Антивоспалителните диети можат да ја ублажат болеста КОВИД-19

Добро е познато дека здравата исхрана е важна за правилно функционирање на имуниот систем. Од друга страна, се чини дека лицата со лоша исхрана имаат ослабен имун систем, што ги прави почувствителни на вирусни инфекции. Со оглед на патофизиологијата на КОВИД-19, се очекува противвоспалителните диети да ги намалат имунопатолошките оптоварувања на болеста.

Според резултатите од нова студија објавена во стручното списание Diseases, противвоспалителни диети може да бидат корисни во превенција на инфекции со новиот коронавирус SARS-CoV-2 или намалување на тежината на болеста КОВИД-19.

Иако КОВИД-19 останува асимптоматска или благо симптоматска, кај повеќето заразени може да предизвика по живот тешки опасни последици кај чувствителните лица, вклучувајќи повозрасни лица, имунокомпромитирани пациенти и оние со коморбидитети.

Примарниот знак на тежок КОВИД-19 е хипервоспаление кое се карактеризира со прекумерно лачење на цитокини и хемокини.

Познато е дека интерферон-гама, интерлеукин (IL)-1, -6 и -18, како и факторот на некроза на тумор (TNF) се главни цитокини вклучени во имунопатолошките состојби поврзани со КОВИД-19. Таквата хиперактивација на имуниот систем е позната како “цитокинска бура“, која потоа доведува до апоптоза на имунолошките клетки, одложено отстранување на вирусот, пореметувања на алвеоларните бариери и повреди на белите дробови.

Добро е познато дека здравата исхрана е важна за правилно функционирање на имуниот систем. Од друга страна, се чини дека лицата со лоша исхрана имаат ослабен имун систем, што ги прави почувствителни на вирусни инфекции. Со оглед на патофизиологијата на КОВИД-19, се очекува противвоспалителните диети да ги намалат имунопатолошките оптоварувања на болеста.

Воочено е дека на пациентите со КОВИД-19 со недостаток на хранливи материи им е потребно повеќе време за опоравување од болеста.

Освен тоа, се чини дека повеќето хоспитализирани пациенти со КОВИД-19 имале недостаток на барем една хранлива материја. Како нутритивни интервенции за лекување на КОВИД-19, студиите првенствено се фокусирале на некои критични противвоспалителни компоненти во исхраната, вклучувајќи ги витамините Ц и Д, цинк и омега-3 масни киселини, како и медитеранска исхрана.