KUJDES: Kolla e mirë është vdekjeprurëse për foshnjat

Kolla e mirë është një sëmundje shumë ngjitëse që mund të jetë vdekjeprurëse për foshnjat. Bakteret që shkaktojnë kollën e mirë përhapen nga personi në person, zakonisht nga kollitja ose teshtitja gjatë kontaktit të ngushtë me të tjerët.

Gjatë hulumtimeve, 12-32% e të rriturve me kollë të zgjatur (1-4 javë) është detektuar se kanë kollë të mirë. Vlerësohet se në botë ka 48.5 milionë raste në mbarë botën, me një shkallë vdekshmërie prej afro 295,000 vdekjesh në vit. Shkalla e vdekshmërisë foshnjore në vendet me të ardhura të ulëta mund të jetë deri në 4%.

Kolla e mirë është një sëmundje shumë ngjitëse që mund të jetë vdekjeprurëse për foshnjat. Bakteret që shkaktojnë kollën e mirë përhapen nga personi në person, zakonisht nga kollitja ose teshtitja gjatë kontaktit të ngushtë me të tjerët.

Foshnjat janë të ekspozuara më shumë ndaj kollës së mirë

Njerëzit e mendonin kollën e mirë si një sëmundje të së kaluarës, por ajo është ende e zakonshme në Shtetet e Bashkuara. Nga fundi i viteve 1980 deri në fillimin e pandemisë COVID-19 në vitin 2020, pati një rritje të numrit të rasteve të raportuara të kollës së mirë. 2012 ishte një vit rekord me më shumë se 48,000 raste, rastet më të shumta që CDC ka hetuar në 60 vitet e fundit.

Shumica e vdekjeve çdo vit ndodhin tek foshnjat më të vogla se 3 muajsh. Midis 2010 dhe 2020, deri në 20 foshnja vdesin nga kjo sëmundje çdo vit në Shtetet e Bashkuara.

Edhe përskaj asaj se janë të shumta rastet, Shtetet e Bashkuara nuk i kanë më 200,000 raste në vit që kishte përpara se të viheshin në dispozicion vaksinat e kollës së mirë.

Edhe foshnjat e shëndetshme kanë kollë të mirë

Në 6 muajt e parë të jetës, foshnjat janë në rrezik të lartë për komplikacione nga kolla e mirë, edhe nëse janë të shëndetshme. Kjo është për shkak se sistemi i tyre imunitar është ende në zhvillim. Në fakt, foshnjat nën 2 muajsh kanë vetëm antitrupat që marrin nga nëna e tyre për t’i mbrojtur.

Është e rëndësishme që gratë të marrin vaksinën Tdap gjatë çdo shtatzënie. Kjo u lejon atyre të kalojnë numrin më të madh të antitrupave mbrojtës tek foshnjat e tyre.

Kolla e mirë mund të jetë serioze për foshnjat

Kolla e mirë mund të shkaktojë komplikime serioze dhe ndonjëherë kërcënuese për jetën tek foshnjat. Kjo është veçanërisht e vërtetë në 6 muajt e parë të jetës. Është e rëndësishme të dini se disa foshnjat me kollë të mirë nuk kolliten fare. Në vend të kësaj, kjo i bën ata të ndalojnë frymëmarrjen dhe të bëhen blu.

Rreth gjysma e foshnjave që marrin kollën e mirë përfundojnë në spital. Sa më i vogël të jetë foshnja kur merr kollën e mirë, aq më shumë ka gjasa që mjekët të kenë nevojë ta trajtojnë atë në spital. Nga ato foshnja që trajtohen për kollën e mirë në spital, rreth 1 deri në 5 sëmuren nga pneumonia (një infeksion i mushkërive) dhe 1 në 100 fëmijë vdesë nga kjo sëmundje. Komplikime të tjera përfshijnë dridhje të pakontrollueshme, apnea (kërcënuese për jetën ndërprerjet e frymëmarrjes) dhe encefalopati (sëmundje të trurit).

Kolla e mirë mund të jetë serioze për gratë shtatzëna dhe anëtarët e familjes.

Adoleshentët dhe të rriturit gjithashtu mund të kenë komplikime nga kolla e mirë. Zakonisht ato janë më pak të rënda në këto grupmosha, veçanërisht tek ata që kanë marrë vaksina kundër kollës së mirë. Vetë kolla shpesh shkakton komplikime të zakonshme tek adoleshentët dhe të rriturit, duke përfshirë humbjen e kontrollit të fshikëzës, të fikëtit dhe frakturat e brinjëve.

Antibiotikët përdoren për të trajtuar kollën e mirë

Mjekët zakonisht e trajtojnë kollën e mirë me antibiotikë. Zbuloni pse trajtimi i hershëm është kaq i rëndësishëm dhe merrni këshilla se si të kujdeseni për fëmijën tuaj.

Një mjek ose shërbim lokal i shëndetësisë mund të rekomandojë antibiotikë parandalues ​​për kontaktet e ngushta të një pacienti me kollë të mirë, duke përfshirë të gjithë anëtarët e familjes. Kjo mund të parandalojë ose zvogëlojë mundësinë e shfaqjes së kollës së mirë.

Vaksina Tdap mund të parandalojë tetanozin, difterinë dhe pertusisin.

Difteria dhe kolla e mirë përhapen nga personi në person. Tetanusi hyn përmes prerjeve ose plagëve.

TETANUSI (T) shkakton ngurtësi. Tetanusi mund të çojë në probleme serioze shëndetësore, vështirësi, probleme me gëlltitjen dhe frymëmarrjen ose vdekje.

DIFTERIA (D) mund të çojë në gulçim, dështim të zemrës, paralizë ose vdekje.

PERTUSIS (aP), i njohur gjithashtu si “kollë e mirë”, mund të shkaktojë kollë të pakontrollueshme, të dhunshme që e bën të vështirë frymëmarrjen, ngrënien ose pirjen. Pertusis mund të jetë serioze, veçanërisht tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, duke shkaktuar pneumoni, konvulsione, lëndime ose vdekje. Tek adoleshentët dhe pacientët, mund të reduktohet, të ulet kontrolli i fshikëzës, të fikët dhe fraktura të brinjëve nga kollitja e rëndë.