Ndaloni së besuari këto tetë mite rreth çrregullimit të dëmshëm bipolar

Njerëzit me çrregullim bipolar mund të përjetojnë periudha të gjata të humorit të barabartë dhe të ekuilibruar të quajtur eutymia. E kundërta e kësaj, ata ndonjëherë mund të përjetojnë atë që quhet "episod i përzier", i cili ka tipare të manisë dhe depresionit në të njëjtën kohë.

Çrregullimi bipolar është një gjendje e shëndetit mendor pa shërim. Por ju mund ta menaxhoni atë me ilaçe, terapi dhe praktika të tjera të jetesës.

Çfarë kanë të përbashkët njerëzit e suksesshëm si këngëtarja Demi Lovato, komediani Rasell Brend, spikerja e lajmeve Xhejn Poli dhe aktorja Ketrin Zeta-Xhones? Ata, edhe sikur se miliona të tjerë, jetojnë me çrregullim bipolar. Edhe pse po mësojmë më shumë rreth çrregullimit bipolar, mbeten shumë keqkuptime. Këtu janë disa mite dhe fakte që të njiheni dhe ti ndihmoni vetes dhe t’i jepni fund stigmës.

  1. Miti: Çrregullimi bipolar është një gjendje e rrallë.

Fakt: Çrregullimi bipolar prek dy milionë të rritur vetëm në Shtetet e Bashkuara. Një në pesë amerikanë ka probleme me shëndetin mendor.

  1. Miti: Çrregullimi bipolar është vetëm luhatje humori që kanë të gjithë.

Fakt: Shkalla dhe ulja e çrregullimit bipolar është shumë e ndryshme nga luhatjet e zakonshme të humorit. Njerëzit me çrregullim bipolar përjetojnë ndryshime ekstreme në energji, aktivitet dhe gjumë që nuk janë tipike për ta.

Një menaxher i kërkimit të psikiatrisë në një universitet amerikan, i cili dëshiron të mbetet anonim, shkruan: “Vetëm sepse zgjohesh i lumtur, je i mërzitur në mes të ditës dhe pastaj përfundoni përsëri i lumtur, nuk do të thotë se keni çrregullim bipolar. . – sado shpesh të ndodhë kjo gjë tek ju! Edhe një diagnozë e shpejtë e çrregullimit bipolar kërkon disa ditë simptoma, jo vetëm disa orë. Mjekët kërkojnë një grupë simptomash më shumë sesa thjesht disa emocione.”

  1. Miti: Ekziston vetëm një lloj çrregullimi bipolar.

Fakt: Ekzistojnë katër lloje themelore të çrregullimit bipolar dhe përvoja është e ndryshme për çdo individ.

Bipolar I diagnostikohet kur një person ka një ose më shumë episode depresive

episode ndonjëherë me tipare psikotike si p.sh

të tilla si halucinacione ose deluzione.

Bipolar II ka si tipar kryesor episodet depresive dhe në

të paktën një episod hipomanik. Hipomania është një lloj manie më pak e rëndë. Një person me çrregullim bipolar II mund të përjetojë simptoma psikotike kongruente ose jokongruente me humorin.

Çrregullimi ciklotimik

(ciklotimia) përkufizohet nga të shumta

periudha të simptomave hipomanike si dhe periudha të shumta të simptomave depresive

për të paktën dy vjet (1 vit për fëmijë dhe adoleshentë) pa

plotësi të kërkesave të ashpërsisë për një episod hipomanik dhe episode

depresioni.

Çrregullimi bipolar i paspecifikuar ndryshe nuk ndjek një model specifik dhe përcaktohet nga simptomat e çrregullimit bipolar që nuk përshtaten me tre kategoritë e listuara më sipër.

  1. Miti: Çrregullimi bipolar mund të kurohet nëpërmjet dietës dhe stërvitjes.

Fakt: Çrregullimi bipolar është një sëmundje e përjetshme dhe aktualisht nuk ka shërim. Megjithatë, mund të menaxhohet mirë me ilaçe dhe terapi bisede, duke shmangur stresin dhe duke mbajtur modele të rregullta të gjumit, ngrënies dhe ushtrimeve.

  1. Miti: Jeni në humor të mirë dhe keni kënaqësi të jeni afër.

Fakt: Në disa raste, një person mund të ndihet mirë në fillim, por pa trajtim gjërat mund të bëhen të dëmshme dhe madje të frikshme. Ata mund të shkojnë në një shoping, duke shpenzuar përtej mundësive të tyre. Disa njerëz bëhen tepër të shqetësuar ose shumë nervoz, mërziten për gjëra të vogla dhe sulmojnë njerëzit e dashur. Një person mund të humbasë kontrollin e mendimeve dhe veprimeve të tij, dhe madje të humbasë kontaktin me realitetin.

  1. Miti: Artistët me çrregullim bipolar do të humbasin kreativitetin e tyre nëse marrin trajtim.

Fakt: Trajtimi shpesh ju lejon të mendoni më qartë, gjë që ka të ngjarë të përmirësojë punën tuaj. Autorja e nominuar për çmimin Pulitzer, Marja Hornbaher, e zbuloi këtë informacion të dorës së parë.

  1. Miti: Njerëzit me çrregullim bipolar janë gjithmonë ose maniakë ose në depresion.

Fakt: Njerëzit me çrregullim bipolar mund të përjetojnë periudha të gjata të humorit të barabartë dhe të ekuilibruar të quajtur eutymia. E kundërta e kësaj, ata ndonjëherë mund të përjetojnë atë që quhet “episod i përzier”, i cili ka tipare të manisë dhe depresionit në të njëjtën kohë.

  1. Miti: Të gjitha medikamentet për çrregullimin bipolar janë të njëjta.

Fakt: Mund të duhen disa prova dhe gabime për të gjetur ilaçin që funksionon për ju. “Ekzistojnë disa stabilizues të humorit/barna antipsikotike në dispozicion për të trajtuar çrregullimin bipolar. Diçka që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër. Nëse dikush e provon dhe nuk funksionon ose ka efekte anësore, është shumë e rëndësishme të njoftoni ofruesin e tuaj shëndetësor. Ofruesi duhet të jetë aty për të punuar si një ekip me pacientin për të gjetur përshtatjen e duhur, “shkruan Menaxheri i Kërkimeve të Psikiatrisë.

Një në pesë njerëz është diagnostikuar me një sëmundje mendore, duke përfshirë çrregullimin bipolar. Unë, si shumë të tjerë, iu përgjigja jashtëzakonisht mirë trajtimit. Përditshmëria ime është normale dhe marrëdhëniet e mia janë më të forta se kurrë. Unë nuk kam pasur një episod prej disa vitesh. Karriera ime është e fortë dhe martesa ime me një burrë shumë mbështetës është e fortë.

Ju inkurajoj të mësoni për shenjat dhe simptomat e zakonshme të çrregullimit bipolar dhe të flisni me mjekun tuaj nëse plotësoni ndonjë nga kriteret për një diagnozë.