisat dhe pamundëson kufijtë tuaj personalë, instinktet tuaja të brendshme dhe sjelljen tuaj vetëmbrojtëse (vetëm atëherë kur keni më shumë nevojë për to). Ajo shkakton një klasë të ngjashme kënaqësisë – një gjendje mendore e këndshme, e relaksuar dhe e fokusuar që ju lë të hapur ndaj sugjerimeve. Do ta gjeni veten duke dashur të jeni në qendër të sharmit të tij të fuqishëm përsëri dhe përsëri. Kjo bukuri mbinjerëzore është shpesh një nga flamujt e parë dhe TË VETËM të kuq të një psikopati, dhe është ajo që e bën kaq të vështirë largimin. Ky sharm buron nga aftësia e një psikopati për të qenë plotësisht i pranishëm teksa përqendrohet tek ju ndërsa zbulon se çfarë ju bën të shënoni, çfarë lajkash keni dëshirë të dëgjoni dhe cilat butona doni të shtypni. Do të ndiheni sikur të dy jeni të vetmet gjëra në univers dhe se më në fund keni gjetur dikë që ju vlerëson dhe kupton dhe sheh tek ju cilësitë e mira që të tjerët shumë shpesh i anashkalojnë.

Ai ose ajo janë shumë të këndshëm; mund të kenë sjelljen perfekt dhe mos të kenë ankth dhe pa ndonjë siklet shoqëror. Absolutisht komod në lëkurën e tyre. Lehtësia e tyre ju qetëson – ju ndiheni rehat me të, sikur e keni njohur njëri-tjetrin përgjithmonë. Ai mund të shfaqet si i përulur dhe i butë, duke ruajtur ende një atmosferë të veçantë besimi dhe pranie. Jini veçanërisht të kujdesshëm për dikë që nxjerr në të njëjtën kohë ashpërsi me lëkurë të zezë dhe pafajësi fëmijërore.

Ai ose ajo është një person i shkëlqyeshëm dhe i butë. Atij nuk do t’i mbarojnë kurrë anekdotat zbavitëse dhe mund t’i bëjë temat më të zakonshme të duken interesante dhe zbavitëse. Ai flet shumicën e kohës, qëllimi i kësaj është që t’ju bëjë të relaksoheni dhe të rehatoheni me të.

Ai ose ajo do të zbulojë shpejt detaje personale dhe histori për të kaluarën dhe jetën e tij. Kjo do të krijojë një ndjenjë të rreme intimiteti që do t’ju bëjë ti tregoni edhe ju detaje për jetën tuaj, kështu që duket se ju të dy po afroheni më shumë. Në fund të fundit, të dy keni ndarë gjëra personale; Ju të dy rrezikuat gjykimin dhe refuzimin duke qenë të pambrojtur, megjithatë ju ende e mbështetët dhe e pranuat njëri-tjetrin….

Ai ose ajo është argëtues dhe ju bënë mirë të qëndroni me të. Lozonjare. Ju kurrë nuk keni pasur kaq shumë kënaqësi me askënd. Ju bëni gjëra që nuk i keni bërë kurrë më parë, vetëm aventura të vogla që ju largojnë nga e përditshmja dhe kupton se sa e vogël dhe e mërzitshme është bërë jeta juaj dhe sa e kotë ju  është dukur bota. Ju u kthyet në jetë dhe as nuk e dinit se duhej. Ose ndoshta ju e dinit tashmë këtë, dhe tani këtu vjen personi i përsosur për t’ju ndihmuar ta bëni atë!

Ai ose ajo pretendon se është një person i lumtur dhe i lehtë dhe sigurisht duket si i tillë. Ai mund t’ju thotë se asgjë nuk e ofendon atë. Meqenëse një psikopat nuk ka ndërgjegje, ndoshta është e vërtetë, por do ta shihni ndryshe dhe thjesht do të jeni të lumtur që nuk përfunduat me një partner tjetër neurotik të ngarkuar me bagazhe emocionale.

