GINKGO BILOBA- një nga pemët më të lashta në botë – një antioksidant i fuqishëm

Ginko (Ginkgo Biloba) është një nga speciet më të vjetra të pemëve të gjalla. Shumica e produkteve të ginkos përgatiten nga pluhuri i gjetheve të saja.

Ginko (Ginkgo Biloba) është një nga speciet më të vjetra të pemëve të gjalla. Shumica e produkteve të ginkos përgatiten nga pluhuri i gjetheve të saja.

Besohet se përbërësit më të dobishëm të ginkos janë flavonoidet, të cilat kanë cilësi të fuqishme antioksiduese dhe terpenoidet, të cilat ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit duke zgjeruar enët e gjakut dhe duke reduktuar “ngjitjen” e trombociteve.

Ginko është më së shpeshti i disponueshëm si tabletë orale, ekstrakt, kapsulë ose çaj. Mos konsumoni farat e ginkos të papërpunuara ose të pa pjekura, mund të jenë helmuese.

Shumica e kërkimeve mbi ginkon përqendrohen në efektin e tij përgjatë demencës, kujtesës dhe dhimbjes së shkaktuar nga rrjedhja shumë e vogël e gjakut (claudication).

Çfarë thotë hulumtimi

Hulumtimet mbi përdorimin e ginkos për kushte specifike tregojnë:

Demencë. Nuk ka prova të mjaftueshme për të mbështetur përdorimin e ginkos në parandalimin e demencës ose në trajtimin e çrregullimeve kognitive.

Klauddikimi. Një përmbledhje e hulumtimit sugjeron se marrja e ginkos nuk ka përfitime të rëndësishme për njerëzit me këtë gjendje.

Efekti i ginkos në përmirësimin e kujtesës ka pasur rezultate kontradiktore. Ndërsa disa prova sugjerojnë se ekstrakti i ginkos mund të përmirësojë në mënyrë të mirë kujtesën tek të rriturit e shëndetshëm, shumica e studimeve tregojnë se ginko nuk përmirëson kujtesën, vëmendjen ose funksionin e trurit.

Qëndrimi ynë

Drita e verdhë: Kujdes

Kujdes

Deri sa ginko duket të jetë i sigurt në sasi të moderuar, hulumtimi nuk e mbështet përdorimin e suplementit për të parandaluar ose ngadalësuar demencën ose rënien njohëse. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të zbuluar se çfarë roli mund të ketë ginko në mbështetjen e funksionit të trurit dhe trajtimin e kushteve të tjera.

Siguria dhe efektet anësore

Kur përdoret në mënyrë orale në sasi të moderuara, ginko duket të jetë e sigurt për shumicën e të rriturve të shëndetshëm.

Ginko mund të shkaktojë:

Dhimbje koke

Marramendje

Palpitacionet e zemrës

Dhembje stomaku

Kapsllëk

Reaksione alergjike në lëkurë

Mos i konsumoni farat e papërpunuara ose të pjekura të ginkos, mund të jenë helmuese.

Nëse jeni person epileptik ose i prirur për kriza, shmangni ginkon. Sasi të mëdha të ginkgotoksinës mund të shkaktojnë konvulsione. Ginkgotoksina gjenden në farat e ginkos qoftë edhe në përmasa të vogla në gjethet e saja.

Nëse jeni të moshuar, keni çrregullime të gjakderdhjes ose jeni shtatzënë, mos merrni ginko. Suplementi mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes. Nëse planifikoni të bëni një operacion, ndaloni marrjen e ginkos dy javë më parë.

Ginko mund të ndikojë në menaxhimin e diabetit. Nëse merrni ginko dhe keni diabet, monitoroni nga afër nivelet e sheqerit në gjak.

Disa studime kanë treguar se brejtësve që u jepej ginko kishin një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të mëlçisë dhe tiroides.

Ndërveprimet

Ndërveprimet e mundshme përfshijnë:

Alprazolam. Marrja e ginkos me këtë ilaç që përdoret për të lehtësuar simptomat e ankthit mund të ulë efektivitetin e ilaçit.
Antikoagulantë dhe ilaçe kundër trombociteve, barishte dhe suplemente. Këto lloj barnash, barishtesh dhe suplementesh reduktojnë koagulimin e gjakut. Marrja e ginkos me ta mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.

Antikonvulsantët dhe barnat e pragut të konvulsioneve, barishtet dhe suplementet. Sasi të mëdha të ginkgotoksinës mund të shkaktojnë konvulsione. Ginkgotoksina gjendet në farat e ginkos dhe, në një masë më të vogël, në gjethet e ginkos. Është e mundur që marrja e ginkos mund të zvogëlojë efektivitetin e ilaçeve antikonvulsante.

Ilaçet kundër depresionit. Marrja e ginkos me antidepresantë të caktuar, si fluoksetina dhe imipramina, mund të ulë efektivitetin e tyre.

Statina të caktuara. Marrja e ginkos me simvastatin mund të zvogëlojë efektet e ilaçit. Ginko gjithashtu duket se zvogëlon efektet e atorvastatinës.

Ilaçet për diabetin. Ginko mund të ndryshojë reagimin tuaj ndaj këtyre medikamenteve.

Ibuprofeni. Është e mundur që kombinimi i ginkos me ibuprofen mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.