Ова го тврдат американсите научници чие истражување го објави Нутришн џурнал. Научниците предводени од Џоан Сабат ги анализирале податоците од 26 здрави возрасни лица со умерена дебелина на возраст од 25 до 65 години. На испитаниците во неколку наврати за време на главниот оброк им било давано да изедат и половина авокадо. Со следење на нивното однесување по оброците, утврдено е дека консумирањето авокадо го зголемува задоволството од оброкот за 26 %, ја намалува потребата јадење во првите три часа по ручекот за 40 %, додека потреба за храна во наредните пет часа ја намалува за 28 отсто.
Она што го прави авокадото различно од останатите овошја е големата содржина на минерали и олигоелементи: 1400 мг на 100 г што отприлика е тројно повеќе од секое друго овошје. Во 100 г авокадо има 12 мг калциум, 0.55 мг железо, 7 мг натриум, 10 мг витамин Ц, 2.07 мг витамин Е, како и витамините Б1 и Б2, калиум, фосфор, магнезиум и незаситени масни киселини.