Në Japoni jetojnë fëmijët më të shëndetshëm në botë, katër rregullat ushqimore që prindërit i respektojnë

Mjeku dhe farmacisti japonez Sagen Ishizuka shpiku termin “shokuiku”, që rrjedh nga dy fjalë që do të thotë "rritet" dhe "ha" dhe inkurajon prindërit dhe shkollat ​​​​që t'i mësojnë fëmijët se nga vjen ushqimi i tyre dhe si ndikon në mendjen dhe trupin tonë.

Ky koncept është një pjesë integrale e kulturës japoneze dhe është një arsye e madhe pse fëmijët më të shëndetshëm në botë sot jetojnë në Japoni, shpjegojnë ekspertët, duke zbuluar se çfarë bëjnë prindërit atje ndryshe për t’i mbajtur fëmijët të shëndetshëm dhe plot energji.

  1. Shokuiku fillon të aplikohet herët

Mjekët japonezë shpesh inkurajojnë nënat që t’u prezantojnë fëmijëve vaktet “ichijū-sansai”. Këto përfshijnë një tas me oriz dhe supë, e ndjekur nga një pjatë proteinike dhe dy lloje perimesh (të tilla si alga deti dhe kërpudha) për të siguruar vitamina, minerale dhe fibra. Ndërsa fëmijët rriten, ata fillojnë të mësojnë për zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm.

Në disa shkolla parashkollore, fëmijët mbledhin perime për drekë, ndërsa në shkollat ​​fillore mësojnë për fermat ku prodhohen perime, peshk dhe ushqime të tjera.

  1. Ata diskutojnë për përmbajtjen e kutive të drekës

Më shumë se 95 për qind e shkollave fillore dhe të mesme japoneze kanë një sistem ushqimi të organizuar. Ushqimi planifikohet nga nutricionistët dhe studentët marrin pjesë në mënyrë aktive në përgatitjen e drekës.

Shumë kopshte ofrojnë gjithashtu këtë opsion, por kutitë të bëra vetë mund të luajnë një rol të rëndësishëm në edukim. Mësuesit e kopshtit u kërkojnë fëmijëve të diskutojnë se çfarë ka në kutitë e tyre të drekës. Kjo e bën kohën të këndshme dhe fëmijët inkurajohen të provojnë ushqime të reja dhe madje të shprehin pakënaqësinë e tyre për disa ushqime.

  1. Ata gatuajnë ushqime të pasura me lëndë ushqyese

Sipas prindërve japonezë, bërja e turshive vetë dhe ngrirja e frutave dhe perimeve të tjera thjeshtojnë gatimin e përditshëm. Menuja e fëmijëve të tyre nuk përfshin ushqime me shumë sheqer dhe yndyrë, si patate të skuqura apo krokere.

Ata bëjnë ushqime rezervë në porcione, të cilat thonë se u japin mundësinë të përgatisin një drekë ushqyese edhe kur nuk kanë mjaft ushqim të freskët.

  1. Në vend të pijeve të gazuara pinë ujë dhe çaj

Ato nuk kufizojnë qasjen e fëmijëve ndaj lëngjeve të frutave. Por që nga fëmijëria e hershme u ofrohet çaj elbi, i cili është i pasur me minerale dhe nuk përmban kafeinë. Është një zgjedhje popullore në mesin e japonezëve të të gjitha gjeneratave dhe një alternativë e shkëlqyeshme për çajrat me sheqer dhe pijet me aromë nga dyqanet.