Qumështi i gjembgomarit ndihmon sëmundjet e diabetit dhe mëlçisë

Qumështi i gjembgomarit është një bimë e njohur për nga vetitë e saj shëruese, sidomos  për nga gjethet e saja të mëdha me gjemba. Njëra nga përbërësit e saj aktivë i quajtur silymarin nxirret nga farat e bimës. Silymarin besohet të ketë veti antioksiduese.

Qumështi i gjembgomarit është një bimë e njohur për nga vetitë e saj shëruese, sidomos për nga gjethet e saja të mëdha me gjemba. Njëra nga përbërësit e saj aktivë i quajtur silymarin nxirret nga farat e bimës. Silymarin besohet të ketë veti antioksiduese.

Qumështi i gjembgomarit shitet si kapsulë orale, tabletë dhe ekstrakt i lëngshëm. Njerëzit kryesisht përdorin suplementin për të trajtuar sëmundjet e mëlçisë.

Çfarë thotë hulumtimi

Hulumtimet mbi përdorimin e qumështit të gjembgomarit për gjendje specifike tregojnë:

Diabeti. Qumështi i gjembgomarit mund të ulë sheqerin në gjak tek njerëzit që kanë diabet të tipit 2, por nevojiten më shumë studime për të konfirmuar përfitimet e tij.

Dispepsi (dispepsi). Qumështi i gjembgomarit, në kombinim me suplemente të tjera, mund të përmirësojë simptomat e tretjes.

Sëmundja e mëlçisë. Hulumtimet mbi efektet e qumështit të gjembgomarit në sëmundjet e mëlçisë si cirroza dhe hepatiti C kanë treguar rezultate të dyshimta.

Dritë jeshile: Në përgjithësi i sigurt

Në përgjithësi i sigurt

Qumështi i gjembgomarit mund të luajë një rol të rëndësishëm në trajtimin e disa sëmundjeve të mëlçisë.

 

 Siguria dhe efektet anësore

Marrë në doza të përshtatshme, përdorimi oral i qumështit të gjembgomarit duket të jetë i sigurt.

Qumështi i gjembgomarit mund të shkaktojë:

Probleme gastrointestinale, të tilla si diarre, kapsllëk, nauze, të vjella dhe fryrje barku

Kruarje

Dhimbje koke

Nëse keni diabet, përdorni gjembaçin me kujdes, pasi suplementi mund të ulë sheqerin në gjak. Ekziston gjithashtu shqetësimi se qumështi i gjembgomarit mund të ndikojë në nivelet e estrogjenit. Nëse keni kancer të gjirit, kancer të mitrës, kancer ovarian, endometriozë ose fibroid të mitrës, konsideroni të shmangni qumështin e gjembgomarit.

Qumështi i gjembgomarit mund të shkaktojë një reaksion alergjik, duke përfshirë një reaksion alergjik të rëndë, potencialisht kërcënues për jetën (anafilaksi). Një reaksion alergjik është më i zakonshëm tek njerëzit që janë alergjikë ndaj bimëve të tjera të familjes Asteraceae.

Ndërveprimet

Ndërveprimet e mundshme përfshijnë:

Substrate citokrom P450 2C9 (CYP2C9). Marrja e qumështit të gjembgomarit mund të ndikojë në këtë enzimë dhe ilaçet që ajo përpunon, si diazepam (Valium), ëarfarin (Yantoven) dhe të tjerë. Kjo do të thotë që qumësht i gjembgomarit mund të ndikojë në nivelet e këtyre barnave në trupin tuaj.

Ilaçet për diabetin. Qumështi i gjembgomarit mund të ulë sheqerin në gjak te njerëzit që kanë diabet të tipit 2. Monitoroni me kujdes nivelet e sheqerit në gjak dhe bisedoni me mjekun tuaj përpara se të merrni suplemente të qumështit të gjembgomarit nëse jeni duke marrë ilaçe për diabetin.

Raloxifene. Qumështi i gjembgomarit mund të ndikojë në mënyrën se si mëlçia juaj e përpunon këtë ilaç për osteoporozën, duke shkaktuar nivele më të larta të ilaçit në qarkullimin tuaj të gjakut. Flisni me mjekun tuaj përpara se të merrni qumështin e gjembgomarit nëse jeni duke marrë raloxifen.

Simeprevir. Marrja e qumështit të gjembgomarit me këtë ilaç për hepatitin C mund të rrisë nivelin e ilaçit në plazmën tuaj të gjakut. Shmangni përdorimin e qumështit të gjembgomarit dhe simeprevirit së bashku.

Sirolimus. Marrja e qumështit të gjembgomarit me këtë imunosupresant mund të ndryshojë mënyrën se si trupi juaj përpunon ilaçin.