NËN MOTON “PLANET I SHËNDETSHËM, NJERËZ TË SHËNDETSHËM” 19 MAJ –DITA BOTËRORE E MJEKUT FAMILJAR. Dr. Dragan Gjorgjievski: Mjekët e familjes janë linja e parë dhe shtylla kurrizore e sistemit shëndetësor

Mjekët e familjes luajnë një rol thelbësor në parandalimin, diagnostikimin, trajtimin dhe menaxhimin e sëmundjeve kronike dhe akute, duke ofruar kujdes të vazhdueshëm dhe gjithëpërfshirës për pacientët e tyre.

Dr. Dragan Gjorgjievski, kryetar i Shoqatës së Mjekëve të Përgjithshëm dhe Familjes (SHMMPF)
SHKRUAN:
Katerina Shekerovska-Dimovska
katerina@pedijatar.mk

 

Në Parkun e Qytetit të Shkupit nën moton “Planet i shëndetshëm, njerëz të shëndetshëm” u shënua 19 maji –dita botërore e mjekut familjar.

Në organizim të Shoqatës së Mjekëve të Mjekësisë së Përgjithshme – Mjekësia Familjare (SHMMPF, nga ora 11:00 deri në orën 14:00, qytetarët kontrolluan presionin e gjakut, gliceminë dhe fluksometrinë e pikut, dhe në të njëjtën kohë morrën këshilla për shprehi të shëndetshme të jetës nga specialistë të mjekësisë familjare.

Parku i Qytetit ishte i ngarkuar. Disa nga vizitorët dhe kalimtarët qëndruan në radhë për të matur presionin e gjakut, gliceminë, fluksin e pikut dhe për të dëgjuar udhëzimet nga mjekët e familjes.

“19 maji, Dita Botërore e Mjekut Familjar dhe motoja e sivjetme WONCA është “Njerëz të shëndetshëm, planet i shëndetshëm”. Në fakt, WONCA botërore së bashku me shoqatat që i përkasin kësaj shoqate ngritën fushatën kundër ndotjes së ajrit që është një problem i madh pothuajse në të gjithë botën, dhe pika e dytë ishte kultura e ulët shëndetësore për ekzaminimet skrining të popullsisë. Prandaj Shoqata e Mjekëve të Mjekësisë së Përgjithshme dhe Familjare SHMMPF organizoi një aksion nga ora 11 deri në orën 14 për qytetarët dhe kalimtarët në parkun e qytetit pranë vendit guaca, për t’i ftuar ata të masin presionin e gjakut, gliceminë dhe të kryejnë fluksometrinë maksimale në mënyrë që ata të udhëzohen dhe tu jepen këshilla për jetë më të shëndetshme nga mjekët e familjes, tha dr. Dragan Gjorgjievski, kryetar i Shoqatës së Mjekëve të Përgjithshëm dhe Familjare (SHMMPF).

Dita Botërore e Mjekut Familjar festohet çdo vit më 19 maj. Kjo ditë u iniciua nga Organizata Botërore e Mjekëve Familjarë (WONCA) në vitin 2010 me qëllim që të evidentohet roli i rëndësishëm i mjekëve të familjes në sistemin shëndetësor dhe ndërgjegjësimi për punën dhe kontributin e tyre.

“Me këtë rast dua t’ua uroj Ditën e Mjekësisë Familjare të gjithë kolegëve, specialistëve të mjekësisë familjare dhe mjekëve të familjes që janë linja e parë dhe shtylla kurrizore e sistemit shëndetësor”, shtoi Dr. Gjorgjievski.

Dita Botërore e Mjekut Familjar është një mundësi e shkëlqyer për të njohur dhe vlerësuar përparimet e bëra në mjekësinë familjare dhe kontributin e jashtëzakonshëm të ekipeve të kujdesit parësor.
“Mjafton të bëhet një laboratori e plotë në çdo 6 muaj, çdo pacient të vizitojë mjekun e familjes, të matë presionin e gjakut, gliceminë dhe të bëjë një laboratori të plotë në bazë të ndonjë treguesi. Disi jemi mësuar që pacienti të vijë te mjeku vetëm në kushte të rënda ose në kushte jashtëzakonisht të lehta”
Dr. Dragan Gjorgjievski, kryetar i Shoqatës së Mjekëve të Përgjithshëm dhe Familjar (SHMMPF).

