Авокадото е еден од најкорисните плодови кои се користат во исхраната. Заради неговите бројни здравствени придобивки, препорачано е да се консумира секој ден, а може да направи чуда за срцето, мозокот и кожата.
- Помага за подобро варење на храната– половина авокадо содржи околу пет грама диетални влакна, а внесувањето во секојдневната исхрана не заштитува од опстипација и го одржува здравото варење на храната
- Штити од инфекции– авокадото е одличен извор на витамин Б, Ц и Е кои помагаат во превенција од инфекции. Со оглед на тоа дека има високо ниво на антиоксидансни фитохемикалии може да помогне и во пречувањето на катарактата
- Обезбедува добар сон– полно е со магнезиум, 19 милиграми во половина авокадо, што го прави најдобра антистресна намирница
- Делува на намалување на холестеролот– иако содржи 113 калории и 10 грама масти, тоа се воглавно монозаситени маснотии, кои се умерено здрави и делуваат на зголемување на добриот и намалување на лошиот холестерол
- Природен сјај на кожата– сјајна кожа, бистри очи и убава коса се некои од предностите на консумацијата на оваа суперхрана