Mos bëni dush gjatë një stuhie – mund të rrezikoni seriozisht shëndetin dhe jetën tuaj

Fakte befasuese rreth dushit gjatë stuhive. Rrufeja mund t’ju godasë e brenda hapësirave të ambientit, madje edhe nëse keni gypa të plastikës - dhe këtu bën pjesë edhe dushi.

Fakte befasuese rreth dushit gjatë stuhive. Rrufeja mund t’ju godasë edhe brenda ambientit, madje edhe nëse keni gypa të plastikës – dhe këtu bën pjesë edhe dushi. Rreth 40 milionë vetëtima godasin tokën në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Por sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ka më pak se 1 në 1 milion shanse për t’u goditur nga rrufeja drejtpërdrejt ose tërthorazi. Edhe pse e rrallë (dhe madje 90% e goditjeve të rrufesë nuk janë fatale), goditja nga rrufeja mund të çojë në lëndime serioze dhe madje edhe dobësim gjatë gjithë jetës. Dhe nëse mendoni se jeni të izoluar nga goditja e rrufesë edhe pse jeni brenda, mendojeni përsëri: Një e treta e të gjitha dëmtimeve nga rrufeja ndodhin në hapësira të brendshme.

Për shembull, a është e sigurt të bësh dush gjatë një stuhie? A mund të përdorni një linjë fikse kur jeni brenda, kur jashtë ka stuhi me bubullima? Po enët e mbetura në lavaman – a duhet të presin derisa të kalojë stuhia?

Të gjithë kemi dëgjuar këshilla për këto tema në një moment apo në një tjetër, por cilat janë faktet kryesore? Mjeku i urgjencës Kristofer Bacoli, MD, FAËM, DiMM, u përgjigjet disa pyetjeve në mënyrë që të gjithë të ndjejmë sigurinë nëpër shtëpitë tona.

A mund të bëni dush të sigurt gjatë një stuhie?

Ideja se jeni të mbrojtur nga rrufeja sepse jeni brenda mund t’ju bëjë të ndiheni mjaft të sigurt për të bërë dush gjatë një stuhie por do të ishte jashtëzakonisht e gabuar.

Kur një stuhi është e furishme, rrufeja mund të godasë një shtëpi dhe të udhëtojë përmes gypave hidraulik për t’ju goditur, duke e bërë kështu dushin gjatë një stuhie një praktikë të pasigurt. Kjo është e vërtetë edhe nëse keni tuba të plastikës sepse uji është një përcjellës i mirë i energjisë elektrike.

“Rryma mund të kalojë lehtësisht nëpër ato tuba dhe kur kërkon një prizë në fund të linjës, mund të kërcejë dhe të godasë një person në dush ose rubinet,” shpjegon Dr. Bacoli.

Kjo është gjithashtu e vërtetë nëse jeni duke u larë, duke larë enët apo duke larë duart – të gjitha këto aktivitete janë të pasigurta për të bërë një dush gjatë një stuhie.

 “Lajmi i mirë është se goditjet e përçueshmërisë brenda një shtëpie janë zakonisht shumë më të dobëta se goditjet jashtë, sepse energjia elektrike duhet të udhëtojë më larg dhe ka më shumë mundësi të ndahet dhe të shpërndahet në drejtime të tjera kur jeni brenda”, shton ai.

Çfarë ndodh nëse rrufeja godet shtëpinë tuaj?

Kur rrufeja godet shtëpinë tuaj, ajo do të ndjekë rrugën e rezistencës më të vogël. Kjo do të thotë se mund të udhëtojë përgjatë tubacioneve dhe linjave të energjisë në një përpjekje për të arritur destinacionin e tij. Kjo e bën sjelljen e pasigurt të ndërveprimit me objektet e futura në mur (si telefonat fiks) dhe hidraulikun tuaj gjatë një stuhie.

“Kur ka goditje rrufesh, futuni brenda dhe merrni me një libër ose përfshihuni në një aktivitet që nuk ju lidh me sistemet elektrike dhe hidraulike”, këshillon Dr Bacoli.

Kur është e sigurt të bëni një dush gjatë një stuhie?

Për të mbrojtur veten nga goditja e rrufesë, përmbahuni nga dushi për të paktën 30 minuta pas bubullimës së fundit që dëgjoni.

“Kohët më të rrezikshme për t’u goditur nga rrufeja janë menjëherë para dhe pas stuhisë,” thotë Dr. Bacoli. “Goditjet e rrufesë zakonisht mund të shtrihen 10 milje nga retë e bubullimave. Pra, nëse mund të dëgjoni bubullima, ju jeni ende brenda asaj distancë goditëse.”

Çfarë nëse po bëni kamping?

Nëse jeni jashtë në pyll ose në vende duke qëndruar në një tendë ose strehë primitive, do të dëshironi të gjeni një zgjidhje më mbrojtëse duke kërkuar strehim në një ndërtesë ose automjet. Çadra nuk ofron mbrojtje nga rrufeja dhe shpërndan rrymën në mënyrë të pabarabartë në tokë, duke lejuar që rryma të kërcejë nëpër hapësirë.

