A shkaktojnë deodorantët kancer?

Çdo pacient që bën një mamografi lutet që të mos përdorë antidjersë apo deodorant. (Tingëllon e dyshimtë, apo jo?) Por arsyeja e kërkesës nuk ka të bëjë fare me rrezikun e mundshëm të kancerit. Në vend të kësaj, çdo alumin në produktet e nënsqetullave mund të shfaqet me njolla të bardha në imazhet e mamografisë dhe të komplikojë vlerësimin.

Në pamje të parë, teoritë që lidhin deodorantët me kancerin e gjirit nuk e kalojnë testin e besueshmërisë.

Asnjë provë e fortë shkencore nuk e lidh përdorimin e deodorantëve dhe antidjersës me zhvillimin e kancerit të gjirit, raporton Instituti Kombëtar i Kancerit.

Por thashethemet që shkaktojnë kancer vazhdojnë të qarkullojnë rreth produkteve të kujdesit personal që i mbajnë sqetullat të freskëta dhe të thata. Pra, le t’i hedhim një vështrim më të afërt çështjes me onkologun për rrezatim Dr. Çirag Shah dhe Dr. onkolog Tiffany Onger.

Deodoranti dhe kanceri: Çfarë tregojnë hulumtimet

A ka një studim gjithëpërfshirës që heton lidhjen e mundshme midis kancerit të gjirit dhe deodorantëve? Jo në të vërtetë. Shoqata Amerikane e Kancerit e përshkroi hulumtimin si “të kufizuar”.

Por, rezultatet e studimeve të ndryshme NUK kanë treguar një lidhje të qartë midis përdorimit të deodorantëve dhe antidjersëve dhe kancerit të gjirit. Dr. Shah dhe Dr. Onger të dy theksojnë këtë pikë.

“Ju lutemi, ndjehuni rehat duke përdorur çdo deodorant që dëshironi të përdorni”, thotë Dr. Onger.

Çfarë përmban një deodorant?

Me siguri që nuk keni pasur kohë për të lexuar listën e përbërësve në deodorant ose antidjersën tuaj. Por nëse do ta bënit, ka të ngjarë të gjeni disa toksina kimike të mundshme si:

Parabenë. Këta konservues që gjenden në shumë produkte të kujdesit personal mund të imitojnë estrogjenin dhe të prishin prodhimin natyral të hormoneve të trupit tuaj.

Triklosani. Triklosani klasifikohet si një pesticid, por efektiviteti i tij në parandalimin e rritjes së baktereve e ka bërë atë një përbërës kryesorë në sapunët antibakterialë, pastën e dhëmbëve, kozmetikën dhe më shumë.
Ftalatet. Këta plastifikues ekzistojnë në shumë sende shtëpiake, megjithëse shumë produkte që përmbajnë ftalate janë hequr nga raftet e dyqaneve për sigurinë e konsumatorit.

Propilen glikol. Më i njohur për përdorimin e tij në antifriz (që tingëllon shqetësues), organizatat globale e konsiderojnë atë të sigurt për përdorim në ushqimin e përditshëm, mjekësi dhe kozmetikë.

Duke pasur parasysh vëmendjen e shtuar ndaj kimikateve dhe rrezikun e kancerit, është një listë e gjatë që mund të shkaktojë shqetësime. Por siç u theksua, nuk ka studime përfundimtare që lidhin kimikatet në deodorant dhe antidjersë me kancerin e gjirit.

Pyetje rreth aluminit

Tani më edhe një përbërës tjetër në antidjersë – alumini – që po merr vëmendjen më të madhe kur bëhet fjalë për rrezikun e kancerit të gjirit. (Alumini zakonisht nuk është në deodorantet e zakonshme.)

Përbërja e aluminit në antidjersë punon për të mbyllur kanalet e djersës në sqetullat tuaja, në mënyrë që djersa të mos arrijë në sipërfaqen e lëkurës tuaj. Parandalon që shenjat e turpshme të djersës të njollosin këmishën tuaj.

Disa besojnë se kjo sasi e vogël e aluminit mund të ketë efekte të ngjashme me estrogjenin nëse përthithet nga lëkura juaj në baza ditore. (Studimet thonë se estrogjeni mund të inkurajojë zhvillimin dhe rritjen e qelizave të kancerit të gjirit.)

“Por asgjë nuk ka treguar se alumini në deodorantin tuaj prodhon efekte të ngjashme me estrogjenin ose shkakton kancer gjiri,” thotë Dr. Shah.

Pse nuk duhet të përdorni deodorant gjatë mamografisë?

Një faktor tjetër në teorinë e deodorant-kancerit është sikur në vijim: çdo pacienti që bën mamografi i kërkohet të mos përdorë deodorant ose antidjersë. (Tingëllon e dyshimtë, apo jo?) Por arsyeja e kërkesës nuk ka të bëjë fare me rrezikun e mundshëm të kancerit. Në vend të kësaj, çdo alumin në produktet e nënsqetullave mund të shfaqet me njolla të bardha në imazhet e mamografisë dhe të komplikojë vlerësimin.

“Ne thjesht duam të parandalojmë çdo konfuzion”, sqaron Dr. Onger.

Alternativa për deodorantët

Siç u theksua gjithashtu, ka kimikate në shumicën e deodorantëve dhe antidjersësve të vendosur nëpër rafte – dhe është e kuptueshme të dëshironi të kufizoni ekspozimin tuaj për të kufizuar rrezikun e mundshëm të kancerit.

Produktet higjienike të sqetullave të bëra me përbërës më natyralë janë të disponueshëm nëse kjo është preferenca juaj. Disa njerëz madje përdorin sodë buke të zakonshme si deodorant duke pasur parasysh aftësinë e saj të provuar për të luftuar erën.

Por vetëm për shkak se diçka është deklaruar “natyrore” nuk do të thotë se nuk do të shkaktojë probleme. Keni kujdes për çdo lloj ndryshimi, skuqje ose acarim të lëkurës dhe bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse ato bëhen problematike, sugjeron Dr. Shah.

Ekziston gjithashtu mundësia që të mos përdorni deodorant ose antidjersë nëse jeni të shqetësuar për ekspozimin ndaj kimikateve ose irrituesve të tjerë. (Sa për sqarim, deodorantët janë formuluar për të mbuluar aromat. Antidjersit janë krijuar për të parandaluar djersitjen. Thashethemet që lidhin deodorantët me rrezikun e kancerit të gjirit datojnë prej dekadash. Disa besojnë se kjo filloi përmes e-maileve qysh në vitin 1990.

Pra, a duhet të jetë vërtet shqetësuese zgjedhja juaj e deodorantit apo antidjersës? Me siguri jo.

“Mosha, përdorimi i terapisë së zëvendësimit të hormoneve dhe historia familjare janë disa nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut për kancerin e gjirit”, thotë Dr. Shah. “Këto janë gjërat në të cilat ndoshta duhet të jemi më të fokusuar kur bëhet fjalë për rrezikun e kancerit të gjirit.”