АЛОПЕЦИА-губење на косата-превенција и лечење

Губењето на косата (алопеција) може да влијае само на вашиот скалп или на целото тело, и може да биде привремено или трајно. Тоа може да биде резултат на наследност, хормонални промени, медицински состојби или нормален дел од стареењето. Секој може да изгуби коса на главата, но тоа е почеста кај мажите. Ќелавоста обично се однесува на прекумерно губење на косата од вашиот скалп. Наследното губење на косата со возраста е најчеста причина за ќелавост. Некои луѓе претпочитаат да го остават опаѓањето на косата да се одвива нетретирано и нескриено. Други може да го прикријат со фризури, шминка, капи или марами. А сепак други избираат еден од достапните третмани за да се спречи понатамошно опаѓање на косата или да се врати растот.

Губењето на косата (алопеција) може да влијае само на вашиот скалп или на целото тело, и може да биде привремено или трајно. Тоа може да биде резултат на наследност, хормонални промени, медицински состојби или нормален дел од стареењето. Секој може да изгуби коса на главата, но тоа е почеста кај мажите.

Ќелавоста обично се однесува на прекумерно губење на косата од вашиот скалп. Наследното губење на косата со возраста е најчеста причина за ќелавост. Некои луѓе претпочитаат да го остават опаѓањето на косата да се одвива нетретирано и нескриено. Други може да го прикријат со фризури, шминка, капи или марами. А сепак други избираат еден од достапните третмани за да се спречи понатамошно опаѓање на косата или да се врати растот.

Пред да започнете со третман против губење на косата, разговарајте со вашиот лекар за причината за губење на косата и за опциите за третман.

Симптоми
Кај мажите, косата често почнува да се повлекува од челото.
Ќелавост со машки модел  
Ќелавост со женска шема.

На опаѓањето на косата (алопеција ареата) понекогаш му претходи чешање или болка на скалпот на главата.
Ненадејно опаѓање на косата (алопеција ареата)   

Повторениот стрес на косата може да предизвика вид на губење на косата наречена влечна алопеција.


Тракциона алопеција

Станува сè почеста појава кај жените во менопауза да искусат фронтална фиброзирачка алопеција, во која линијата на косата се поместува назад.
Фронтална фиброзирачка алопеција
Губењето на косата може да се појави на многу различни начини, во зависност од тоа што го предизвикува. Може да се појави ненадејно или постепено и да влијае само на вашиот скалп или на целото тело.

Знаците и симптомите на губење на косата може да вклучуваат:

Постепено разредување на врвот на главата. Ова е најчестиот тип на опаѓање на косата, кој ги погодува луѓето како што стареат. Кај мажите, косата често почнува да се повлекува на линијата на косата на челото. Жените обично имаат проширување на делот во косата. Сè почеста шема на губење на косата кај постарите жени е повлекување на линијата на косата (фронтална фиброзирачка алопеција).
Кружни или фластери ќелави точки. Некои луѓе губат коса во кружни или дамки ќелави точки на скалпот, брадата или веѓите. Кожата може да ве чеша или боли пред да падне косата.
Ненадејно олабавување на косата. Физички или емоционален шок може да предизвика олабавување на косата. Грстови влакна може да излезат при чешлање или миење на косата или дури и по нежно влечење. Овој тип на губење на косата обично предизвикува севкупно проретчување на косата, но е привремено.
Губење на косата на целото тело. Некои состојби и медицински третмани, како што е хемотерапијата за рак, може да резултираат со губење на косата по целото тело. Косата обично повторно расте.
Закрпи на лупење кои се шират преку скалпот. Ова е знак на рингворм. Може да биде придружена со скршена коса, црвенило, оток и, понекогаш, течење.


Кога да одите на лекар?
Посетете го вашиот лекар ако сте вознемирени од постојаното опаѓање на косата кај вас или вашето дете и сакате да продолжите со лекување. За жените кои доживуваат повлекување на косата (фронтална фиброзирачка алопеција), разговарајте со вашиот лекар за ран третман за да избегнете значителна трајна ќелавост.

Исто така, разговарајте со вашиот лекар ако забележите ненадејно или ненадејно опаѓање на косата или повеќе од вообичаено губење на косата при чешлање или миење на косата на вашето или на вашето дете. Ненадејното губење на косата може да сигнализира основна медицинска состојба која бара третман.

Причини
Луѓето обично губат од 50 до 100 влакна на ден. Ова обично не се забележува бидејќи во исто време растат нови влакна. Опаѓањето на косата се јавува кога новата коса не ја замени косата што паднала.

Губењето на косата обично е поврзано со еден или повеќе од следниве фактори:

Семејна историја (наследност). Најчеста причина за губење на косата е наследна состојба која се јавува со стареењето. Оваа состојба се нарекува андрогена алопеција, ќелавост од машки модел и ќелавост со женски модел. Обично се јавува постепено и во предвидливи обрасци – повлекување на линијата на косата и ќелави точки кај мажите и проретчена коса по должината на круната на скалпот кај жените.
Хормонални промени и медицински состојби. Различни состојби може да предизвикаат трајно или привремено опаѓање на косата, вклучувајќи хормонални промени поради бременост, породување, менопауза и проблеми со тироидната жлезда. Медицинските состојби вклучуваат алопеција ареата (al-o-PEE-she-uh ar-e-A-tuh), која е поврзана со имунолошкиот систем и предизвикува ненадејно опаѓање на косата, инфекции на скалпот, како што се рингворм и нарушување на влечењето на косата наречено трихотиломанија (трик- о-тил-о-МАЈ-не-ух).


Лекови и додатоци. Губењето на косата може да биде несакан ефект на одредени лекови, како што се оние кои се користат за рак, артритис, депресија, проблеми со срцето, гихт и висок крвен притисок.
Терапија со зрачење на главата. Косата можеби нема да порасне исто како порано.

Возраст
Значително губење на тежината
Одредени медицински состојби, како што се дијабетес и лупус
Стресот
Лоша исхрана
Превенција
Поголемиот дел од ќелавоста е предизвикана од генетиката (ќелавост со машки модел и ќелавост од женски модел). Овој тип на опаѓање на косата не може да се спречи.

Овие совети може да ви помогнат да избегнете видови на опаѓање на косата што може да се спречат:

Бидете нежни со вашата коса. Користете средство за отплеткување и избегнувајте влечење при четкање и чешлање, особено кога вашата коса е влажна. Чешел со широки заби може да помогне да се спречи вадење на косата. Избегнувајте груби третмани како што се топли ролки, пегли за виткање, третмани со врело масло и трајни производи. Ограничете ја напнатоста на косата од стилови кои користат гумени ленти, шноли и плетенки.
Прашајте го вашиот лекар за лековите и додатоците што ги земате, а кои може да предизвикаат губење на косата.
Заштитете ја косата од сончева светлина и други извори на ултравиолетова светлина.
Престанете да пушите. Некои студии покажуваат поврзаност помеѓу пушењето и ќелавоста кај мажите.
Ако се лекувате со хемотерапија, прашајте го вашиот лекар за капа за ладење. Оваа капа може да го намали ризикот од губење на косата за време на хемотерапијата.

Извор:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926