Ai ose ajo është një person shumë aktiv që është gjithmonë në lëvizje. Ai ka nevojë për shumë stimulim dhe nuk e duron dot mërzinë, ndaj nuk e duron dot të qenit vetëm apo ulur.

Një psikopat mërzitet lehtësisht, por rrallë i bëhet monoton.

Ndihesh shumë i veçantë në praninë e tij dhe ndjen se ai është shumë i veçantë, magjepsës dhe unik, jo si dikush që e ke njohur më parë.

E gjeni veten duke u dashuruar me të shumë shpejt, në një mënyrë që nuk e keni përjetuar më parë. Ju do t’ia atribuoni këtë veçantisë së saj/tij dhe unik të marrëdhënies që besoni se po krijohet.

Ai ju sheh në një mënyrë që askush deri më tani nuk ju ka parë më parë; ai e mban shikimin mbi ju dhe ju kushton vëmendjen e tij të plotë. Ndihet lajkatarë/e dhe joshes/e. Nuk jeni ndjerë kurrë kaq i/e bukur, i/e pashëm/e apo seksi. Ndiheni shumë mirë me veten në praninë e tij/saj. Pasiguritë tuaja për atraktivitetin dhe pëlqyeshmërinë tuaj zhduken sikur të mos kishin ekzistuar kurrë.

Jeni tërhequr fort fizikisht nga ai ose ajo, më shumë se sa keni ndjerë ndonjëherë me dikë tjetër ose madje e keni ditur të mundshme.

Nëse takoheni në një lloj ambienti grupor, si për shembull një klasë kërcimi, ai do t’ju japë pjesën më të madhe të kohës dhe vëmendjes së tij. Do të ndiheni sikur të dy jeni të vetmit në dhomë.

Ai ose ajo ju pushton me vëmendje dhe dashuri. Do shkoni në takime të shpeshta romantike dhe do kaloni shumë kohë së bashku. Do të merrni shumë telefonata, email dhe mesazhe me tekst. Ai/ajo do të jetë i/e sjellshëm/e, i/e vëmendshëm/e dhe do tju japë komplimente. Ndoshta për herë të parë në jetën tuaj ndiheni vërtet të “vlerësuar” nga dikush. E gjithë kjo është një përforcim pozitiv gjatë gjithë kohës në këtë fazë të hershme. Në këtë pikë nuk do ndiheni në asnjë mënyrë të lënë pas dore. Ai/ajo gjithmonë ka ose gjen kohë për ju. Edhe pse gjërat duken jashtëzakonisht intensive, kjo vetëm do t’ju bindë se kjo është marrëdhënia më e mirë që keni pasur ndonjëherë dhe se ai është partneri juaj i përsosur. Kjo fazë njihet si bombardimi i dashurisë. Manipulatori do ju ngopë sa më shumë me dashuri dhe adhurim. Do të ketë shumë shprehje verbale të mirënjohjes dhe ndjenjat e tyre për ju dhe të gjitha cilësitë tuaja të mrekullueshme, si dhe habi për të gjitha gjërat që keni të përbashkëta ose sa me fat jeni që keni gjetur njëri-tjetrin. Do të besoni se është gjëja më e mirë që ju ka ndodhur ndonjëherë, kështu që as nuk do të dyshoni se po ju manipulojnë.

Ai/ajo i zbulon shumë shpejt ndjenjat e “të vërteta” për ju, duke ju thënë se ju do dhe se nuk ka përjetuar kurrë më parë një dashuri dhe tërheqje të tillë ose se nuk e kishte menduar kurrë se do të dashurohej më. Dhe pikërisht kështu ndiheni! Ditët tuaja të dashurisë së pashpërblyer më në fund kanë mbaruar. Lidhja do tju duket…mahnitëse. Më në fund po përjetoni se çfarë do të thotë të keni gjetur shpirtin tuaj binjak, edhe nëse nuk besonit se ekzistonin shpirtrat binjakë. Madje manipuluesi mund t’ju thotë se beson se jeni “shpirt binjakë” ose të thotë “a nuk është kjo magji?” ose t’ju them se “ju duhet të keni njohur njëri-tjetrin në një jetë të kaluar”. Ju do të ndjeni se nuk e dinit as më parë se çfarë ishte dashuria. Mund ta keni njohur vetëm një muaj, por jeni të sigurt që do të jeni përgjithmonë bashkë. Të besosh se dikush është shpirti yt binjak është, për fat të keq, një nga flamujt e kuq më të mëdhenj të një psikopati. Për shkak se ato mund të pasqyrojnë në mënyrë të përsosur nevojat dhe dëshirat tuaja, ato mund të krijojnë një personazh (ose maskë) të partnerit tuaj të përsosur, por gjithçka është një iluzion.

