Gjysma e prindërve besojnë se rrjetet sociale janë të dëmshme për shëndetin mendor të fëmijëve

Me plot bindje mund të themi, se nuk ka dyshim që rrjetet sociale janë të këqija për shëndetin mendor të fëmijëve. Shëndeti mendor i adoleshentëve është në rrezik nga rrjetet sociale, përmbajtja e tyre, mesazhet që përcjellin, por dhe urrejtja dhe sulmet personale.

Titulli thotë: Gjysma e prindërve mendojnë se rrjetet sociale janë të këqija për shëndetin mendor të fëmijëve. Po, ky titull u referohet prindërve të fëmijëve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku është kryer ky sondazh. Megjithatë, fakti është se ky pretendim mund të zbatohet, për shembull, në Evropë. Nuk ka dyshim se mediat sociale janë një zgjedhje e dobët për një vend ku fëmijët duhet të mblidhen në çfarëdo mënyre. Ky hulumtim është kryer nga lëvizja e shëndetit mendor të fëmijëve “On Our Sleeves”, dhe rezultatet theksojnë më tej shqetësimin në rritje se si këto platforma ndikojnë në mirëqenien e fëmijëve dhe adoleshentëve. Kjo lëvizje, nga ana tjetër, inkurajon prindërit që të ndihmojnë fëmijët e tyre duke folur rregullisht për mënyrën se si ndihen fëmijët e tyre.

Edhe pse disa platforma vendosën masa të reja sigurie vitin e kaluar dhe ligjvënësit kanë folur për kufizimin e qasjes, kjo nuk është e mjaftueshme, thonë ekspertët.

“Ky është një hap pozitiv, por prindërit nuk mund të besojnë se është i mjaftueshëm”, tha Dr. Ariana Hoet, drejtoreshë klinike e “On Our Sleeves” dhe psikologe pediatrike. “Mediat sociale kanë aftësinë të rrisin ankthin dhe depresionin tek fëmijët kur përdoren në mënyrë të papërshtatshme, si dhe t’i ekspozojnë ata ndaj shpërndarjes së papërshtatshme, gjuhës fyese, ngacmimit dhe të ngjashme.

Më shumë se 2000 të rritur amerikanë, duke përfshirë më shumë se 700 prindër të fëmijëve nën moshën 18 vjeç, morën pjesë në sondazh në fund të marsit dhe fillim të prillit. Ndërsa anketa tregon një rritje të numrit të prindërve që besojnë se media sociale ka një efekt të keq në shëndetin mendor të fëmijëve të tyre, ai gjithashtu zbuloi se numri i të rriturve që thanë se media sociale ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor të fëmijëve të tyre ra më shumë se një e treta. Nëse kjo ju duket shumë, në fakt, në krahasim – me vitin 2022 në këtë kategori kishte deri në 43%.