AGRESIONI PASIV – gjithnjë e më shumë rreth nesh

Njerëzit pasivë-agresivë e shtypin zemërimin e tyre dhe sado t'i pyesni se çfarë nuk shkon, ata nuk do të hapen para jush. Persona të tillë ndoshta as që janë të vetëdijshëm për problemin e tyre, sepse nuk mendojnë për veten e tyre, por për karakteristikat tuaja negative.

Njerëzit agresivë pasivë nuk janë në gjendje t’ju thonë hapur dhe në fytyrë se nuk ndajnë mendimin tuaj ose se nuk duan të bëjnë atë që ju kërkoni prej tyre. Ata do t’ju buzëqeshin me mirësi, do të krijojnë përshtypjen se do ta përmbushin detyrën e tyre dhe në fakt, ata nuk do të lëvizin asnjë gisht sepse nuk është në interesin e tyre.

Agresioni pasiv është një mekanizëm mbrojtës që çon në shfaqje indirekte të agresionit ndaj të tjerëve përmes pasivitetit ose mosveprimit, sabotimit.

Mënyra themelore e punës së këtyre njerëzve përfshin krijimin e një atmosfere pozitive rreth një problemi (“ju mund të mbështeteni tek unë, unë do ta përfundoj atë nesër), dhe kur të vijë koha për rezultate, ata i sabotojnë ata (mos e përfundoni detyrën).

Kur të dashurit njohin agresionin pasiv, shpesh janë të hutuar, të zhgënjyer dhe të zemëruar.

Njerëzit agresivë pasivë e shtypin zemërimin e tyre dhe sado t’i pyesni se çfarë nuk shkon, ata nuk do të hapen para jush. Persona të tillë ndoshta as që janë të vetëdijshëm për problemin e tyre, sepse nuk mendojnë për veten e tyre, por për karakteristikat tuaja negative (negative, të paktën në kokën e tyre).

A jeni edhe ju një njeri pasiv agresiv?

 • Ju fshihni një neveri ndaj dikujt dhe nuk mund të jeni të sinqertë me të
 • Jeni dakord me diçka por nuk e bëni sepse jeni kundër
 • Ju silleni në kundërshtim me atë që presin të tjerët nga ju
 • Në heshtje manipuloni të tjerët për të marrë atë që dëshironi, kur në fakt keni shprehur mendimin e kundërt
 • Ju kërkoni hakmarrje ndaj veproni “mirë” dhe nuk i mbani kurrë premtimet
 • Ju thoni një gjë dhe bëni një tjetër
 • Ju urreni dikë, por keni frikë t’i tregoni ndjenjat tuaja negative atij ose të tjerëve
 • Ndiheni të detyruar të silleni në një mënyrë të caktuar
 • I shmangni me çdo kusht zënkat
 • Jeni të zemëruar, por keni frikë të tregoni zemërimin tuaj, kështu që hakmerreni në heshtje duke bërë të kundërtën e asaj që pritet ose thuhet.

Si të ndihmojmë një person pasiv-agresiv?

Kur dëshironi të “ekspozoni” një person pasiv-agresiv dhe të tregoni palogjikshmërinë e një sërë veprimesh të tij, armatosuni me shumë shembuj për të kapur veprimet e tij.

Nëse ai person është i gatshëm të pranojë që zemërimi për diçka është shtypur pas të gjithave, atëherë duhet ta inkurajoni që të zhvillojë një bisedë të mëtejshme: lëreni të hapet para jush dhe të pranojë sinqerisht se e lëndoi ose e zemëroi atë, gjë që e bën atë të ndihet e sigurt. Ju nuk duhet të bërtisni në këtë moment, por duhet të qëndroni të qetë. Vetëm mirëkuptimi juaj do të hapë rrugën për “njohje”.

Tregojini atij se nuk ka ndjenja “të drejta” apo “të gabuara”, se është në rregull të flisni për problemet me zë të lartë, sepse kështu ato do të jenë më të lehta për ti zgjidhur. Ndihmojeni atë të shmangë refuzimin dhe injorimin, kështu që do t’ia bëni të qartë se ai është person i rëndësishëm për ty.

Gjashtë karakteristikat e njerëzve pasiv-agresiv:

 1. Ata janë të zemëruar, por nuk e tregojnë atë

Ky është një zakon që nuk do të ndihmojë askënd. Mohimi i zemërimit është një sjellje klasike pasive-agresive, thotë gazeta ““Psychology today”.

 1. Ata zvarriten dhe hezitojnë

Vonesat në përgjegjësi, detyrat dhe pasiguria janë gjithashtu simptoma të sjelljes pasive-agresive. Ndërsa shumica prej nesh ndonjëherë vonon, këta njerëz do të përdorin zvarritjen si një mënyrë për të shmangur caktimin e detyrave të reja në mënyrë që ata të mos duhet t’i refuzojnë ato drejtpërdrejt. Personat pasiv-agresivë kanë një fuqi të jashtëzakonshme për të qëndruar të qetë, ndërsa të tjerët, të rraskapitur nga kjo sjellje, reagojnë me zemërim. Ndonjëherë kjo i argëton veçanërisht ata. Njerëzit pasivë-agresivë kanë një fuqi të pabesueshme për të qëndruar të qetë ndërsa të tjerët, të rraskapitur nga një sjellje e tillë, reagojnë me zemërim. Ndonjëherë veçanërisht i argëton ata.

 1. Përcjellin mesazhe të paqarta

Komentet nga një person pasiv-agresiv ndonjëherë mund të lëndojnë, lëndojnë si një thikë pas shpine, por janë të vështira për t’u përgjigjur. Pse? Sepse ata dinë ta thonë indirekt, dhe ju do të veproni si një person shumë i ndjeshëm nëse ofendoheni.

 1. Ju fyeni njerëzit

Të jesh pasiv-agresiv do të thotë të fyesh dikë në një mënyrë shumë delikate për tu ndjerë më mirë, shpjegon psikoterapisti nga Nju Jorku Jodi Ahman, duke shtuar se ky veprim shpesh zhvillohet në mënyrë të pavetëdijshme, veçanërisht kur dikush ndihet keq dhe ai dëshiron të jetë në qendër të vëmendjes. Prandaj është mirë të jeni të vetëdijshëm për këto fakte nëse doni të ndryshoni ose nëse ndiheni veçanërisht keq në shoqërinë e dikujt.

 1. Trajtimet me heshtje

Kjo sjellje është tipike për një person pasiv-agresiv – njerëz të tillë duan që ju të dini për zemërimin e tyre, por vendosin të mos flasin për të.

 1. Ju nuk jeni të drejtpërdrejtë

Një qasje interesante e njerëzve pasivë-agresivë është t’u thonë të gjithëve se ata kanë një problem me një person, por kurrë drejtpërdrejt me atë person.