Постигнувањето на пХ рамнотежа со консумирање алкална храна може да помогне во намалување на зачестеноста на бројни хронични болести и заболувања како што се хипертензија, дијабетес, артритис, ниска густина на коските и недостаток на витамин Д.
Свежото овошје и зеленчук се голем извор на алкалност, а најмногу печурките, цитрусното овошје, урмите, сувото грозје, грејпфрутот, доматите, кељот, пченичната трева, ориганото, лукот, авокадото, гравот, зелката, ѓумбирот, цвеклото, смоквите, краставицата, лубеницата и зрелите банани.
За високо алкална храна се сметаат морковот, краставицата, зелката, спанаќот, зелениот лимон и ѓумбирот, а токму тие се состојките за овој алкален сок.
РЕЦЕПТ ЗА АЛКАЛЕН СОК
Потребно:
- 1 морков
- 1 помала краставица
- ¼ главица зелка
- 1 шолја спанаќ
- ½ зелен лимон
- 1 парче ѓумбир
Подготовка: Сите состојки измиксирајте ги во блендер или ставете ги во соковник. Доколку користите блендер тогаш при подготовка на сокот додадете и 200мл вода. Вака подготвениот сок пијте го неколку пати во неделата.