АВТОФАГИЈА-КРАЛИЦА НА ДИЕТИТЕ И ЗДРАВЈЕТО

Aвтофагијата е начин на телото да ги исчисти оштетените клетки, со цел да се регенерираат понови, поздрави клетки. „Авто“ значи себе, а „фагија“ значи јаде. Значи, буквалното значење на автофагијата е „самојадење“. Иако тоа може да звучи како нешто што никогаш не сакате да му се случи на вашето тело, тоа всушност е корисно за вашето целокупно здравје.

Автофагијата е начин на телото да ги исчисти оштетените клетки, со цел да се регенерираат понови, поздрави клетки. „Авто“ значи себе, а „фагија“ значи јаде. Значи, буквалното значење на автофагијата е „самојадење“. Иако тоа може да звучи како нешто што никогаш не сакате да му се случи на вашето тело, тоа всушност е корисно за вашето целокупно здравје.

Тоа е затоа што автофагијата е еволутивен механизам за самоодржување преку кој телото може да ги отстрани дисфункционалните клетки и да ги рециклира деловите од нив кон поправка и чистење на клетките.

 „Тоа е рециклирање и чистење во исто време, исто како да притискате копче за ресетирање на вашето тело. Плус, промовира преживување и адаптација како одговор на различни стресори и токсини акумулирани во нашите клетки“.

Главните придобивки од автофагијата се чини дека доаѓаат во форма на принципи против стареење. Всушност, Петре вели дека тоа е најдобро познато како начин на телото да го врати часовникот назад и да создаде помлади клетки.

Хорана истакнува дека кога нашите клетки се под стрес, автофагијата се зголемува за да не заштити, што помага да се подобри вашиот животен век.Во време на глад, автофагијата го одржува телото со разградување на клеточниот материјал и повторно користење за неопходните процеси.

„Се разбира дека ова бара енергија и не може да продолжи вечно, но ни дава повеќе време да најдеме храна“, додава тој.

На клеточно ниво придобивките од автофагијата вклучуваат:

отстранување на токсичните протеини од клетките кои се припишуваат на невродегенеративни болести, како што се Паркинсонова и Алцхајмерова болест
рециклирање на резидуални протеини
обезбедување енергија и градежни блокови за клетките кои сè уште би можеле да имаат корист од поправката
во поголем обем, поттикнува регенерација и здрави клетки

Автофагијата добива големо внимание за улогата што може да ја игра во спречувањето или лекувањето на ракот, исто така.

„Автофагијата опаѓа како што старееме, па тоа значи дека на клетките кои повеќе не работат или можат да наштетат, им е дозволено да се размножуваат, што е ОСНОВА на клетките на ракот“.

Додека сите видови на рак започнуваат од некој вид на неисправни клетки, Петре вели дека телото треба да ги препознае и отстрани тие клетки, често користејќи автофагични процеси. Затоа некои истражувачи ја разгледуваат можноста дека автофагијата може да го намали ризикот од рак.

Иако нема научни докази за да се потврди ова,  некои студии сугерираат дека многу канцерогени клетки може да се отстранат преку автофагија.

„Ова е како телото ги контролира негативците од ракот“.„Препознавањето и уништувањето на она што тргна наопаку и активирањето на механизмот за поправка придонесува за намалување на ризикот од рак“.

Истражувачите веруваат дека новите студии ќе доведат до увид што ќе им помогне да ја насочат автофагијата како терапија за рак.

Запомнете дека автофагијата буквално значи „самојадење“. Значи, има смисла дека наизменичното постење и кетогената диета е познато дека предизвикуваат автофагија.

„Постот е најефективниот начин да предизвика автофагија“.

„Кетозата, диета богата со масти и ниска јаглехидрати ги носи истите придобивки од постот без пост, како кратенка за да ги поттикне истите корисни метаболички промени“. „Со тоа што не го преоптоварувате телото со надворешно оптоварување, му давате одмор на телото да се фокусира на сопственото здравје и поправка“.

Во кето диетата, околу 75 отсто од дневните калории добивате од масти, а 5 до 10 отсто од калориите од јаглехидрати.

Оваа промена во изворите на калории предизвикува вашето тело да ги смени своите метаболички патишта. Ќе почне да користи маснотии за гориво наместо гликоза што се добива од јаглехидратите.

