Vaji i aguliçes së mbrëmjes i shkëlqyeshëm për ekzemën (dermatitin atopik)

Vaji i aguliçes së mbrëmjes i nxjerrë nga farat e bimës zakonisht shitet në kapsula. Suplementi përmban acidin yndyror gama-linolenik (GLA). Lulja aguliçe e mbrëmjes është një bimë me lule të verdha.

Vaji i aguliçes së mbrëmjes i nxjerrë nga farat e bimës zakonisht shitet në kapsula. Suplementi përmban acidin yndyror gama-linolenik (GLA). Lulja aguliçe e mbrëmjes është një bimë me lule të verdha.

Njerëzit vajin e aguliçes së mbrëmjes e konsumojnë nga goja për të trajtuar një sërë gjendjesh.

Çfarë thotë hulumtimi

Hulumtimet mbi përdorimin e aguliçes në kushte specifike tregojnë:

Dermatiti atopik (ekzema). Hulumtimi mbi përdorimin oral të vajit të aguliçes për trajtimin e ekzemës ka prodhuar rezultate kontradiktore. Vlerësimi më gjithëpërfshirës është se aguliçe e mbrëmjes e marrë nga goja nuk lehtëson në mënyrë efektive shenjat dhe simptomat e ekzemës.

Neuropatia diabetike. Hulumtimet mbi përdorimin e vajit të aguliçes së mbrëmjes për të trajtuar këtë lloj dëmtimi nervor që mund të paraqiten nëse keni diabet nuk kanë qenë bindëse.

Sindromi premenstrual (PMS). Hulumtimet sugjerojnë se nuk ka asnjë përfitim nga përdorimi i vajit të aguliçes nga goja për të trajtuar simptomat e PMS.

Qëndrimi ynë

Dritë e verdhë: Kujdes

Kujdes

Derisa vaji i aguliçes së mbrëmjes ka të ngjarë të jetë i sigurt për shumicën e njerëzve në afat të shkurtër, hulumtimi nuk e mbështet përdorimin e suplementit si një trajtim për çdo gjendje.

Siguria dhe efektet anësore

Kur merret në sasi të mjaftueshme afatshkurtër, përdorimi oral i vajit të aguliçes është i sigurt.

 

 

 

 

 

 

 

Vaji i aguliçes së mbrëmjes mund të shkaktojë:

Të përziera në stomak

Dhimbje koke

Mos merrni aguliçe të mbrëmjes nëse keni çrregullime me gjakderdhje. Përdorimi oral i suplementit mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes. Nëse planifikoni të bëni një operacion, ndaloni marrjen e aguliçes dy javë më parë.

Gjithashtu, mos merrni aguliçe të mbrëmjes nëse keni epilepsi ose skizofreni. Suplementi mund të rrisë rrezikun e krizave.

Vaji i aguliçes së mbrëmjes mund të rrisë rrezikun e komplikimeve në shtatzëni.

Ndërveprimet

Ndërveprimet e mundshme përfshijnë:

Antikoagulantë dhe ilaçe kundër trombociteve, barishte dhe suplemente. Këto lloj barnash, barishtesh dhe suplementesh reduktojnë koagulimin e gjakut. Kombinimi i përdorimit oral të vajit të aguliçes së mbrëmjes me këto mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.

Substrate citokrom P450 3A4 (CYP3A4). Përdoreni aguliçen me kujdes nëse jeni duke marrë një medikament të prekur nga këto enzima, si lovastatin (Altoprev).

Lopinavir dhe ritonavir (Kaletra). Ky ilaç i kombinuar përdoret për të trajtuar një infeksion të shkaktuar nga virusi human imunodeficiencija (HIV). Vaji i aguliçes së mbrëmjes mund të ngadalësojë procesin e shpërbërjes në trup.

Fenotiazinat. Marrja e vajit të aguliçes së mbrëmjes me këto medikamente të përdorura për trajtimin e çrregullimeve serioze mendore dhe emocionale mund të rrisë rrezikun e krizave te disa njerëz.