Në Parkun e Qytetit kishte lëvizshmëri të madhe. Disa nga vizitorët dhe kalimtarët qëndruan në radhë për të matur presionin e gjakut, gliceminë, fluksin e pikut dhe për të dëgjuar udhëzimet nga mjekët e familjes. Nga kryetari i SHMMPF-së mësuam gjithashtu se glicemia është matur tek një djalë më i ri 13 vjeç, përndryshe atlet-tenist, i cili është ndalur për kontroll të rastësishëm të sheqerit në gjak dhe menjëherë ka marrë rekomandim për të vizituar mjekun e familjes.

“Mjaftojnë që çdo 6 muaj të bëhet një laboratori e plotë, që secili pacient të vizitojë mjekun e familjes, të matë presionin e gjakut, gliceminë dhe të bëjë një laboratori të plotë në bazë të ndonjë treguesi”, apelon doktor Gjorgjievski. “Disi jemi mësuar që pacienti të vijë te mjeku vetëm në kushte të rënda ose në kushte jashtëzakonisht të lehta. P.sh., kur pacienti është shpuar nga një teh apo gjilpërë e ombrellës dhe për këtë qellim viziton mjekun e familjes ose në një gjendje ekstreme ku ka pasur rast të ngufatjes, me temperaturë dhjetë ditë, me pneumoni të rëndë, ka pritur që ajo të kalojë dhe për fat të keq nuk ka kaluar. Kështu që gjatë ekzaminimeve parandaluese, para së gjithash, për diabetin, vërejmë se numri i diabetikëve është rritur tek popullata e mesme dhe më e re në periudhën pas COVID-19, nga viti 2022 e në vazhdim, ka një trend që vërehet në mbarë botën. ”

Dita Botërore e Mjekut të Familjes shënohet me aktivitete të ndryshme në mbarë botën: Dr. Bekim Ismaili dhe Katarina Stavriq

Dita Botërore e Mjekut Familjar festohet çdo vit më 19 maj. Kjo ditë u iniciua nga Organizata Botërore e Mjekëve Familjarë (ËONCA) në vitin 2010 me qëllim që të evidentohet roli i rëndësishëm i mjekëve të familjes në sistemin shëndetësor dhe ndërgjegjësimi për punën dhe kontributin e tyre.

“Që nga shpallja e saj nga WONCA në vitin 2010, Dita Botërore e Mjekut Familjar është kthyer në një festë të përvitshme që njeh rolin qendror të mjekëve të familjes në ofrimin e kujdesit shëndetësor të personalizuar, gjithëpërfshirës dhe të vazhdueshëm për pacientët. Kjo ditë është një mundësi e shkëlqyer për të njohur dhe vlerësuar përparimet e bëra në mjekësinë familjare dhe kontributin e jashtëzakonshëm të ekipeve të kujdesit parësor globalisht”, thuhet në faqen e internetit WONCA.

Dita Botërore e Mjekut Familjar festohet çdo vit më 19 maj

Mjekët e familjes luajnë një rol thelbësor në parandalimin, diagnostikimin, trajtimin dhe menaxhimin e sëmundjeve kronike dhe akute, duke ofruar kujdes të vazhdueshëm dhe gjithëpërfshirës për pacientët e tyre. Ata janë pika e parë e kontaktit për shumë njerëz në sistemin e kujdesit shëndetësor dhe shpesh mbajnë marrëdhënie afatgjata me pacientët dhe familjet e tyre.

Dita Botërore e Mjekut Familjar festohet me aktivitete të ndryshme në mbarë botën, duke përfshirë fushata edukative, konferenca, seminare dhe ngjarjeve për të promovuar rëndësinë e mjekësisë familjare.