Како одговор на ова ограничување, вашето тело ќе почне да произведува кетонски тела кои имаат многу заштитни ефекти. Хорана вели дека студиите сугерираат дека кетозата исто така може да предизвика автофагија предизвикана од глад, која има невропротективни функции.

„Ниските нивоа на гликоза се јавуваат и во двете диети и се поврзани со низок инсулин и високо ниво на глукагон“. А нивото на глукагон е она што иницира автофагија.

„Кога телото има малку шеќер преку постот или кетозата, тоа носи позитивен стрес што го буди режимот за поправка на преживувањето“, додава таа.

Една област која не е диета која исто така може да игра улога во поттикнувањето автофагија е вежбањето. Според една студија за животни, физичките вежби може да предизвикаат автофагија во органите кои се дел од процесите на метаболичко регулирање.

Ова може да ги вклучи мускулите, црниот дроб, панкреасот и масното ткиво.

Автофагијата ќе продолжи да привлекува внимание бидејќи истражувачите спроведуваат повеќе студии за влијанието што го има врз нашето здравје. Засега, експертите за исхрана и здравје укажуваат на фактот дека има уште многу што треба да научиме за автофагијата и како најдобро да ја поттикнеме. Но, ако сте заинтересирани да се обидете да ја стимулирате автофагијата во вашето тело, таа препорачува да започнете со додавање на пост и редовното вежбање во вашата рутина.

Сепак, треба да се консултирате со вашиот лекар ако земате какви било лекови, ако сте бремени, доите или сакате да забремените или имате хронична состојба, како што се срцеви заболувања или дијабетес.

Во 2016 година, Нобеловото собрание ја додели Нобеловата награда за физиологија или медицина на Јошинори Охсуми за неговите откритија на механизми за автофагија.

Но, што е автофагија? Зборот потекнува од грчкиот авто (само) и фагеин (да се јаде). Значи зборот буквално значи да се јаде себеси. Во суштина, ова е механизмот на телото да се ослободи од сите расипани, стари клеточни машини (органели, протеини и клеточни мембрани) кога веќе нема доволно енергија за да се одржи. Тоа е регулиран, уреден процес за деградирање и рециклирање на клеточните компоненти.
Постои сличен, подобро познат процес наречен апоптоза, исто така познат како програмирана клеточна смрт. Клетките, по одреден број на делби, се програмирани да умрат. Иако на почетокот ова може да звучи некако макабрно, сфатете дека овој процес е од суштинско значење за одржување на добро здравје. На пример, да претпоставиме дека поседувате автомобил. Го сакате овој автомобил. Имате одлични спомени со него. Обожавате да го возите. Но, по неколку години, почнува да изгледа некако старо. По уште неколку, не изгледа толку одлично. Автомобилот ве чини илјадници денари секоја година за одржување. Цело време се распаѓа. Дали е подобро да го чувате кога не е ништо друго освен парче ѓубре? Очигледно не. Така ќе се ослободите од него и ќе купите убав нов автомобил.

Истото се случува и во телото. Клетките стануваат стари и ѓубре. Подобро е тие да бидат програмирани да умираат кога ќе заврши нивниот корисен век. Звучи навистина сурово, но тоа е животот. Тоа е процес на апоптоза, каде што клетките се предодредени да умрат по одредено време. Тоа е како да имате автомобил. По одредено време, се ослободувате од автомобилот, без разлика дали тој сè уште работи или не. Потоа добивате нов автомобил. Не треба да се грижите дали ќе се расипе во најлошото можно време.

Автофагија – замена на старите делови од клетката

Истиот процес се случува и на субклеточно ниво. Не мора да мора да го замените целиот автомобил. Понекогаш, само треба да ја замените батеријата, да ја исфрлите старата и да набавите нова. Ова се случува и во клетките. Наместо да ја убиете целата клетка (апоптоза), сакате само да замените некои делови од клетките. Тоа е процес на автофагија, каде што се уништуваат субклеточните органели и повторно се градат нови за да ја заменат. Старите клеточни мембрани, органели и други клеточни остатоци може да се отстранат. Ова се прави со испраќање до лизозомот кој е специјализирана органела која содржи ензими за разградување на протеините.
Автофагијата првпат беше опишана во 1962 година кога истражувачите забележаа зголемување на бројот на лизозоми (делот од клетката што ги уништува нештата) во клетките на црниот дроб на стаорци по инфузијата на глукагон. Добитникот на Нобеловата награда научник Кристијан де Дуве го измисли терминот автофагија. Оштетените подклеточни делови и неискористените протеини стануваат означени за уништување и потоа се испраќаат до лизозомите за да ја завршат работата.

