Брзото заморување – знак за аларм

Отсуството на физичка активност, лошата исхрана, дебелината и пушењето негативно влијаат на крвните садови. Не постојат лекови за „отпушување“ на артериите, но нивното стеснување може да се забави.

Многумина се жалат на главоболка, шум во ушите, поспаност, заборавеност, лоша концентрација и други слични симптоми, не поврзувајќи ги појавените тегоби со можната лоша циркулација.

Појавата на грчеви во екстремитетите, замор на мускулите при оптоварување, чувство на студенило и трнење, промена на бојата на кожата на рацете и на нозете, исто така, може да бидат последица на лошата циркулација.

„До вакви појави доаѓа поради неухранетост на ткивата и органите со крв богата со кислород, која преку артерсикиот крвоток стига од срцето и белите дробови. Секое пореметување на артериската циркулација доведува до оштетување на функциите на органите и нарушување на здравјето. Циркулацијата станува лоша поради различни заболувања кои ги оштетуваат артериите. Атеросклерозата е највпечатлива од сите, бидејќи е хронично, системско, дегенеративно, инфламаторно заболување кое со тек на времето доведува до стеснување и таложење на крвните садови“, објаснуваат васкуларните хирурзи.

Без разлика на генетската склоност и оптовареноста со болестите кои доведуваат со лоша циркулација, секој може да одреден начин овој несакан процес да го забави, па дури и да го спречи. За да се успее во тоа треба да се намали седењето и да се избегнува нозете да се држат прекрстени или долго да се стои. Дишењето треба да е длабоко бидејќи така се зголемува капациетот на белите дробови и се внесува повеќе кислород, неопходен за метаболизмот на клетките.