Ju gjithashtu dëshironi të siguroheni që nuk jeni duke qëndruar nën objekte të larta si pemët, pasi kjo është një mënyrë e zakonshme për t’u goditur. Nëse keni një RV, i cili tenton të ketë sistemet e veta elektrike dhe hidraulike, dëshironi të siguroheni që të ndiqni të njëjtat rregulla që do të ndiqnit nëse do të ishit brenda një shtëpie: mos bëni dush gjatë një stuhie dhe qëndroni larg rrjeteve të forta- sistemeve elektrike.

Po sikur të jetoni në një ndërtesë apartamentesh ose komplekse – a jeni të sigurt nga rrufeja?

Por unë jetoj në një kompleks apartamentesh ose në një ndërtesë të lartë – a nuk duhet të jem i sigurt?

Ju mund ta keni gabim nëse mendoni kështu.

Ndërtesat tregtare priren të jenë më të larta, por shpesh kanë një sistem zbutës të rrufesë. Por i njëjti rregull vlen për ndërtesat më të mëdha dhe komplekset e apartamenteve si një shtëpi: nëse goditet nga rrufeja, ajo do të gjejë rrugën e saj drejt një pike tokëzimi dhe gjithçka në atë rrugë udhëtimi mund të rrezikohet.

“Në një ndërtesë ose kompleks apartamentesh më të mëdha, ka më shumë shtigje nëpër të cilat energjia elektrike mund të rrjedhë dhe të gjejë rrugën e saj për të ulur bazat e karikimit,” shpjegon Dr. Bacoli. “Ekziston një rrezik I vogël në një ndërtesë të madhe, por kjo nuk do të thotë se nuk ka rrezik.”

Si ndikon rrufeja tek ju?

“Duke marrë rrugën e rezistencës më të vogël, hapjet si sytë, veshët dhe goja janë hyrje më të lehta për të kaluar rrufeja sesa përmes një kocke të trashë siç është kafka juaj”, vazhdon Dr. Bacoli.

Kjo i bën dëmtimet e syve, veshëve dhe gojës më të zakonshme kur ju godet rrufeja. Ju mund të goditeni nga rrufeja direkt ose indirekt nëse bini në kontakt me një sipërfaqe ose objekt që goditet. Kjo është arsyeja pse ju kurrë nuk dëshironi të shtriheni gjatë një stuhie, sepse rritni sipërfaqen me të cilën jeni në kontakt dhe më pas rritni gjasat që energjia elektrike të udhëtojë përgjatë juve.

Nëse goditeni nga rrufeja, mund të përjetoni një sërë lëndimesh duke përfshirë:

Sulmin në zemër (zemra juaj ndalon së rrahuri).

Gulçim të frymëmarrjes (pamundësia për të marrë frymë).

Dëmtimi nervor që çon në efekte afatgjata të tilla si çrregullime konvulsive, vështirësi në kujtesë, shqetësime të gjumit, ndryshime të personalitetit dhe shpime (sikur gjilpëra në duar dhe këmbë).

Indet digjen.

Humbje shikimi, katarakte, shkëputje të retinës dhe gjakderdhje të brendshme të syrit.

Humbja e dëgjimit dhe fryrja e daulleve të veshit.

Rrufeja gjithashtu ngroh ajrin nëpër të cilin kalon në më shumë se 50,000 gradë Fahrenheit (27,760 gradë Celsius) – pesë herë më e nxehtë se sipërfaqja e diellit – kështu që nuk është çudi që këto lëndime shpesh janë të rënda.

“Ndonjëherë një goditje rrufeje mund të ketë aq shumë rrymë, saqë nëse jeni të lagur, mund të avullojë lëngun në lëkurë dhe ta mbinxehë atë, gjë që mund të çojë në djegie nga avulli”, thotë Dr Bacoli.

Çfarë duhet të bëni nëse ju ose dikush tjetër goditet nga rrufeja

Nëse ju ose dikush tjetër është goditur nga rrufeja, gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të shkoni në një vend të sigurt dhe më pas të telefononi 104 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

Pavarësisht thënies së zakonshme, rrufeja mund të godasë të njëjtin vend më shumë se një herë, dhe për shkak se rrufeja mund të shkurtojë sistemet tuaja të brendshme elektrike që lejojnë zemrën tuaj të rrahë dhe mushkëritë tuaja të marrin frymë, është thelbësore të merrni ndihmë menjëherë dhe t’i aktivizoni ato sisteme, sa me shpejtë të jetë e mundur.

“Pasi telefononi 194, nëse është e sigurt për ta bërë këtë dhe nëse jeni të trajnuar, fillimi i CPR dhe përdorimi i një defibrilatori mund të shpëtojë jetë”, thotë Dr. Bacoli. “Vdekjet nga goditjet e rrufesë ndodhin shpesh për shkak se ato largojnë lëvizjen tonë të frymëmarrjes dhe/ose ritmin e zemrës.”

Në fund të ditës, nëse jashtë ka stuhi dhe/ose dëgjoni bubullima, ndoshta mund të përballoni të ndaloni dushin derisa të kthjellohet moti.