MAMI, UNË KËTU JAM DHE PO TË DËGJOJ ÇFARË PO THUA! Si ndihet fëmija kur ju flisni për të

Kur fëmijët nuk janë më bebe, kini kujdes se si u flisni të tjerëve për ta edhe kur ata janë prezentë në një ambient të njëjtë.

Ndoshta disa prej jush e kujtojnë atë ndjenjën e pakëndshme kur prindërit tanë u flisnin për ne në praninë tonë njerëzve të tjerë, sikur ne të mos ekzistonim. Qoftë nëse tregonin një histori banale apo diçka më intime, duke injoruar emocionet tona. Mos ua bëni këtë fëmijëve tuaj.

Fëmija meriton respektin tonë

Me kalimin e kohës, edhe foshnjat e vogla fillojnë të ndiejnë kur flasim për to, kështu që ata kthehen dhe ndjekin lëvizjet tona me sytë e tyre. Ata mund të mos e kuptojnë përmbajtjen, por do të kuptojnë tonin dhe qëllimin e asaj që po themi.

Ndërsa fëmija rritet, ai bëhet më i vetëdijshëm për veten dhe mjedisin e tij dhe më i ndjeshëm ndaj situatave të caktuara që i ndodhin. Fëmijët ndihen keq për shkak të gabimeve të tyre ose situatave që nuk mund t’i kontrollojnë. Kur ndajmë historitë e tyre të dhimbshme me të tjerët, duke injoruar emocionet e tyre, rrezikojmë të humbasim besimin e fëmijës në të ardhmen.

Çfarë tjetër mund të thuash

Në vend që t’i tregoni dikujt se fëmija ia doli mirë në kopshtin e fëmijëve, sugjerojini që thjesht t’i tregojnë personit tjetër se si ishte.

Në vend që të thoni se fëmijës i ka shpëtuar urina shpesh gjatë këtyre ditëve në kopsht, edhe pse i është përshtatur tani më përdorimit të tualetit, shkruani një mesazh tjetrit dhe mos e ekspozoni fëmijën në një situatë të pakëndshme.

Në vend që ta prezantoni fëmijën tuaj tek dikush, pyesni nëse ai thjesht do të prezantonte veten dhe do të tregonte sa vjeç është. Kështu i tregoni se është i barabartë me të rriturit dhe se zëri i tij ia vlen të dëgjohet.