Si mund të lehtësoni dhimbjet me meditim

Kur gjithçka ju dhemb, gjërat e fundit në mendjen tuaj është frymëmarrja e thellë. Por meditimi mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për lehtësimin e dhimbjes - dhe reduktimin e përgjithshëm të stresit. Është gjithashtu falas, dhe efektet e vetme anësore për të cilat ju duhet të shqetësoheni është ndjenja e lumturisë  ose ndoshta molisja e tepërt.

Kur gjithçka ju dhemb, gjërat e fundit në mendjen tuaj është frymëmarrja e thellë. Por meditimi mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për lehtësimin e dhimbjes – dhe reduktimin e përgjithshëm të stresit. Është gjithashtu falas, dhe efektet e vetme anësore për të cilat ju duhet të shqetësoheni është ndjenja e lumturisë  ose ndoshta molisja e tepërt.

Si ndihmon meditimi në menaxhimin e dhimbjes

“Me fjalët më të thjeshta, meditimi është fokusimi i vetëdijes suaj në momentin e tanishëm,” thotë këshilltarja klinike e licencuar Trisha Miller, LPCC. Edhe pse meditimi nuk mund të “heqë dhimbjen”, ajo thotë se mund të na ndihmojë të qetësohemi në mënyrë që të vëzhgojmë ndjesitë në trupin tonë (përfshirë dhimbjen). Kjo mund të na ndihmojë të relaksohemi dhe të pranojmë shqetësimin.

“Vëzhgimi dhe pranimi i shqetësimit mund të ndihmojë në rritjen e tolerancës suaj ndaj dhimbjes. Kjo për shkak se kur meditoni, ju relaksoni mendjen dhe trupin tuaj, gjë që çon në lirimin e endorfinës, ose hormoneve të “të ndjehurit mirë”, shpjegon Miller.

Llojet e meditimit që mund të lehtësojnë dhimbjen

Ka shumë forma të ndryshme të meditimit, ose praktikave të ndërgjegjes, që mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes. “Meditimi i ndërgjegjes, meditimi i skanimit të trupit, imazhet e drejtuara dhe meditimi transcendental janë vetëm disa. “Qigong ose joga janë gjithashtu të mira për të kombinuar lëvizjet e buta me frymëmarrjen dhe vëmendjen”, sugjeron Miller. Ajo shton se ndërsa të gjitha format e meditimit mund të jenë të dobishme në menaxhimin e dhimbjes, është në rregull të filloni me një stil dhe të eksperimentoni që të gjeni atë që është më e mirë për ju.

Si të meditoni përmes dhimbjes

Meditimi nuk duhet të jetë ky proces kompleks me temjan, qirinj, gota. Thjesht duke kërkuar paqe, qetësi dhe një vend komod në shtëpi.

“Gjeni një pozicion të rehatshëm ku nuk do të ndërpriteni.” “Meditimi mund të bëhet ulur, shtrirë ose në çdo pozicion që ndihet mirë trupi juaj”, thotë Miller.

Ndoshta ju preferoni ndriçimin e zbehtë dhe një hapësirë ​​të qetë. Rekuizitat gjithashtu mund të jenë të dobishme, por nuk janë të nevojshme.

“Është e rëndësishme të jesh rehat. Mos ngurroni të përdorni çdo gjë që mbështet rehatinë dhe ndjenjën tuaj të sigurisë. “Ju mund të dëshironi të keni një jastëk ose batanije, por nuk nevojiten pajisje speciale për meditim,” shton Miller.

A ndihmon aromaterapia?

Disa njerëzve u pëlqen të përdorin vajra esencialë ose aromaterapi gjatë meditimit, por kjo nuk është e nevojshme. Miller thotë se është gjithmonë më mirë të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse vendosni të eksploroni aromaterapinë sepse disa vajra esencialë mund të përkeqësojnë disa gjendje mjekësore. Nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor thotë se nuk ka dëm, atëherë kërkoni aromat që ju duken qetësuese.

Punoni drejt seancave më të gjata

Filloni të meditoni për vetëm pesë minuta. Mund të përdorni një kohëmatës për të gjurmuar ose gjetur meditime të shkurtra të vetëdijes ose skanime të trupit në aplikacione ose YouTube. Praktikoni meditimin disa herë në javë sa për të filluar, më pas gradualisht deri në 15 ose 20 minuta. Gjatë praktikës, kur vëreni se mendja juaj fillon të endet, kthejeni vëmendjen tuaj në frymëmarrje.

Përveç shumë aplikacioneve që ofrojnë praktika meditimi, Miller shton se disa ofrues të kujdesit shëndetësor ofrojnë programe që përfshijnë strategji të bazuara në vëmendje së bashku me masazh, akupunkturë ose shërbime ushqimore për të ndihmuar njerëzit të menaxhojnë dhimbjet kronike. Pra, nëse keni nevojë për ndihmë, mos kini frikë të pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për alternativa të tjera.