Бактериите од усната шуплина можеби играат клучна улога во покренување на нападите на мигрена, утврдило ново истраживање на Универзитетот во Чикаго и Универзитетот во Калифорнија. Тимот на научници ги испитал податоците од американскиот проект за испитување на цревната флора и идентификувал бактерии присутни во 172 орални примероци и 1996 примероци од цревата.
Утврдено било дека во оралните примероци лицата кои страдаат од мигрена имаат значително повеќе бактерии кои ја намалуваат количината на нитрати во споредба со лицата кои не патат од мигрена.
Нитратите се соединенија кои се наоѓаат во зелениот лиснат зеленчук, но и во лекоивте за срцеви заболувања: во усната шуплина бактериите ги разложуваат до нитрити, кои понатаму се конвертираат во азот диоксид. Азот диокисдот е силен вазодилататор кој помага да се прошират крвните садови и да се подобри циркулацијата на крвта.
Ова испитување, според зборовите на самите истражувачи за прв пат ја покажало потенцијалната врска меѓу бактериите кои ја намалуваат количината на азот диоскид и мигрената, бидејќи такви бактерии има многу повеќе во устата на лицата кои патат од мигрена. Секако, потребни се понатамошни испитувања за да се разјасни оваа врска. Останува и да се разјасни дали поголемиот внес на нитрати би помогнал да се генерира поголема количина на азот диоксид кај пациентите со мигрена и така да се ублажат мигренозните напади.
Се смета дека мигрената, објави списанието mSystems, е на трето место меѓу шесте болести кои се окарактеризирани како оние кои најмногу го онеспособуваат човекот.