Еден од клучните регулатори на автофагијата е киназата наречена цел на рапамицин кај цицачите (mTOR). Кога mTOR е активиран, тој ја потиснува автофагијата, а кога е во мирување, ја промовира.

Што ја активира автофагијата?

Недостатокот од хранливи материи е клучниот активатор на автофагијата. Запомнете дека глукагонот е спротивен хормон на инсулинот. Тоа е како играта што ја игравме како деца – „спротивен ден“. Ако инсулинот се зголемува, глукагонот се намалува. Ако инсулинот се намалува, глукагонот се зголемува. Како што јадеме, инсулинот се зголемува, а глукагонот се намалува. Кога не јадеме (брзо), инсулинот се намалува, а глукагонот се зголемува. Ова зголемување на глукагонот го стимулира процесот на автофагија. Всушност, постот (го зголемува глукагонот) го дава најголемиот познат поттик за автофагија.

Постот е всушност многу покорисен од само стимулирање на автофагијата. Тоа прави две добри работи. Стимулирајќи ја автофагијата, ние ги чистиме сите наши стари, непотребни протеини и клеточни делови. Во исто време, постот исто така го стимулира хормонот за раст, кој му кажува на нашето тело да започне да произведува некои нови згодни делови за телото. Навистина им даваме на нашите тела целосно реновирање.

Треба да се ослободите од старите работи пред да можете да ставите нови работи. Размислете за реновирање на вашата кујна. Ако имате стари гардероба во стилот на 1970-тите, треба да ја исфрлите пред да купите нова. Значи, процесот на уништување (отстранување) е исто толку важен како и процесот на создавање. Ако едноставно се обидете да ставите нов мебел  без да го извадите стариот,  нема да изгледа толку модерно. Така, постот на некој начин може да го промени процесот на стареење, со тоа што ќе се ослободи од старото клетчно ѓубре и ќе го замени со нови делови.

Високо контролиран процес

Автофагијата е високо регулиран процес. Ако работи во немир, надвор од контрола, тоа би било штетно, па затоа мора внимателно да се контролира. Во клетките на цицачите, целосното исцрпување на амино киселините е силен сигнал за автофагија, но улогата на поединечните амино киселини е попроменлива. Сепак, нивоата на аминокиселините во плазмата се разликуваат само малку. Се смета дека сигналите за аминокиселини и сигналите за фактор на раст/инсулин се спојуваат на патеката mTOR – понекогаш наречена главен регулатор на сигнализирање на хранливи материи.

Така, за време на автофагијата, старите клеточни компоненти се разложуваат на компонентите амино киселини (градежниот блок на протеините). Што се случува со овие амино киселини? Во раните фази на постот, нивото на амино киселини почнува да се зголемува. Се смета дека овие амино киселини добиени од автофагија се доставуваат до црниот дроб за глуконеогенеза. Тие исто така може да се разложат на гликоза преку циклусот на трикарбоксилна киселина (TCA). Третата потенцијална судбина на амино киселините е да се инкорпорираат во нови протеини.

Последиците од акумулирањето на старите нездрави протеини насекаде може да се видат во две главни состојби – Алцхајмерова болест (АД) и рак. Алцхајмеровата болест вклучува акумулација на абнормален протеин – или амилоид бета или тау протеин кој го загрозува мозочниот систем. Иако сè уште немаме докази за клиничко испитување за ова, би имало смисла дека процес како автофагија што има способност да го исчисти стариот протеин може да го спречи развојот на АД.

Што исклучува автофагијата?

Јадење. Гликозата, инсулинот (или намалениот глукагон) и протеините го исклучуваат овој процес на самочистење. И не е потребно многу. Дури и мала количина на аминокиселина (леуцин) може да ја спречи студената автофагија. Така, овој процес на автофагија е единствен за постот – нешто што не се наоѓа во едноставното калориско ограничување или диетата.

Тука секако има баланс. Се разболувате од премногу автофагија, како и од премалку. Што нè враќа во природниот циклус на животот – гозба. Не постојана диета. Ова овозможува раст на клетките за време на јадење, и клеточно чистење за време на постот – рамнотежа. Животот е за сите рамнотежа.

Извор:ТУКА