Бидете внимателни кога купувате чај: Постојат пакувања кои може да го загрозат вашето здравје!

Чајот од ќесички е вашиот омилен пијалак и сојузник во одржувањето на здравјето, но дали сте забележале дека на некои има малечка метална спојувалка?! Еве зошто треба да престанете да ги користите овие чаеви. И тоа веднаш!

Она на што многумина не посветуваат внимание кога купуваат чај е во какво пакување е тој, иако речиси целиот живот претежно сме користеле чај од ќесички, барем за оние билки кои не можеме сами да ги набереме или одгледаме, како што е, на пример, зелениот чај.

Сигурно се прашувате зошто е ова важно?! Но…!

Можеби никогаш не сте ни помислиле на ова, но проблемот со пакувањето лежи во малечкиот метален дел, поцинкувано железо, кое може лесно да отпадне од ќесичката, а кој всушност служи за поврзување на ќесичката со кончето. Повеќето пријавени случаи во кои личностите се соочиле со сериозни здравствени проблеми настанале како резултат на голтање на ова мало парче метал, кое паднало во шолјата чај, а се јавиле проблеми како што, на пример, е крвавењето во желудникот.

Во последно време производителите на чај почнаа да нудат ќесички без метална спојувалка на врвот. Зашто токму таа метална спојувалка може да направи многу поголема штета од добробитта која ни ја пружа шолјата чај. Исто така, може да предзивика и труење. Металната прашина може да предизвика здравствени проблеми на белите дробови, а цинковото соединение може негативно да влијае и на системот за варење. Иако можностите за вакви здравствени проблеми се мали, сепак се случуваат и затоа не треба да се ризикува.

СОВЕТ: Купувајте чај кој е пакуван во ќесички кои се зашиени со конец, се разбира, ако ваквите пакувања се ваш избор.