АНАЛИЗА НА УРИНАТА: Толкување на резултатите

Проверете што значат основните толкувања на анализата на урината.

Вечен проблем е што која ставка значи кога ќе ги добиете резултатите од анализа на урината. Некогаш за некоја референтна вредност не знаеме дали е нормална и што точно значи. Ова се основни толкувања на анализа на урината.

ИЗГЛЕД: Бистар

 • Ако изгледот е заматен, тоа укажува на зголемен број на леукоцити, габи, бактерии, слуз и друго и можно е да постои некој воспалителен процес.

БОЈА: Жолта

 • Црвената боја укажува на присуство на хемоглобин, најчесто причина е оштетување на бубрезите (најчесто станува збот за камен или песок во бубрегот), но причина може да биде и воспалителен процес на мочните канали и мочниот меур.
 • Темнокафената боја укажува на зголемен билирубин, и е најчест знак на оштетување на црниот дроб и појава на жолтица. Доколку веќе имате зголемен билирубин, овој наод на урината е нормален.

РЕАКЦИЈА: Кисела

 • Алкалната реакција обично укажува на бактериска инфекција.

РЕЛАТИВНА ГУСТИНА: Референтна вредност за возрасни 1,012-1,025

 • Зголемена густина може да биде знак за хормонално пореметување, пореметување на функцијата на надбубрежната жлезда, дијабетес, хипертензија, проблеми со бубрезите. Исто така се појавува и како последица на дехидратација, дијареа, повраќање и висока температура.
 • Намалената густина е знак за зголемено лачење на урина.

ГЛУКОЗА: Негативна

 • Појавата на глукоза во урината најчесто се јавува кај дијабетичарите и е поврзана со појавата на зголемена глукоза во крвта (над 10 mmol/l).
Кога урината е со бистар изглед, жолта боја и кисела реакција, тогаш е во ред. Секое отстапување е можен знак за некој проблем.

ПРОТЕИНИ: Негативно

 • Позитивните протеини може да се јават во бременоста или по зголемена физичка активност. Во овие случаи тоа не е знак за патолошки промени, а ако не станува збор за овие две состојби, обично е знак на воспалителен процес во организмот.

БИЛИРУБИН: Негативен и УРОБИЛИРУБИН: Негативен

 • Позитивниот може да биде знак на оштетување на црниот дрод и жолчката.

АЦЕТОН: Негативен

 • Позитивниот ацетон се јавува кај дијабетичарите.

СЕДИМЕНТ

ЕРИТРОЦИТИ

СВЕЖИ: Негативно

 • Позитивни свежи еритроцити чести се знак за присуство на камен или песок во бубрегот или во мочните канали.

БЛЕДИ: Негативно

 • Позитивни бледи се знак за неодамна прележана инфекција или хронични болести на бубрезите.

ЛЕУКОЦИТИ: До 5 нормално

 • Големиот број на леукоцити укажува на некој воспалителен процес во организмот.

ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ

ПЛОЧЕСТИ: Малку

 • Плочестите клетки го обложуваат уринарниот тракт и нивната појава во било која мера нема големо значење во дијагностиката.

КРУЖНИ: Негативно

 • Позитивните кружни клетки укажуваат на оштетување на бубрегот.

БАКТЕРИИ: Негативно

 • Позитивниот наод може да биде последица на нехигиена или неправилно земена урина во сад кој не бил стерилен, но првенствено причина е инфекција.

УРАТИ: Негативно

 • Појавата на аморфни урати во урината нема дијагностичко значење.

КРИСТАЛИ НА КАЛЦИУМ-ОКСАЛАТ: Малку 

 • Позитивниот наод може да биде знак за песок во бубрегот, но не мора да укажува на заболување.

КРИСТАЛИ НА МОЧНАТА КИСЕЛИНА: Негативни

 • Нивната појава може да биде знак за бактериска инфекција.

СЛУЗ: Негативно или малку

 • Појавата на слуз нема дијагностичко значење.

ГАБИ: Негативни

 • Појавата на габи може да се јави кај дијабетичарите или е знак за габична инфекција.

ЦИЛИНДРИ: Негативни

 • Позитивни цилиндри се знак за хронично бубрежно заболување.