Të besosh se dikush është shpirti yt binjak është, për fat të keq, një nga flamujt e kuq më të mëdhenj të një psikopati.

Nëse keni arritur deri këtu, ka shumë mundësi që psikopati të ketë krijuar tashmë lidhjen e fortë (lidhja psikopatike) që është baza e nevojshme për manipulimin dhe abuzimin që pason. E vetmja gjë që mund ta ndalojë është vetëdija për mundësinë që shpirti juaj binjak mund të mos jetë ai që mendoni se është, dhe kjo vetëdije mund t’ju ndihmojë të ruani aftësitë tuaja për të parë qartë dhe për të menduar në mënyrë kritike.

Edhe pse duket se psikopati është i dashuruar pas jush dhe ju po përjetoni periudhën më romantike të jetës, nuk është aspak kështu. Psikopatët janë të paaftë të ndiejnë dashuri dhe e vetmja gjë për të cilën të duan është vetëkënaqësia.

Pra, si mund ta dalloni ndryshimin? Duket si historia e dashurisë për të cilën keni dëshiruar gjithë jetën, dhe në fakt është shumë më e mirë se çdo gjë që keni imagjinuar. Ju ndoshta nuk do të jeni në gjendje të dalloni ndryshimin nëse nuk e keni përjetuar më parë. Në fund të fundit, pse mendoni të vini në dyshim diçka kaq të mrekullueshme? Nuk do t’ju shkonte kurrë në mendje ta bëni këtë, derisa të bëheni të vetëdijshëm për mundësinë që të mos jetë gjithçka ashtu siç duket. Kjo është ajo që po bëni tani – duke e zhvilluar atë vetëdije.

Ndiqeni ngadalë çdo marrëdhënie të re, veçanërisht atë intensive. Kontrolloni ritmin, në krahasim me lejimin e personit tjetër ta kontrollojë atë. Dije se çfarë dëshiron nga një marrëdhënie, në mënyrë që të mos tërhiqesh pa dashje në ndjekjen e agjendës së dikujt tjetër (kjo do t’ju ndihmojë shumë në fazat e mëvonshme). Jini të kujdesshëm ndaj dikujt që bëhet serioz shpejt. Si mundet dikush të të dojë thellësisht dhe të dijë se dëshiron të jetë me ty përgjithmonë nëse mezi të njeh? Shpesh është një shenjë e sipërfaqësisë, e cila është e kundërta e drejtpërdrejtë e asaj që mund të duket. Nuk ka nxitim. Koha është e vetmja gjë që do të zbulojë karakterin e vërtetë të një personi. Koha është miku juaj.

Zhvilloni kufij të qartë dhe mbrojini ato. Jini të vetëdijshëm për një person që mund t’ju bëjë t’i injoroni ato kufij, edhe nëse mendoni se jeni ju ai/ajo që e bëni atë. Kufijtë nuk ju izolojnë nga të tjerët – ata ju mbrojnë vetëm nga njerëzit manipulues që nuk ju respektojnë ose nuk kanë interesin tuaj më të mirë në zemër (të paktën). Ata lejojnë të mirën të hyjë, ndërsa të keqen e mbajnë jashtë. Nëse nuk keni kufij, ju lutemi mos filloni marrëdhënie të reja derisa t’i bëni. Kufijtë ju mbrojnë ju dhe gjithçka që vlerësoni. Për të zhvilluar kufijtë tuaj, lexoni një libër të mirë mbi këtë temë. Kam shkruar një të tillë posaçërisht për ne.