Gjatë gjashtë muajve të parë të jetës së foshnjës, Shërbimi Shëndetësor Kombëtar (NHS) nuk rekomandon asgjë tjetër përveç qumështit të gjirit. Ai përmban shumë vlera ushqyese dhe përfitime shëndetësore.
Nënat që ushqejnë me gji fëmijët e tyre për më shumë se gjysmë viti kanë më pak gjasa t’u ofrojnë ushqime të ëmbla ose të kripura para ditëlindjes së tyre të parë, sipas një studimi të ri. Kjo do të thotë se ushqyerja më e gjatë e foshnjës me gji mund të ketë një efekt pozitiv në zgjedhjet e ushqimit të shëndetshëm.
Në studimin e fundit të kryer nga Universiteti i Glazgov, studiuesit hulumtuan marrëdhënien midis ushqyerjes me gji dhe procesit të shkëputjes nga gjiri.
Në anketë morën pjesë 2730 nëna. Nga të anketuarit, 20 për qind e foshnjave ushqeheshin ekskluzivisht me formula, ndërsa 48 për qind vazhduan të ushqeheshin me gji pas gjashtë muajsh. Hulumtimi tregoi se 15 për qind e foshnjave që ushqeheshin me qumësht gjiri merrnin ëmbëlsirat dhe ushqimet më rrallë, në krahasim me 45 për qind të foshnjave që ushqeheshin me formulë.
Zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm zhvillohen që në moshë të re
Studimi zbuloi gjithashtu se foshnjat që ushqeheshin me gji për gjashtë muaj kishin më pak gjasa të ushqeheshin me ushqim komercial për fëmijë.
Udhëheqësja e studimit Dr. Ada García shpjegon: “Në studimin tonë, ne vumë re se ndryshimet në dietë fillojnë që në moshën gjashtë deri në 12 muaj. Kjo është shqetësuese, sepse zakonet e të ngrënit zhvillohen herët në jetë dhe janë më të vështira për t’u ndryshuar më vonë. Hulumtimi ynë sugjeron se vazhdimi i promovimit të ushqyerjes me gji mund të ndihmojë në zhvillimin e zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit dhe mbrojtjen e shëndetit të foshnjave.
Pra, hulumtimet sugjerojnë se periudhat më të gjata të ushqyerjes me gji mund të rezultojnë në ushqyerje më të shëndetshme për fëmijët kur futen ushqime të tjera përveç qumështit të gjirit.