Kina krijon fëmijën e parë në botë me inteligjencë artificial

Tong Tong mund të mësojë vetë, t'i japë vetes detyra, të interpretojë qëllimet njerëzore dhe të shfaqë emocione të tilla si gëzimi, zemërimi dhe trishtimi

Shkencëtarët kinez së fundmi njoftuan krijimin e fëmijës së parë në botë me inteligjencë artificiale. I zbuluar në panairin “Frontiers of General Artificial Intelligence” në Pekin në fund të janarit, Tong Tong, ose Little Girl, është një entitet virtual i AI me aftësi të ngjashme me ato të një fëmije nga tre deri në katër vjeç, raportoi South China Morning Post.

Tong Tong mund të mësojë vetë, t’i japë vetes detyra, të interpretojë qëllimet njerëzore dhe të shfaqë emocione të tilla si gëzimi, zemërimi dhe trishtimi.

Tong Tong ka një mendje dhe përpiqet të kuptojë sensin e përbashkët të njerëzve. Dallon të mirën nga e keqja, shpreh pikëpamjet e tij në situata të ndryshme dhe ka fuqinë për të formuar të ardhmen”, thuhet në videon në të cilën u prezantua për publikut.

Tong Tong u zhvillua nga Instituti i Inteligjencës Artificiale të Avancuar të Pekinit (BIGAI) i udhëhequr nga shkencëtari i njohur i kompjuterëve, matematicienti dhe shkencëtari njohës i inteligjencës artificiale Zhu Songchun. Vizitorët në ekspozitë thuhet se e panë atë të rregullonte një kornizë fotografie, pastronte qumështin e derdhur dhe kryente detyra të tjera.

“Testi Tong synon të sigurojë që AI mund të integrohet pa probleme në mjedisin njerëzor. Kjo qasje inovative shënon një drejtim të ri në testimin e inteligjencës artificiale, duke theksuar aftësitë dhe vlerat praktike të zhvillimit të inteligjencës artificiale për të mirën e shoqërisë”, shpjeguan shkencëtarët.